Υγιεινά ντόνατς: Η λαχταριστή συνταγή με αλεύρι αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη

Η πιο υγιεινή εκδοχή του δημοφιλούς γλυκίσματος.

03.02.2019

εχεις διαβασει

ντόνατς με αλεύρι αμυγδάλου

Τα ζήλεψες; Λοιπόν, είναι ψητά αντί για τηγανητά και φτιαγμένα με αλεύρι αμυγδάλου και ολικής αντί για λευκό. Τα απολαμβάνεις χωρίς τύψεις στο πρωινό ή ως επιδόρπιο – ή και τα δύο! Η γλύκα τους προέρχεται από χουρμάδες και μπανάνες και τα πολύχρωμα toppings «βάφονται» με χυμό φρούτων.

Διάβασε επίσης: 5 υγιεινές συνταγές για κέικ με χαρούπι, κουρκουμά, κακάο, λιναρόσπορο ακόμα και παντζάρι για να δοκιμάσεις τώρα

Βασική συνταγή για ντόνατς με αλεύρι αμυγδάλου 

Για 6 τεμάχια
Συνολικός χρόνος: 45 λεπτά

Υλικά

-1/2 φλ. χουρμάδες σε φέτες
-1/3 φλ. νερό
-1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
-2 κ.σ. ανάλατο βούτυρο
-1/2 φλ. λιωμένη ώριμη μπανάνα (από 1 μέτρια)
-1/2 φλ. αλεύρι αμυγδάλου
-1/4 φλ. αλεύρι ολικής αλέσεως
-1/4 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
-1/8 κ.γ. αλάτι
-1 μεγάλο αβγό σε θερμοκρασία δωματίου

Διάβασε επίσης: Ποιες τροφές περιέχουν ψευδάργυρο και γιατί είναι τόσο σημαντικός για τον οργανισμό μας;

Εκτέλεση

1. Βάλε μια σχάρα στο κέντρο του φούρνου και προθέρμανε στους 170ºC. Ψέκασε μαγειρικό σπρέι σε μια λαμαρίνα με 6 θέσεις για ντόνατ.

2. Βάλε το νερό και τους χουρμάδες σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά να πάρει βράση. Κατέβασε τη θερμοκρασία και σιγόβρασέ τους μέχρι να μαλακώσουν πολύ οι χουρμάδες, περίπου για 5 λεπτά. Κατέβασε από τη φωτιά και πρόσθεσε τη μαγειρική σόδα. Μετάφερε το μείγμα στον κάδο του μίξερ και άφησέ το να κρυώσει για 5 λεπτά.

3. Πρόσθεσε το βούτυρο στο μείγμα των χουρμάδων και χτύπησέ τα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Βάλε στο μπολ την μπανάνα και συνέχισε. Πρόσθεσε τα αλεύρια, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και συνέχισε καθαρίζοντας περιστασιακά τα τοιχώματα του μπολ. Ρίξε το αβγό και συνέχισε να χτυπάς μέχρι να έχεις ένα λείο και κρεμώδες μείγμα.

4. Μετάφερε τη ζύμη σε μια μεγάλη πλαστική σακούλα για τρόφιμα. Κόψε την άκρη στη μια γωνία και με το αυτοσχέδιο κορνέ σου φτιάξε τα ντόνατ στις θέσεις της λαμαρίνας σου.

5. Ψήσε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα όταν τη βάζεις στο κέντρο του ντόνατ. Άφησε τα ντόνατ να κρυώσουν μέσα στο ταψί τους σε μια σχάρα για 10 λεπτά. Αναποδογύρισέ τα στη σχάρα και άφησέ τα να κρυώσουν εντελώς.

Διατροφική αξία ανά ντόνατ:

  • 175 θερμίδες
  • 9 γρ. λιπαρά (3 γρ. κορεσμένα)
  • 190 mg νάτριο
  • 3 γρ. φυτικές ίνες
  • 4 γρ. πρωτεΐνη

1. Γλάσο ουράνιο τόξο

Ξεκίνα με 1/4 φλ. άχνη ζάχαρη (εντάξει, είναι ζάχαρη, αλλά ελάχιστη) και 1/2 κ.γ. χυμό φρούτων. Πρόσθετε σταδιακά περισσότερο χυμό μέχρι να πάρεις το χρώμα και την πυκνότητα που θέλεις. Μπορείς να πειραματιστείς με χυμό από διάφορα φρούτα, ή ακόμα και λαχανικά, αλλά τα παρακάτω είναι μια καλή και εύκολη αρχή:
-Ροζ: Χυμός ροδιού
-Ανοιχτό πορτοκαλί: Χυμός πορτοκαλιού
-Μοβ: Χυμός μύρτιλλου

2. Γαρνίρισμα

Για να καλύψεις ομοιόμορφα τα ντόνατ, φτιάξε το γλάσο σε ένα μικρό μπολ. Βάλε στο μπολ ένα ντόνατ, με την επίπεδη πλευρά προς τα κάτω, περίστρεψέ το και μετάφερέ το σε μια σχάρα. Για να κάνεις σχέδια με το γλάσο, βάλε τα ντόνατ σε μια σχάρα με την επίπεδη πλευρά προς τα κάτω και μετάφερε το γλάσο σε μια πλαστική σακούλα τροφίμων με κλείσιμο. Άνοιξε μια μικρή τρύπα στη μία γωνία και σχημάτισε γραμμές επάνω στα ντόνατ.

3. Η τελευταία πινελιά

Πριν στερεοποιηθεί το γλάσο, πασπάλισε τα ντόνατ με ένα από τα νόστιμα toppings που βλέπεις εδώ.

Editor's Picks

Περισσότερα από Διατροφή και Αδυνάτισμα

#shapegreece