Πικάντικη μαρμελάδα, σαλάτα και γλάσο με σικόρε: 3 συνταγές με το δροσερό λαχανικό

Έτσι όπως το μαγειρεύουν τώρα στη Νεοϋορκέζικη κουζίνα.

endives-on-black-slate-background-picture-id690843190

Δροσερό και ελαφρώς πικρό, το σικορέ (ή αντίβ) είναι μια ενδιαφέρουσα προσθήκη στις σαλάτες σου. Ανακάλυψε πώς το χρησιμοποιούν τρεις σεφ στη μαγειρική τους και πάρε έμπνευση για δικές σου δημιουργίες.

Γλυκόξινο γλάσο για κρέας

Σε ένα τηγάνι ζέστανε σε μέτρια φωτιά 2 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και τσιγάρισε ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να καραμελωθεί. Πρόσθεσε 2 σικορέ και 1 μεγάλο μάτσο ιταλικά ραδίκια, όλα χοντροκομμένα και σόταρε μέχρι να πάρουν χρώμα. Ολοκλήρωσε με 1-2 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου (ή μέλι), 1½ κ.γ. μουστάρδα Dijon, 1/2 κ.γ. ξίδι από καστανό ρύζι και 1/4 κ.γ. θαλασσινό αλάτι. Συνέχισε το μαγείρεμα μέχρι να πήξει το γλάσο.

Ann Nunziata, chef instructor στο Natural Gourmet Institute στη Νέα Υόρκη

Πικάντικη μαρμελάδα με σικορέ 

Σε ένα μεγάλο τηγάνι βράσε σε δυνατή φωτιά 4 φλ. χυμό πορτοκαλιού μαζί με 2 κ.σ. ξίδι από λευκό κρασί. Στο μεταξύ, αφαίρεσε το κοτσάνι και τα εξωτερικά φύλλα από 6 σικορέ. Κόψε σε λεπτές φέτες τα υπόλοιπα και μετάφερέ τα σε ένα μπολ με παγωμένο νερό. Όταν ο χυμός μειωθεί κατά τρία τέταρτα, στράγγιξε και στέγνωσε σε χαρτί τα σικορέ. Πρόσθεσέ τα στο τηγάνι, μαζί με 1/4 φλ. ζάχαρη, 1 κ.σ. μέλι, 1 κ.σ. αλάτι και μία πρέζα σαφράν. Συνέχισε το βρασμό σε χαμηλή φωτιά ώσπου να αποκτήσει το μείγμα υφή μαρμελάδας. Συνόδεψε με αυτήν οστρακοειδή, ψητό κοτόπουλο ή χοιρινό.

James Friedberg, executive chef του Nickel & Diner στη Νέα Υόρκη

Διάβασε επίσης: Ποιο φρούτο να προτιμήσεις και πώς να φτιάξεις μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη; 

Χορταστική σαλάτα

Μπορείς να την πεις και εναλλακτική σαλάτα του Καίσαρα, απλά πιο αρωματική και πιο... ενδιαφέρουσα. Σε ένα μπολ ανακάτεψε 4 φλ. ψιλοκομμένο σικορέ με 1/4 φλ. ψιλοκομμένο φρέσκο σχοινόπρασο, 1 φλ. «μαδημένο» ψητό κοτόπουλο και 1/4 φλ. χοντροκομμένα καρύδια. Σε ένα μικρότερο μπολ χτύπησε 180 γρ. πλήρες γιαούρτι, μερικές σταγόνες λάδι καρυδιού και σησαμέλαιου και αλατοπίπερο. Ανακάτεψε το 1/4 από το ντρέσινγκ στη σαλάτα και γάρνιρε με μαϊντανό.

Tim Cushman, σεφ και ιδιοκτήτης του O Ya στη Βοστόνη και τη Νέα Υόρκη

Διάβασε επίσης: Σαλάτα με κριθαράκι και ψητό μήλο

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i