Πράσα: Ποια είναι τα διατροφικά τους οφέλη και γιατί ΠΡΕΠΕΙ να τα τρως (και 2 πρωτότυπες συνταγές!)

Μάθε όλους τους λόγους για τους οποίους το πράσο θα πρέπει να ενταχθεί στο καθημερινό σου διαιτολόγιο αλλά και 2 συνταγές από διάσημους σεφ για να το μαγειρέψεις.

06.07.2019

Γράφει: Κατερίνα Παπανικολάου

εχεις διαβασει

Πράσα: Ποια είναι τα διατροφικά τους οφέλη και γιατί ΠΡΕΠΕΙ να τα τρως (και 2 πρωτότυπες συνταγές!)

Όταν αγοράζεις πράσα, θα πρέπει να προσέχεις μόνο ένα πράγμα: Να είναι φρέσκα για να απολαύσεις στο ακέραιο τα διατροφικά του οφέλη. Πώς θα το καταλάβεις; Θα πρέπει να είναι σκληρά τα λευκά και τα πράσινα μέρη του, να μην είναι πολύ μεγάλα σε μέγεθος και η ρίζα τους να δείχνει υγιής.

Ένα ολόκληρο πράσο παρέχει μόλις 54 θερμίδες, κι έτσι μπορεί να προσθέσει όγκο και γεύση στο γεύμα σου χωρίς να σε φορτώσει με θερμίδες.

  • Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και χαμηλό σε θερμίδες, επομένως κατάλληλο για όποιον προσπαθεί να διατηρήσει το βάρος του σε φυσιολογικά επίπεδα.
  • Συμβάλλει στην καλή κατάσταση της καρδιάς και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
  • Βοηθά στην καταπολέμηση της αναιμίας λόγω της περιεκτικότητάς του σε σίδηρο.
  • Ενισχύει τη μνήμη και καταπολεμά την υψηλή χοληστερόλη.
  • Περιέχει πολλές βιταμίνες όπως Κ, C, Α, Ε.
  • Έχει διουρητικές ιδιότητες και θεραπεύει το πρήξιμο των άνω και κάτω άκρων.
  • Τα πράσα αποτελούνται από νερό σε ποσοστό 90% και περιέχουν φλαβονοειδή που προστατεύουν από μερικές μορφές καρκίνου, όπως του εντέρου άλλα και του μαστού.
  • Και αν όλα τα παραπάνω δεν σου αρκούν, θα πρέπει να ξέρεις επιπλέον ότι τα πράσα αποτελούν καλή πηγή λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, ενώσεων που συμβάλλουν στην υγιή όραση.

Το πράσο μπορεί να καταναλωθεί ωμό στις σαλάτες, όπως το φρέσκο κρεμμύδι, να μαγειρευτεί με ρύζι ή να συνοδεύσει το κρέας. Οι μήνες Ιανουάριος- Φεβρουάριος- Μάρτιος θεωρούνται οι καλύτεροι για την κατανάλωση των πράσων και έτσι σου προτείνουμε 2 νοστιμότατες συνταγές διάσημων σεφ για να βάλεις και επίσημα τα οφέλη του στο πιάτο σου.

Πράσα: Ποια είναι τα διατροφικά τους οφέλη και γιατί ΠΡΕΠΕΙ να τα τρως (και 2 πρωτότυπες συνταγές!)

Γλυκιά και αλμυρή συνταγή “succotash”

  • Σε ένα μικρό τηγάνι, τσιγάρισε 1/4 φλ. χοντροκομμένο μπέικον γαλοπούλας μαζί με λίγο ελαιόλαδο.
  • Βγάλε το από το τηγάνι όταν γίνει και πρόσθεσε 1/2 φλ. ψιλοκομμένες πιπεριές.
  • Μετά από λίγα λεπτά, πρόσθεσε 2 φλ. κομμένα πράσα και καραμέλωσέ τα όλα για περίπου 3 λεπτά.
  • Πρόσθεσε 1 φλ. ζεματισμένο αρακά και από 1 κ.γ. ψιλοκομμένο δεντρολίβανο και θυμάρι.
  • Πρόσθεσε 1/4 φλ. ζωμό κότας, άφησέ το να βράσει για να μειωθεί ελαφρώς ο ζωμός και μετά πρόσθεσε το μπέικον.
  • Διόρθωσε αν θέλεις το αλάτι και το πιπέρι.

 

Πράσα: Ποια είναι τα διατροφικά τους οφέλη και γιατί ΠΡΕΠΕΙ να τα τρως (και 2 πρωτότυπες συνταγές!)

 

 

Πικάντικη vegetarian γέμιση για mexican burritos

  • Κόψε σε λεπτές φέτες το λευκό μέρος από 2 πράσα.
  • Μαγείρεψέ τα σε ένα μέτριο κατσαρολάκι σε μέτρια θερμοκρασία με 1 κ.σ. ελαιόλαδο μέχρι να γίνουν διάφανα και πρόσθεσε αλάτι και πιπέρι.
  • Ανακάτεψε τα πράσα με 1/2 φλ. κυβάκια ζεματισμένης κολοκύθας, 1/2 φλ. κυβάκια ντομάτας, 1/4 φλ. κυβάκια κρεμμύδι, 1 κ.σ. πολύ ψιλοκομμένη πιπεριά jalapeño, φρέσκο κόλιανδρο, χυμό λάιμ, αλάτι και πιπέρι.
  • Ψήσε τις τορτίγιες σε ένα τηγάνι και μετά γέμισέ τες με το μείγμα των πράσων με τη σάλτσα.

 

Editor's Picks:

Περισσότερα από Διατροφή και Αδυνάτισμα

#shapegreece