Πώς θα φτιάξω τα μαγειρευτά με δημιουργικούς συνδυασμούς για ένα διαφορετικό αποτέλεσμα;

Φτιάξε φαγητά όπως το μπριάμ σε χειμερινή εκδοχή - Τρεις τρόποι για να αναβαθμίσεις το πιάτο σου.

Πώς θα φτιάξω τα μαγειρευτά

Από τη Laura Rege, Απόδοση: Βέρα Ζαχαρού, διαιτολόγος-διατροφολόγος

Έντονες γεύσεις. Με πολλά λαχανικά. Συναρπαστικές. Αυτά είναι τα νέα μαγειρευτά, χάρη στους δημιουργικούς συνδυασμούς μπαχαρικών, σος και πολλών φρέσκων συστατικών. «Καθώς η ποικιλία υλικών στην κουζίνα μας μεγαλώνει, τα μαγειρευτά φαγητά αποκτούν περισσότερα αρώματα» σχολιάζει ο John Becker, συν-συγγραφέας μαζί με τη Megan Scott της νέας έκδοσης του βιβλίου Joy of Cooking. Έχουν αλλάξει, επίσης, οι τεχνικές παρασκευής των πιάτων ώστε να ενσωματώνουν διαφορετικές υφές για πιο πολύπλοκη και πλούσια γεύση.

Πάρε από εδώ ιδέες και βασίσου σε αυτές ή αυτοσχεδίασε.

Ένταση στη γεύση

‣ Βάλε τη βάση 

Ξεκίνα την παρασκευή με βάση το σοφρίτο, ένα συνδυασμό από αρωματικά (όπως κρεμμύδι και σκόρδο) και λαχανικά (καρότο, πιπεριές και μάραθο) σοταρισμένα σε ελαιόλαδο ή σε βούτυρο. Πρόσθεσε σ’ αυτό το μείγμα μυρωδικά, όπως δεντρολίβανο και θυμάρι. Μαγείρεψε σε μεσαία φωτιά, για 10', μέχρι να πάρουν τα λαχανικά χρώμα.

‣ Τραγανά συστατικά 

Πρόσθεσε πελτέ ντομάτας ή πάστα από κάρυ στο σκεύος αναμειγνύοντας με τα λαχανικά μέχρι να ομογενοποιηθεί. Συνέχισε το ανακάτεμα μέχρι το μείγμα να πάρει πιο σκούρο χρώμα και να αρχίσει να κολλάει στο τηγάνι. Πρόσθεσε το υγρό του φαγητού (ζωμό ή κρασί) και ξύσε τον πάτο για να ενωθούν τα καραμελωμένα συστατικά με το φαγητό.

‣ Αρωματικός ζωμός

Μπορείς να προσθέσεις μια μικρή ποσότητα στιγμιαίου καφέ στον καραμελωμένο ζωμό που έχεις φτιάξει παραπάνω, που θα δώσει ξεχωριστή γεύση στο φαγητό. Εναλλακτικά, μπορείς να δοκιμάσεις αποξηραμένα μανιτάρια, που θα έχεις αλέσει στο μούλτι.

3 τρόποι για ένα πιάτο που θα ξεχωρίσει 

‣ Πολτοποίησέ το

Λίγο πριν το σερβίρεις, βάλε σε ένα μπλέντερ τα ψιλοκομμένα λαχανικά μαζί με λίγο από το ζωμό του φαγητού. Στη συνέχεια ρίξε τον πουρέ στην κατσαρόλα με το μπριάμ και ανακάτεψε μέχρι να ομογενοποιηθεί.

‣ Το υλικό-έκπληξη

Εάν θέλεις να κάνεις το πιάτο σου ακαταμάχητα νόστιμο, τότε πρόσθεσε λίγη σος μαγιονέζας ή σάλτσα από μυρωδικά, όπως chimichurri ή σάλτσα verde. Μια πινελιά που θα δώσει χρώμα αλλά και την απαραίτητη οξύτητα στο πιάτο σου.

‣ Δυνατό τελείωμα

Για το σερβίρισμα μπορείς να γαρνίρεις με τηγανητό τραγανό κρεμμύδι, ή ψητά φιστίκια, ή τηγανητό φασκόμηλο, ή δεντρολίβανο, ή φέτες από ραπανάκι και φρέσκα μυρωδικά.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i