Κέικ μελομακάρονο (χωρίς μελομακάρονα στη ζύμη) με χουρμάδες

Το αποτέλεσμα είναι ένα ζουμερό κέικ, με πυκνή υφή και πολύ έντονα "ζεστά" αρώματα με γεύση μελομακάρονο.

melomakarono-keik

Αυτή η συνταγή είναι το ιδανικό πάντρεμα του υγιεινού με το ανθυγιεινό. Το αποτέλεσμα είναι ένα ζουμερό κέικ, με πυκνή υφή και πολύ έντονα "ζεστά” αρώματα από τα μπαχαρικά και ανάλαφρες νότες από το πορτοκάλι. Όσο μένει γίνεται πιο ζουμερό, σα να το έχεις μελώσει. Η πιο ταιριαστή όμως περιγραφή είναι ότι αυτό το κέικ έχει γεύση μελομακάρονο!

H Tάνια Τσουρούλα με λογαριασμό @thegreenmixer στο Instagram και το μαμαδίστικο blog της thegreenmixer.com  ετοιμάζει τα πιο εντυπωσιακά ταπεράκια για την κόρη της στο Instagram. Τα ταπεράκια αυτά αξίζουν ειδικής μνείας και θα επανέλθουμε. Αυτή τη φορά, δοκιμάζουμε το γλυκό κέικ σαν μελομακάρονο της Green Mixer.

Υλικά

  • 2 κούπες (285γρ) ψιλοκομμένοι απύρηνοι χουρμάδες
  • ⅓ κούπα χυμό πορτοκαλιού (ή λικέρ πορτοκαλιού όπως cointreau)
  • 4 κ.σ. (55γρ) ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • ¾ κούπα (145γρ) καστανή ζάχαρη
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κ. Σ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 κούπα (125γρ) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κούπα (130γρ) αλεύρι ολικής άλεσης
  • 2 κ.γ baking powder
  • ½ κ.γ. baking soda
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • ¼ κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη
  • ¾ κούπας χυμός πορτοκαλιού

Εκτέλεση Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ, διαστάσεων 23×13εκατ και στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί τον πάτο της (η φόρμα θα γεμίσει μέχρι πάνω γιαυτό έβαλα και λίγο μείγμα σε 2 θήκες μάφιν) . Ανακατεύουμε τους χουρμάδες με το ⅓ κούπας χυμό πορτοκαλιού (ή λικέρ) και τους αφήνουμε για μισή ώρα περίπου να μουλιάσουμε, ανακατεύοντας περιστασιακά. Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη σε μεσαία-δυνατή ταχύτητα, για ένα λεπτό περίπου, μέχρι να αφρατέψουν.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Μελομακάρονα με χαρούπι και ζάχαρη καρύδας! Η υγιεινή συνταγή και για τα παιδιά!

Προσθέτουμε το αυγό, το ξύσμα και τη βανίλια και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα, καθαρίζοντας τα πλαϊνά με μια σπάτουλα αν χρειαστεί. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder, τη baking soda, τη κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το γαρύφαλλο και το προσθέτουμε, σε χαμηλή ταχύτητα, στο μείγμα των υγρών εναλλάσσοντας με το χυμό πορτοκάλι και ανακατεύοντας ίσα μέχρι να ανακατευτούν τα υλικά. Προσθέτουμε τους χουρμάδες και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.  Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα του κέικ και ψήνουμε για 50-60 λεπτά και έως ότου ένα μαχαίρι ή μια οδοντογλυφίδα βγαίνουν καθαρά.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i