Υγιεινή μαγειρική στο φούρνο μικροκυμάτων; Δες πώς βήμα βήμα

Και στον φούρνο μικροκυμάτων; Οι καλύτερες συμβουλές για υγεινή μαγειρική στα μικροκύματα

Μαγείρευε υγιεινά

Θες να χρησιμοποιήσεις το φούρνο μικροκυμάτων για μαγείρεμα ή ζέσταμα; Δες πώς θα τον αξιοποιήσεις σωστά

  • Χρησιμοποίησε μόνο ειδικά σκεύη με προδιαγραφές για τα μικροκύματα.
  • Περίμενε 5 δευτερόλεπτα μέχρι να ανοίξεις το φούρνο μετά από κάθε μαγειρική σε αυτόν.
  • Προτίμησε τον φούρνο μικροκυμάτων μόνο όταν έχεις ελάχιστο χρόνο, για συνταγές κέικ σε κούπα ή υγεινά ποπ κορν χωρίς αλάτι και βούτυρο, ιδανικό σνακ για κάθε δίαιτα.
  • Απόφυγε να ζεσταίνεις στο φούρνο το φαγητό των παιδιών.
  • Η σοκολάτα αντί για μπεν μαρί, λιώνει υπέροχα στα μικροκύματα.
  • Για να κάνεις μία συνταγή στον φούρνο μικροκυμάτων, ελάττωσε το νερό  που χρησιμοποιείς για το μαγείρεμα και το χρόνο μαγειρέματος κατά το 1/3 σε σχέση με τον παραδοσιακό χρόνο.
  • Ο φούρνος μικροκυμάτων σου μπορεί να ζεστάνει ένα υγιεινό πιάτο στο λεπτό, χρησιμοποιώντας 80% λιγότερη ενέργεια από τον συμβατικό.
  • Ζέστανε και φάε:

    Κατανόησε πώς λειτουργεί ο φούρνος μικροκυμάτων σου για να πάρεις τα οφέλη τους.

Εφοδίασε σωστά την κουζίνα σου

Πώς θα αλλάξεις την τεχνική σου για μαγείρεμα στο φούρνο μικροκυμάτων

* Ανακάτεψε Οι φούρνοι μικροκυμάτων δημιουργούν θερμότητα μέσα στο φαγητό σου, δονώντας τα μόρια νερού, δημιουργώντας έτσι τριβή. Όμως, τα κύματα διεισδύουν μόνο 2,5 περίπου εκατοστά από την επιφάνεια της τροφής, οπότε αναποδογύριζε ή ανακάτευε το φαγητό για να ζεσταθεί παντού.

* Άφησέ το όσο χρειάζεται Το αναποδογύρισμα δε θα αποτρέψει την ύπαρξη ζεστών και κρύων σημείων, επειδή υπάρχουν διαφορές στη θερμότητα ανάλογα με το τι μαγειρεύεις (όπως όταν το φαγητό έχει κρυστάλλους πάγου πάνω). Για να διανεμηθεί ομοιόμορφα η θερμότητα, ακολούθησε τους χρόνους που προτείνει η συσκευασία.

* Πρόσεξε τα Watts Όσο πιο μεγάλη είναι η ισχύς του φούρνου μικροκυμάτων τόσο πιο ισχυρά είναι τα κύματα και τόσο πιο γρήγορα μαγειρεύεται το φαγητό. Όμως, η ισχύς μπορεί να μειωθεί προσωρινά ύστερα από επαναλαμβανόμενη χρήση. Έχει κόσμο το κουζινάκι στο γραφείο; Αύξησε το χρόνο κατά 30 δευτερόλεπτα όσες φορές χρειαστεί.

3. Πήγαινε για φαγητό

Χρησιμοποίησε με ασφάλεια τη θερμότητα

Εάν στέκεσαι δίπλα στο φούρνο μικροκυμάτων ενώ ζεσταίνεται το φαγητό σου δε θα πάθεις κακό. Όμως, αν ζεσταίνεις το φαγητό σε πλαστικά δοχεία, μπορεί να πάθεις. Δες πώς να εξαλείψεις τον κίνδυνο:

> Τι ισχύει Όταν ζεσταίνεις σε πλαστικό δοχείο, οι χημικοί δεσμοί ανάμεσα στα μόρια της δισφαινόλης Α (BPA), ενός πολυμερούς που βρίσκεται στο πλαστικό, διασπώνται και μπορεί να εισέλθει η BPA στο φαγητό σου. Η απορρόφησή της από τον οργανισμό έχει συσχετιστεί με τον καρκίνο, τις εγκεφαλικές βλάβες, τα προβλήματα γονιμότητας, το διαβήτη και πολλά ακόμη.

> Τι γίνεται Ο Αμερικάνικος Οργανισμός Τροφίμων (FDA) μελετά τη BPA, αλλά δεν έχει ακόμη προτείνει τον περιορισμό της χρήσης της. Ωστόσο, πολλοί κατασκευαστές έχουν απομακρύνει εθελοντικά το πολυμερές από τα πλαστικά προϊόντα τους.

> Τι να κάνεις Προτίμησε δοχεία που φέρουν την ετικέτα «χωρίς BPA» (BPA-free). Επιπλέον, για να είσαι απολύτως ασφαλής όταν ξαναζεσταίνεις το φαγητό, χρησιμοποίησε γυαλί ή πορσελάνη και προτίμησε χαρτί αντί για πλαστική μεμβράνη όταν το σκεπάζεις.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i