Να γιατί πρέπει να προτιμάς τα πιο άσχημα φρούτα και λαχανικά!

Τα άσχημα φρούτα και λαχανικά είναι must και το κίνητο #eatugly σε καλεί να ενδώσεις στη μαγεία του.

uglyfood

Τα άσχημα φρούτα και λαχανικά είναι πλέον στη μόδα και αξίζει να τα δοκιμάσεις. Το κίνημα του #Eatuglyfood καλά κρατεί, και λίγους μήνες πριν, τα μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδας μαζί με εθελοντές παρασκεύασαν και μοίρασαν 5.000 μερίδες μπριάμ και φρουτοσαλάτες στην Πλατεία Κοτζιά στην Αθήνα.

Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν προορισμένα να πεταχτούν, μόνο και μόνο εξαιτίας της "άσχημης" εμφάνισής τους.

Άσχημα φρούτα και λαχανικά: Η σπατάλη τροφίμων όμως δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο.

Στην Ευρώπη, το 30% των φρούτων και λαχανικών δεν φτάνουν ποτέ στα ράφια των καταστημάτων, επειδή δεν ανταποκρίνονται στα αυστηρά εμφανισιακά κριτήρια των σούπερ μάρκετ. Το αποτέλεσμα; Εκατομμύρια τόνοι φρέσκων φρούτων και λαχανικών πρέπει να πεταχθούν κάθε χρόνο επειδή δεν είναι… όμορφα ή επειδή περισσεύουν!

COMERSE LO FEO - Con lo que se desperdicia cada año en el mundo podria abastecerse al doble de la población que pasa hambre #lacomidanosetira #natgeomag #climatechange #uglyfood

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Alejandra (@alejandragolden) στις Μάρ 8, 2016, 2:31μμ PST

Στην Ελλάδα, παρά την οικονομική κρίση που βιώνουμε, κάθε νοικοκυριό σπαταλάει 99 κιλά τροφίμων ανά άτομο τον χρόνο, ενώ ακόμα και σήμερα, το 37% των Ελλήνων σπαταλάει φαγητό τουλάχιστον 1-2 φορές τον μήνα, με τους νέους από 18-34 ετών να πετάνε τη μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού.

Seeing "ugly" produce like this little guy in more and more stores... what do you think of the ugly food movement? #shoplocal #uglyfood #uglyproduce #naturalfoods

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Danielle's Naturals (@daniellesnaturals) στις Φεβ 29, 2016, 11:24πμ PST

Σύμφωνα με διεθνή στοιχεία και όπως διαβάζουμε στο Capital.gr, ένα ποσοστό 20 έως 40% της παγκόσμιας παραγωγής φρούτων και λαχανικών καταλήγει στα σκουπίδια, αφού δεν πληροί τα "εμφανισιακά" κριτήρια των καταναλωτών και της αγοράς.

Και η διαλογή αυτή δεν γίνεται καν από τον τελικό παραλήπτη, τον καταναλωτή, αλλά από τους ίδιους τους παραγωγούς.

Και εδώ δεν συζητάμε μόνο το γεγονός ότι πετάμε τρόφιμα απολύτως θρεπτικά και ασφαλή για κατανάλωση, αλλά αυτό συνεπάγεται ένα τεράστιο κόστος σε νερό, έξοδα καλλιέργειας και ενέργειας για τους παραγωγούς, την ίδια ώρα που εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε υγιεινή και θρεπτική τροφή.

Ως συνέπεια, οι αγρότες βλέπουν τις σοδειές τους να σαπίζουν, ενώ σπαταλάμε νερό, ενέργεια και πρώτες ύλες. Αντιμέτωπη με αυτή την κρίση, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακήρυξε το 2014 ως έτος κατά της σπατάλης τροφίμων.

Στις ΗΠΑ, το κίνημα «δεν πετάμε λαχανικά και φρούτα εξαιτίας της εμφάνισής τους» έχει πλέον όνομα: λέγεται eat ugly (φάτε άσχημα) και βρίσκει ανταπόκριση και στην Ευρώπη.

Στην Κοπεγχάγη στη Δανία άνοιξε το πρώτο σούπερ μάρκετ που πουλάει αποκλειστικά τα φρούτα και τα λαχανικά που δεν θεωρούνται αρκετά "εμφανίσιμα" για τις άλλες αγορές σε τιμές 30-50% πιο φθηνές από εκείνες των υπόλοιπων λαχανικών, όπως τονίζει σε άρθρο του και το Capital.gr.

Βρες κι εσύ την ομορφιά των «άσχημων λαχανικών» στη γεύση τους, στη μειωμένη τιμή τους και στο περιβαλλοντικό καλό που κάνεις δίνοντάς τους μια δεύτερη ευκαιρία. Επιβεβαιώνοντας ότι υπάρχει ζήτηση, αρχίζεις να σπας τον φαύλο κύκλο των χαμένων λαχανικών.

Την επόμενη φορά που θα αντικρίσεις μια ντομάτα λιγότερο κόκκινη από τις συνηθισμένες, ένα στραβό καρότο, μια πατάτα με περίεργο σχήμα ή ένα μήλο με σημάδια, χάρισέ τους μία ευκαιρία και θυμήσου ότι τελικά δεν υπάρχει τίποτα πιο άσχημο από τη σπατάλη τροφίμων!

Για περισσότερες λεπτομέρειες, κάνε κλικ στο Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i