Συνταγή για ψωμί χωρίς γλουτένη - Πλούσιο σε σπόρους που προσφέρουν θρεπτικά συστατικά

Πλούσιο σε σπόρους που προσφέρουν καλά λιπαρά, φυτικές ίνες και πρωτεΐνη.

ψωμί χωρίς γλουτένη iStock

Από τη Laura Rege Φωτογραφία: Caitlin Bensel Απόδοση: Βίρνα Σκουλίδη, διαιτολόγος-διατροφολόγος, MSc στη Δημόσια υγεία της διατροφής (@dietlicious.gr)

Αυτό το ψωμί χωρίς γλουτένη έχει όλα τα χαρακτηριστικά που το κάνουν ακαταμάχητο: τραγανή κόρα, αφράτη ψίχα και σπόρους που προσφέρουν καλά λιπαρά, φυτικές ίνες και πρωτεΐνη.

Tip: Συσκευασμένο αεροστεγώς το ψωμί διατηρείται 1 εβδομάδα μέσα στο ψυγείο ή μέχρι και 6 μήνες στον καταψύκτη.

ΣΤΆΔΙΟ 1: ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΎΜΕΝΟ ΒΡΆΔΥ

  • 1 φλ. αλεύρι χωρίς γλουτένη
  • 1 φλ. κολοκυθόσποροι
  • ¾ φλ. ηλιόσποροι
  • 3/4 φλ. λιναρόσπορος
  • 1/3 φλ. λευκό σουσάμι
  • 3 κ.σ. σπόροι μάραθου
  • 2 κ.σ. σπόροι παπαρούνας
  • 2 κ.σ. σπόροι άνηθου
  • 2 κ.σ. σπόροι αγριοκύμινου
  • 5 κ.σ. σπόροι κίτρινης μουστάρδας
  • 1/2 φλ. καλαμποκάλευρο
  • 1 συσκευασία ενεργή ξηρή μαγιά
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 1 φλ αλεύρι χωρίς γλουτένη
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • Φυτικό λάδι για το σκεύος

Εκτέλεση

ΣΤΆΔΙΟ 1: ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΎΜΕΝΟ ΒΡΆΔΥ

1. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι με όλους τους σπόρους και το καλαμποκάλευρο. Ανακατεύουμε με 2¼ φλιτζάνια νερό. Σκεπάζουμε το σκεύος καλά με μεμβράνη και το αφήνουμε όλο το βράδυ για 8 έως 12 ώρες.

ΣΤΆΔΙΟ 2: ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Πώς να φτιάξω ψωμί; Συνταγή για θρεπτικό ψωμί ολικής άλεσης από τη διατροφολόγο

2. Την επόμενη μέρα, σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ, αναμειγνύουμε τη μαγιά και το μέλι σε 2 κ.σ. ζεστό νερό (100 έως 110°C). Αφήνουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει. 3. Αναμειγνύουμε τα δύο μείγματα και προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι. Aνακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα (Το μείγμα θα είναι παχύ). Καλύπτουμε το μπολ καλά με μεμβράνη και το αφήνουμε για περίπου 1 ώρα. 4. Αλείφουμε μια φόρμα ψωμιού με το λάδι και μεταφέρουμε τη ζύμη. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει, για περίπου 1 ώρα. 5. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Ψήνουμε μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα, για περίπου μιάμιση ώρα. Το αφήνουμε να κρυώσει πριν το κόψουμε. 10 τρόποι να δοκιμάσεις το τυρί κότατζ αλλιώς (ακόμα και παγωτό με cottage φτιάχνεις!)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i