Τα μακαρόνια αδυνατίζουν υποστηρίζει νέα έρευνα! Τι λέει η διαιτολόγος μας;

Τελικά, τι ισχύει με τα ζυμαρικά; Τα μακαρόνια αδυνατίζουν ή τελικά παχαίνουν; Τι υποστηρίζει νέα έρευνα και τι η ειδικός Κλειώ Δημητριάδου.

zimarika-adinatizoun

Μια έρευνα από το Μεσογειακό Νευρολογικό Ινστιτούτο Neuromed στο Pozzilli της Ιταλίας ανατρέπει όσα υποθέταμε για την κατανάλωση ζυμαρικών, υποστηρίζοντας πως όχι μόνο δεν ευνοούν την παχυσαρκία αλλά αντίθετα, βοηθούν στη μείωση του δείκτη μάζας σώματος.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ''Nutrition and Diabetes'' και εξέτασε τα αποτελέσματα 23.000 ατόμων που συμμετείχαν σε δύο μεγάλες επιδημολογικές μελέτες (Moli-sani και INHES) που έγιναν στην Ιταλία.

Ο Έλληνας υπεύθυνος της έρευνας, Γιώργος Πούνης, τόνισε:

«Αναλύοντας τα δεδομένα των συμμετεχόντων και τις διατροφικές του συνήθειες, είδαμε πως η κατανάλωση ζυμαρικών όχι μόνο δεν αυξάνει το σωματικό βάρος, αλλά βοηθά στην μείωση τελικά του δείκτη μάζας σώματος αλλά και στη μείωση αναλογίας της περιφέρειας μέσης και γλουτών».

«Ο πολύς κόσμος θεωρεί τα ζυμαρικά ακατάλληλα για απώλεια βάρους. Έτσι, ορισμένοι τα κόβουν τελείως από τη διατροφή τους. Όμως η έρευνά μας δείχνει ότι αυτή δεν είναι σωστή αντίληψη», τόνισε η ερευνήτρια Licia Iacoviello επικεφαλής του Εργαστηρίου Μοριακής και Διατροφικής Επιδημιολογίας του Neuromed.

Τα ζυμαρικά που αδυνατίζουν

Οι ερευνητές αναφέρουν πάντως πως όπως κατέληξαν και άλλες έρευνες, η μεσογειακή διατροφή που περιλαμβάνει και ζυμαρικά είναι ιδανική για την απόκτηση υγιούς σωματικού βάρους. Επισημαίνεται βέβαια πως τα ζυμαρικά θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο και χωρίς παχυντικές σάλτσες.

Τι λέει όμως η ειδικός, Κλειώ Δημητριάδου;

Σε μια φυσιολογική διατροφή δεν υπάρχουν καλά και κακά τρόφιμα. Τα πάντα επιτρέπονται με μέτρο. Αυτό που είναι σημαντικό, είναι οτι η έρευνα έχει γινει στην Ιταλία και όχι στην Ελλάδα...

Οι Ιταλοί συνήθως τρώνε τα μακαρόνια σαν πρώτο πιάτο και υπολογίζουν περίπου 60 γρ. σαν βασική ποσότητα.

Ένα πακέτο είναι 500 γρ. και στην Ελλάδα υπολογίζεται για 4 μερίδες (δηλαδή τη διπλή ποσότητα από αυτή που λογικα έχει υπολογιστεί στην έρευνα).

Εν το μεταξύ, 60 γρ. μακαρόνια ισοδυναμούν περίπου με 1 φλυτζάνι, δηλαδή 3 φέτες ψωμί ( 3 ισοδύναμα αμύλου).

Αντίστοιχη ποσότητα αμύλου βρίσκουμε στο ελληνικό παξιμάδι, το οποίο τρώμε άφοβα γιατι συνήθως περιοριζόμαστε σε ένα...

Το ζήτημα δηλαδή είναι η ποσότητα. Αν μπορούσαμε να περιορίσουμε το μέγεθος της μερίδας μας, τότε ναι δε θα υπήρχε κανένα προβλημα.

Ζυμαρικά ολικής άλεσης

Επίσης, το γεγονός οτι δαιμονοποιούνται ορισμένα τρόφιμα, μας κανει να τα επιθυμούμε περισσότερο και όταν τελικά τα καταναλώνουμε, μετά από πολλή σκέψη και αρκετή στέρηση, να ξεφεύγουμε σημαντικά στο πόσο θα φάμε.

Σε περίπτωση που τα τρώγαμε καθημερινά, πιθανότατα να μπορούσαμε να αρκεστούμε στο ένα φλυτζάνι και να ήμασταν αρκετά ικανοποιημένοι γευστικά, ώστε να τηρήσουμε καλύτερα το πρόγραμμα της διατροφής μας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i