3 συμβουλές για τη γαλοπούλα της Πρωτοχρονιάς (και η τέλεια συνταγή για γαλοπούλα με πορτοκάλι από τον chef)!

Εάν θέλεις να πάρεις τα συγχαρητήρια για το κυρίως γεύμα στο γιορτινό τραπέζι, ακολούθησε τις συμβουλές του Αντώνη Μελλά, executive chef.

29.12.2019

Γράφει: Κατερίνα Πατούλια

εχεις διαβασει

γαλοπούλα

Μυστικό Νούμερο 1.

Βάλε περισσότερη γέμιση από την πλευρά του λαιμού (αφού χαλαρώσεις την πέτσα και γεμίσεις προσεκτικά) προσέχοντας μην παραγεμίσεις την κοιλιά. Πρόσθεσε ποικιλία από λαχανικά για γεύση, άρωμα και λιγότερες θερμίδες.

Μυστικό Νούμερο 2.

Στην κοιλιά της γαλοπούλας βάλε λεμόνι ή πορτοκάλι κομμένο στη μέση, 1 κρεμμύδι και 1 καρότο σε κομματάκια, λίγα κοτσανάκια μαϊντανού ή σέλινου, φρέσκα ή ξερά μυρωδικά της αρεσκείας σου.

Μυστικό Νούμερο 3.

Για να μη στεγνώσει το κρέας του στήθους καθώς ψήνεται, σκέπασε τη γαλοπούλα χαλαρά με αλουμινόχαρτο, το οποίο αφαιρείς τα τελευταία 30 λεπτά για να ροδοκοκκινίσει η πέτσα. Πρόσεξε μόνο να μην είναι πολύ σφιχτά σκεπασμένη, για να μπορέσουν να εξατμίζονται οι υδρατμοί και έτσι να μη γίνει βραστή.

Extra tip: πώς μετράς μέλι και γλυκόζη;

  • Αν θέλεις να μετρήσεις μέλι, άλειψε με ηλιέλαιο ένα φλιτζάνι και γέμισέ το με μέλι. Έτσι, δε θα κολλήσει στα τοιχώματα.
  • Αν πρόκειται για γλυκόζη, βρέξε με νερό ένα κουτάλι καθώς και το φλιτζάνι ή το σκεύος με τα οποία θα τη μετρήσεις.

Γαλοπούλα με δεντρολίβανο και πορτοκάλι

Μερίδες: 8

Υλικά

1 γαλοπούλα (περίπου 4 κιλά)
300 γραμμ. βρασμένα και καθαρισμένα κάστανα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
200 γραμμ. μακρύκοκκο ρύζι
100 γραμμ. κουκουνάρι
100 γραμμ. σταφίδες
1/2 lt ζωμός λαχανικών
12 κ.σ. λευκό κρασί
δεντρολίβανο
λάδι, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
για τη γέμιση

– Μούσκεψε τις σταφίδες σε 5 κουταλιές λευκό κρασί.
– Ψιλόκοψε τα εντόσθια της γαλοπούλας και τα κρεμμυδάκια.
– Κόψε τα κάστανα σε τέσσερα κομμάτια.
– Βράσε το ζωμό λαχανικών.

– Σε αντικολλητικό τηγάνι, σοτάρισε τα κρεμμυδάκια για 1-2 λεπτά, πρόσθεσε τα εντόσθια και σοτάρισε για άλλα 4 λεπτά. Ρίξε το ρύζι και σοτάρισε για 1 ακόμη λεπτό. Συνέχισε να ανακατεύεις και ρίξε 6 κουταλιές κρασί, τον καυτό ζωμό και πιπέρι και σιγόβρασε το ρύζι.
– Πρόσθεσε στο τέλος τις σταφίδες, τα κάστανα και το κουκουνάρι.

– Καθάρισε, πλύνε και στράγγιξε τη γαλοπούλα. Πασπάλισέ τη με αλάτι και πιπέρι και γέμισέ τη με το μείγμα. Ράψε τα ανοίγματα, δέσε τα πόδια και τις φτερούγες βάζοντας ανάμεσά τους λίγο δεντρολίβανο.

– Σε πυρίμαχο σκεύος, ρίξε 2 κουταλιές ελαιόλαδο, βάλε τη γαλοπούλα με το στήθος προς τα επάνω και άλειψέ τη με ελάχιστο ελαιόλαδο. Άφησέ τη στο φούρνο για 4 ώρες στους 130 βαθμούς Κελσίου περιχύνοντας πότε πότε με τα υγρά της. Γύρισε τη γαλοπούλα έπειτα από 2-3 ώρες ψησίματος. Πριν τη σερβίρεις, στύψε το χυμό ενός πορτοκαλιού και ανακάτεψέ τον με 1 κουταλάκι μέλι. Περίχυσε τη γαλοπούλα, βάλ’ τη στο φούρνο για λίγο και σερβίρισε.

Editor's Picks

Περισσότερα από Διατροφή και Αδυνάτισμα

#shapegreece