Τέσσερις vegan συνταγές από τον σεφ για ένα ολοκληρωμένο πλάνο ημέρας

Υγιεινές vegan συνταγές που παίρνουν και τη έγκριση της διατροφολόγου.

banana-pancakes-with-chocolate-picture-id1242353164

Συνταγές - φωτογραφίες από τον σεφ, Δημήτρη Παυλάκο (@dimitrispaylakos_chef)

Σε συνεργασία με τη διατροφολόγο, Δήμητρα Κυριακοπούλου (dkdiet.gr)
Aν ακολουθείς μια vegan διατροφή, το μόνο βέβαιο είναι πως δε θα βαρεθείς ποτέ, ούτε και θα στερηθείς τις απολαυστεικές γεύσεις, σε αντίθεση με την άποψη που επικρατεί. Με τα υλικά που επιτρέπονται σε μια τέτοια τέτοια διατροφή, μπορείς να κάνεις άπειρους συνδυασμούς για ένα σούπερ γευστικό αποτέλεσμα.
Ο σεφ Δημήτρης Παυλάκος έφτιαξε για εμάς 4 vegan συνταγές, τέλειες σε γεύση, αλλά και υγιεινές, που μάλιστα παίρνουν και την έγκριση της διατροφολόγου. Να τι μπορείς να δοκιμάσεις για πρωινό, μεσημεριανό και ένα ελαφρύ βραδινό γεύμα!

Πρωινό: Vegan pancakes με μπανάνα και ταχίνι σοκολάτας 

Τέσσερις vegan συνταγές από τον σεφ για ένα ολοκληρωμένο πλάνο ημέρας - εικόνα 1 Υλικά 

  • 1 μπανάνα 
  • 1 κούπα τσαγιού γάλα αμύγδαλου χωρίς ζάχαρη
  • 1 κούπα τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ. γλ. banking powder 
  • ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1 μανταρινί προαιρετικά για συνοδευτικό
Εκτέλεση 

Σε ένα μπολ λιώνουμε μια μπανάνα και προσθέτουμε λίγο γάλα αμύγδαλου προσθέτουμε την κανέλα ανακατεύουμε καλά. Μέσα στο αλεύρι ρίχνουμε το banking powder και προσθέτουμε σταδιακά στο μπολ το αλεύρι και το γάλα αμυγδάλου μέχρι να γίνει ένα παχύρευστο μίγμα.

Τα ψήνουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε μια κουταλιά του γλυκού σπορέλαιο το απλώνουμε και αφήνουμε να κάψει καλά προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας από το μίγμα μας και το ψήνουμε και από τις δυο πλευρές όχι για πολύ ώρα. Σερβίρουμε στο πιάτο μας μαζί με το ταχίνι σοκολάτας και το μανταρίνι. 

Vegan σαλάτα με κάστανο και φύτρες μπαμπού

Τέσσερις vegan συνταγές από τον σεφ για ένα ολοκληρωμένο πλάνο ημέρας - εικόνα 2

Υλικά:

  • 3 κάστανα βρασμένα
  • 1 χούφτα φύτρες μπαμπού
  • 4 τεμάχια λιαστή ντομάτα
  • 2 ραπανάκια
  • 1 κ. σ. ηλιόσπορους  
  • Baby ρόκα
  • Σικορέν
  • Γαλλική σαλάτα
  • ½ κ. γλ. καπνιστή πάπρικα 
  • 1 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ. σ. μηλόξηδο
  • Αλατοπίπερο
Εκτέλεση 

Σε ένα μπολ κόβουμε με τα χέρια μας τις σαλάτες  και προσθέτουμε όλα μα τα υλικά μέσα και ανακατεύουμε πολύ καλά να μοιραστούν παντού τα υλικά και στο τέλος πασπαλίζουμε με την καπνιστή πάπρικα.

Συνοδεύουμε αν θέλουμε με παξιμάδι χαρουπιού ή κρουτόν (από αλεύρι ρεβιθιού). 

Κυρίως: Vegan φρικασέ με μανιτάρια

Τέσσερις vegan συνταγές από τον σεφ για ένα ολοκληρωμένο πλάνο ημέρας - εικόνα 3

Υλικά: 

  • 1 πακέτο μανιτάρια λευκά
  • 3 ματσάκια σπανάκι
  • 1 μαρούλι ελληνικό
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • ½ φινόκιο
  • 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα με σινάπι
  • 1 λάϊμ
  • Αλάτι Πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το φινόκιο το σπανάκι και το μαρούλι αφού πρώτα τα έχουμε κόψει σε λεπτές λωρίδες.

Τα υγρά που θα βγάλουν τα κρατάμε σε ένα μπολ και στην συνέχεια στην κατσαρόλα προσθέτουμε τα μανιτάρια ,τον άνηθο, το φρέσκο κρεμμυδάκι και το αλατοπίπερο ξανακατέβουμε καλά το αφήνουμε 5 ‘ και το αποσύρουμε από τη φωτιά.

Παίρνουμε το μπολ που έχουμε κρατήσει τα ζουμιά από τα λαχανικά μας και προσθέτουμε την μουστάρδα και το λάϊμ τα χτυπάμε με τον αυγοδάρτι (σύρμα ή φουετ).

Ξανά προσθέτουμε την κατσαρόλα στην φωτιά και προσθέτω το μίγμα που φτιάξαμε με την μουστάρδα αφήνουμε να πάρει μια βράση και είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Βραδινό: Vegan cheesecake με παντζάρι 

Τέσσερις vegan συνταγές από τον σεφ για ένα ολοκληρωμένο πλάνο ημέρας - εικόνα 4 Υλικά

  • 2 μεγάλα παντζάρια βρασμένα
  • 1 κούπα τσαγιού μαύρη ζάχαρη
  • 1 βανίλια Μαδαγασκάρης 
  • 500γρ Vegan φέτα 
  • 1 κούπα τσαγιού γάλα καρύδας
  • 1 κούπα ζάχαρη άχνη
  • Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
  • 600γρ παξιμάδια από χαρούπι 

Εκτέλεση:

Κόβουμε τα παντζάρια σε λεπτό καρεδάκι και σε ένα τηγάνι έχουμε βάλει την μαύρη ζάχαρη μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τα παντζάρια και την βανίλια ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε να καραμελώσει σε μέτρια φωτιά, μόλις δέσει το αποσύρουμε από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.

Για την κρέμα βάζουμε στο μίξερ την vegan φέτα τριμμένη, το γάλα καρύδας και τα χτυπάμε να αφρατέψουν μέχρι να γίνει κρέμα λίγο - λίγο ρίχνουμε την ζάχαρη άχνη και το ξύσμα πορτοκαλιού , αφού είναι έτοιμη την τοποθετούμε στο ψυγείο.

Παίρνουμε τα παξιμάδια χαρουπιού τα τοποθετούμε είτε ολόκληρα είτε τριμμένα με λίγο φυτικό βούτυρο σε μια φόρμα ή ποτηράκια . Προσθέτουμε  από πάνω την κρέμα και πάνω από την κρέμα την μαρμελάδα παντζάρι που έχουμε φτιάξει. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i