6 τροφές που ίσως καταναλώνεις υπερβολικά πολύ

Δεν είναι γενικά καλό να τρώμε μεγάλες ποσότητες, όταν όμως έχει να κάνει με αυτές τις έξι τροφές, μπορείς πραγματικά να φας πολύ χωρίς να το συνειδητοποιείς.

06.05.2014

εχεις διαβασει

  1. Νερό

Όλες έχουμε ακούσει ιστορίες για ανθρώπους που πέθαναν επειδή ήπιαν πάρα πολύ νερό. Πάρε για παράδειγμα τον 28χρονο Καλιφορνέζο που πέθανε μετά που ήπιε έξι λίτρα νερό για έναν ραδιοφωνικό διαγωνισμό το 2007.

Αντίθετα όμως στην κοινή αντίληψη, δεν μπορείς να πνιγείς πίνοντας πάρα πολύ νερό. Η κατάσταση που δημιουργείται ονομάζεται υπονατριαιμία και στην πραγματικότητα αραιώνει την ποσότητα του νατρίου στο αίμα σου, λέει ο Chabán.

Και παρότι η ακραία υπονατριαιμία είναι και σπάνια και θανατηφόρα, οι ήπιες περιπτώσεις είναι απίστευτα συχνές. Μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Medicine της Νέας Αγγλίας βρήκε πως περίπου το ένα έκτο των δρομέων που συμμετέχουν σε μαραθώνιους εμφανίζουν σε κάποιο βαθμό αυτή την κατάσταση όταν περνούν τη γραμμή του τερματισμού.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζονται περισσότερα από 12 φλιτζάνια νερό τη μέρα, ακόμη και αν είναι δραστήριοι, λέει ο Chabán. Και θυμήσου, το σώμα σου μπορεί να επεξεργαστεί συγκεκριμένη ποσότητα νερού κάθε φορά. Έτσι είναι καλύτερο να μοιράσεις την πρόσληψή σου στη διάρκεια της ημέρας παρά να το πιεις όλο μαζί, έστω κι αν αυτό θα είναι μετά την προπόνησή σου.
 

  1. Σάλτσα σόγιας

Έχεις έναν παραπάνω λόγο για να διαλέξεις την σάλτσα σόγιας με περιορισμένο νάτριο. Το 2013, ένας 19χρονος άντρας υπέφερε από κρίσεις επιληψίας, έπεσε σε κώμα και σχεδόν πέθανε μετά που ήπιε ένα τέταρτο από το αλμυρό προϊόν.

Ουσιαστικά το αντίθετο της υπονατριαιμίας, η υπέρ νατριαιμία (δηλαδή, υπερβολικά πολύ νάτριο στο αίμα) κάνει τον εγκέφαλο να χάσει υγρά, να συρρικνωθεί και να αιμορραγήσει.

Παρότι (ευτυχώς) πολύ λίγοι άνθρωποι καταναλώνουν το ένα τέταρτο του μπουκαλιού της σάλτσας σόγιας, περιόρισε την πρόσληψή σου σε μια κουταλιά της σούπας την ημέρας. Και γενικά προσπάθησε να καταναλώνεις λιγότερο αλάτι.

[related id="18245"]

Περισσότερα από Διατροφή και Αδυνάτισμα

Best of network

#shapegreece

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user 531918802.