Σπανακόρυζο με καστανό ρύζι: Φτιάξε την πιο εύκολη και υγιεινή συνταγή

Η μαμαδίστικη συνταγή έγινε ακόμα πιο θρεπτική για το υγιεινό ταπεράκι μας.

24.01.2019

Γράφει: Αμαλία Δούκα

εχεις διαβασει

σπανακόρυζο με καστανό ρύζι

Εδώ στο Shape δεν αγαπάμε μόνο τα εύκολα υγιεινά γεύματα, αλλά και εκείνα που βασίζονται σε παραδοσιακές και αγαπημένες συνταγές, όπως είναι το σπανακόρυζο με καστανό ρύζι. Σίγουρα θα γνωρίζεις τις θρεπτικές ιδιότητες που έχει το καστανό ρύζι και, μάλλον, το προτιμάς ήδη για το καθημερινό μαγείρεμα.

Ειδικότερα, το 3αλφα καστανό ρύζι 10′:

  • έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά
  • δεν περιέχει σάκχαρα και αλάτι
  • αποτελεί πηγή μαγγανίου, στοιχείου που συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία των μεταβολικών διεργασιών που συντελούν στην παραγωγή ενέργειας και στο φυσιολογικό σχηματισμό του συνδετικού ιστού.

Σπανακόρυζο με καστανό ρύζι: Φτιάξε την πιο εύκολη και υγιεινή συνταγή

Τι πρέπει να γνωρίζεις για το 3αλφα καστανό ρύζι 10′;

Προέρχεται από κόκκους µακρύσπερµου ρυζιού, από τους οποίους έχει αφαιρεθεί µόνο ο εξωτερικός φλοιός και διατηρεί άθικτα τα μέρη που περιέχουν το μεγαλύτερο ποσοστό της θρεπτικής του αξίας (το ενδοσπέρµιο, τη φύτρα και το πίτουρο), εγκλωβίζοντας στο εσωτερικό των κόκκων του τα πολύτιμα συστατικά τους ύστερα από τη φυσική επεξεργασία με βραστό νερό (parboiling).

Έτσι, το τελικό προϊόν που φτάνει στο τραπέζι σου είναι άψογο γιατί κρύβει στον πυρήνα του όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που βρίσκονται σε αυτή την υγιεινή νοστιμιά, αλλά και το μεράκι και την αγάπη της οικογένειας της 3άλφα.

Φτιάχνουμε σπανακόρυζο με 3αλφα καστανό ρύζι 10′

Υλικά

  • 3/4 φλ. 3αλφα καστανό ρύζι 10′
  • 1 κιλό σπανάκι καθαρισμένο
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο σε μικρά κυβάκια
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 200 γρ. μανιτάρια σαμπινιόν κομμένα σε φέτες
  • 1 πράσο κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1/2 ματσάκι άνηθο
  • 1 μεγάλο λεμόνι (χυμό και ξύσμα)
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 80 γρ. φέτα (προαιρετικά)

Οδηγίες

Πλένουμε καλά το σπανάκι. Βάζουμε 50 ml ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια, το ξερό κρεμμύδι και το πράσο για 5 λεπτά μέχρι να γίνουν διάφανα. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα μανιτάρια και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.

Χοντροκόβουμε το σπανάκι, και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μειωθεί εντελώς ο όγκος του. Όταν μαραθεί το σπανάκι, προσθέτουμε το 3αλφα καστανό ρύζι 10’ και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, να λαδωθεί καλά όλο. Προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό και χαμηλώνουμε τη φωτιά.

Σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά. Προσθέτουμε 50 ml ελαιόλαδο στο τέλος του μαγειρέματος και πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο άνηθο. Τέλος προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα από λεμόνι, και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με πετσέτα και αφήνουμε να σταθεί για 5-10 λεπτά να τραβήξει τα υγρά του. Προαιρετικά προσθέτουμε θρυμματισμένη φέτα όταν το σερβίρουμε.

Περισσότερα από Διατροφή και Αδυνάτισμα

#shapegreece