Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας: Γιορτάζουμε με 2 γλυκές vegan συνταγές

Αν σου φαίνεται φτωχή η διατροφή των vegans, εμείς στο shape.gr γιορτάζουμε με δύο γλυκές vegan συνταγές από τις theveganfairies!

01.11.2019

Γράφει: Κατερίνα Πατούλια

εχεις διαβασει

Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας

Ευχαριστούμε πολύ τις Vegan Fairies  για τις υπέροχες συνταγές τους.

To 1994, αμέσως μετά το Halloween, η Louise Wallis τραγουδίστρια, συγγραφέας και ιδρυτής της Κοινωνίας των Αυστηρά Χορτοφάγων, αποφασίζει να ορίσει την 1η Νοεμβρίου ως την επίσημη Ημέρα Αυστηράς Χορτοφαγίας ή αλλιώς World Vegan Day.

Από τότε, η 1η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αυστηρής Χορτοφαγίας (World Vegan Day) με στόχο την πληρέστερη ενημέρωση σχετικά με τα οφέλη της αποχής από την κατανάλωση ζωικών προϊόντων. Ταυτόχρονα, τα άτομα που επιθυμούν να μυηθούν στη χορτοφαγία, λαμβάνουν την υποστήριξη που χρειάζονται. Στην εποχή μας, τουλάχιστον 2 δεκαετίες μετά την ίδρυση της ημέρας αυτής, οι vegans είναι πολλές παραπάνω χιλιάδες και στη χώρα μας, ενώ οι επιλογές τόσο στο μάρκετ όσο και στα εστιατόρια για τους vegans είναι πολλές περισσότερες.

Ο βιγκανισμός αποτελεί πια τόσο πρακτική διατροφής όσο και στάση ζωής (φιλοσοφία) με την έννοια πως οι βίγκανς όχι μόνο δεν καταναλώνουν τροφές ζωικής προέλευσης αλλά αντιμάχονται την βιομηχανία και τις πρακτικές που εκμεταλλεύονται τα ζώα γενικά.

Vegan ή vegetarian; Ιδού το ερώτημα!

Οι vegan μιλούν για φιλοσοφία ζωής και πολλές χώρες γιορτάζουν ολόκληρο τον μήνα Νοέμβριο ως μήνα προώθησης και ενημέρωσης σχετικά με την αυστηρή χορτοφαγία. Υπολογίζεται πως 500.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν μυηθεί στο βιγκανισμό, απαρνούμενοι κάθε τροφή ή αντικείμενο που να έχει προέλθει από ζωικά υλικά (ακόμα και τα ρούχα ή καλλυντικά).

Οι vegeterians από την άλλη, δεν καταναλώνουν κρέας ζώου (χοιρινό, λευκό ή βοδινό τη στιγμή που οι vegans δεν καταναλώνουν ούτε παράγωγα ζωικής προέλευσης (αυγά, γάλα).

Τι τρώνε οι vegans: Οι vegans τρώνε φρούτα, καρπούς, σπόρους λαχανικά αλλά και υποκατάστατα. Αντί για γάλα αγελάδος, προτιμούν το γάλα αμυγδάλου ή η μαργαρίνη είναι το αντίστοιχο του βουτύρου. Κι αν σου φαίνεται φτωχή η διατροφή των vegans, εμείς στο shape.gr γιορτάζουμε με δύο γλυκές vegan συνταγές από τις theveganfairies που θα σε κάνουν να τρίβεις τα μάτια σου!

Θεϊκή μους από ρεβυθόζουμο

Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας: Γιορτάζουμε με 2 γλυκές vegan συνταγές

Υλικά:

500γρ ρεβίθια

4 κ.σ. αγαύη

2 κ.σ. ωμό κακάο

1/4 κ.γ. Xantham gum (πηκτικό)

1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση:

Μουλιάζουμε αποβραδίς τα ρεβίθια. Το πρωί πετάμε το νερό του μουλιάσματος, τα ξεπλένουμε καλά και τα βάζουμε στην κατσαρόλα με νερό να τα καλύπτει 2 δάχτυλα και λίγο αλάτι, αλλά δεν το παρακάνουμε γιατί η μους μας θα βγει αλμυρή.

Βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα ρεβίθια, τα σουρώνουμε και κρατάμε το ζουμί τους. Αυτή είναι η aquafaba.

Περιμένουμε λίγο να κρυώσει. Θέλουμε το ζουμί να έχει πυκνότητα σαν αυτή του ασπραδιού. Αν μας φαίνεται πολύ νερουλό, τότε το βράζουμε για λίγο για να εξατμιστεί και να συμπυκνωθεί λίγο.

Τοποθετούμε σε μια λεκάνη το υγρό από τα ρεβίθια και το xantham gum και χτυπάμε με ένα μίξερ για 15 λεπτά, μέχρι να κάνουν την εμφάνιση τους κορυφές αρκετά σφικτές παρόμοιες με αυτές των αυγών.

Σε μια άλλη λεκάνη ανακατεύουμε το κακάο με την αγαύη και το εκχύλισμα βανίλιας.Σιγά σιγά προσθέτουμε και μια μικρή ποσότητα aquafaba και με μια σπάτουλα ανακατεύουμε πολύ πολύ απαλά. Συνεχίζουμε αυτή την διαδικασία μέχρι να προσθέσουμε όλη την aquafaba στο σοκολατένιο μείγμα. Προσοχή μην το παρακάνετε με το ανακάτεμα και χαθεί ο όγκος!!!

Μοιράζουμε την μους σε ποτηράκια και βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον να κρυώσει.

Τηγανίτες με αλεύρι ζέας

Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας: Γιορτάζουμε με 2 γλυκές vegan συνταγές

Για 2 άτομα:

1 κούπα αλεύρι ζέας
1/2 κούπα μπανάνα (που έχω λιώσει με πηρούνι)
1 κούπα  γάλα αμυγδάλου
1/2 κ.γ bicarbonate of soda
2 κ. σ. ζάχαρη καρύδας
1 κ.γ φυσική βανίλια σε σκόνη

Εκτέλεση:

Χτυπάμε με σύρμα όλα τα υλικά μέσα σε ένα μπολ.
Σε ένα μικρό τηγάνι λιώνουμε μια μικρή ποσότητα  λάδι καρύδας.
Ρίχνουμε δυο κουταλιές της σούπας μέσα στο τηγάνι.
Μόλις αρχίσουν οι τηγανίτες να βγάζουν μικρές φουσκάλες τότε γυρνάμε τις τηγανίτες για να ψηθεί και η άλλη πλευρά.
Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία…
Συνοδεύουμε τις τηγανίτες μας με λιωμένη κουβερτούρα, σιρόπι σφενδάμου, μελάσα, αφυδατωμένα ή φρέσκα σμέουρα, τσιπς καρύδας.

Editor's Picks

Περισσότερα από Διατροφή και Αδυνάτισμα

Best of network

#shapegreece