Κέικ ολικής άλεσης με ξηρούς καρπούς και λιναρόσπορο – για τέλειο πρωινό

Κέικ ολικής άλεσης με ξηρούς καρπούς: είναι υγιεινό, πλούσιο σε φυτικές ίνες και υψηλής διατροφικής αξίας, απίστευτα νόστιμο και ταιριάζει ιδανικά το πρωί με τον καφέ σου…

20.09.2018

εχεις διαβασει

Κέικ ολικής άλεσης με ξηρούς καρπούς

ΥΛΙΚΑ

  • 500 γραμμ. αλεύρι Ολικής Άλεσης
  • 4 αβγά
  • 250 γραμμ. μαργαρίνη
  • 1 φλιτζάνι άπαχο γάλα
  • 1 φλιτζάνι ξινόγαλα
  • 2 κ.σ. λιναρόσπορος
  • 2 κ.σ. τριμμένους ξηρούς καρπούς, άψητους και ανάλατους
  • 450 γραμμ. καστανή ζάχαρη
  • 2 φακελάκια βανίλια
  • 3 κ.σ. της σούπας κακάο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1/ Αφήνουμε τη μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου περίπου για 30 λεπτά και στη συνέχεια τη χτυπάμε στο μίξερ μαζί με τη ζάχαρη για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά συνεχίζοντας το χτύπημα.

2/ Εν τω μεταξύ, έχουμε διαλύσει μέσα στο γάλα τη βανίλια και στη συνέχεια τα ανακατεύουμε με το ξινόγαλα, τα ένζυμα του οποίου θα δώσουν πιο αφράτη υφή στο κέικ.

3/ Αφού ομογενοποιηθεί καλά το μείγμα, προσθέτουμε σιγά σιγά και εναλλάξ πότε το αλεύρι και πότε το γάλα με το ξινόγαλα, μέχρι να αποκτήσουμε αφράτη ζύμη.

4/ Κατέβασε το μείγμα από το μίξερ και ανακάτεψε αργά με ξύλινη κουτάλα προσθέτοντας το λιναρόσπορο, τους τριμμένους ξηρούς καρπούς και τη σκόνη κακάο.

5/ Περίχυσε τη ζύμη σε μακρόστενη φόρμα για κέικ, την οποία προηγουμένως έχεις βουτυρώσει πολύ καλά.

6/ Σε προθερμασμένο φούρνο, ψήσε το στους 180 βαθμούς Κελσίου στην ένδειξη «αέρα» του φούρνου περίπου για μία ώρα. Στα 30 λεπτά σκέπασέ το με αλουμινόχαρτο για να μη σκληρύνει η επιφάνεια. Βγάλε το από το φούρνο και άσε το σε θερμοκρασία δωματίου για 10 λεπτά. Διακόσμησε με χοντροκομμένα φιστίκια Αιγίνης και είσαι έτοιμη να σερβίρεις. Απόλαυσέ το!

Editor's Picks

Περισσότερα από Διατροφή και Αδυνάτισμα

κετογονική δίαιτα
3 μύθοι που θα ακούσεις για την κετογονική δίαιτα

Γιατί δεν ισχύουν; Η διατροφολόγος Ελένη Παπαγιαννίδου σού δίνει την απάντηση

καλύτερη απορρόφηση σιδήρου
Πώς απορροφώνται καλύτερα τα μέταλλα; Με αυτούς τους συνδυασμούς τροφών

Ασβέστιο, σίδηρος, μαγνήσιο, ψευδάργυρος, φώσφορος. Τα μέταλλα δεν είναι τόσο εύκολα στην απορρόφηση από τον οργανισμό και γι’ αυτό είναι σημαντικό να ξέρεις τους ιδανικούς συνδυασμούς για να αφομοιωθούν.

7 τροφές που σου ανοίγουν την όρεξη (και φαίνονται χορταστικές)
7 τροφές που σε κάνουν να πεινάς περισσότερο αφού τις φας

Μπορεί να χορταίνεις πολύ για λίγο, όμως μετά πεινάς απότομα. Γιατί συμβαίνει;

τροφές πλούσιες σε κάλιο
Τροφές πλούσιες σε κάλιο και γιατί είναι τόσο σημαντικό για το σώμα σου

Η διατροφολόγος μάς απαντά για τη σημασία του καλίου για τον οργανισμό και τις καλύτερες πηγές του

ιδέες για υγιεινό μεσημεριανό φαγητό
10 ιδέες για υγιεινό μεσημεριανό φαγητό από την personal trainer της Kim Kardashian

Πιάτα που συνδυάζουν γεύση, θρεπτικά συστατικά και λίγες θερμίδες

#shapegreece