Τι περιέχουν τελικά τα συμπληρώματα διατροφής; Νέα έρευνα

Οι επιστήμονες αποκαλύπτουν ότι στα συμπληρώματα διατροφής υπάρχουν κρυμμένα συστατικά και οι ισχυρισμοί υγείας είναι αμφισβητίσιμοι.

συμπληρώματα διατροφής istock

Πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι ορισμένες εταιρείες με συμπληρώματα διατροφής ενδέχεται να παραπλανούν τους πελάτες τους χρησιμοποιώντας μη αποδεδειγμένους ισχυρισμούς για την υγεία και προσθέτοντας μη δηλωμένα συστατικά.

Η έρευνα επικεντρώθηκε σε συμπληρώματα διατροφής που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, χρησιμοποιώντας γραμμωτό κώδικα DNA (barcoding DAN) για να εξετάσει την αυθεντικότητα των βοτάνων της Αγιουρβέδα. Τα ευρήματα υποδεικνύουν σημαντικές αποκλίσεις στις λίστες συστατικών και υπογραμμίζουν  τον κακό ποιοτικό έλεγχο και τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία από μη δηλωμένες ουσίες.

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Analytical Science Journal από την καθηγήτρια Rosalee Hellberg του Schmid College of Science and Technology, αποκαλύπτει ότι ορισμένες εταιρείες συμπληρωμάτων ενδέχεται να εξαπατούν τους πελάτες με άγνωστα συστατικά.

Οι ερευνητές εστίασαν σε συμπληρώματα που έχουν συσχετιστεί με την υποτιθέμενη θεραπεία ή πρόληψη του COVID-19 και άλλων αναπνευστικών ασθενειών. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής εκτοξεύτηκε στα ύψη σε όλο τον κόσμο. "Υπήρξε μια μεγάλη άνοδος στην αγορά και χρήση αυτών των τύπων συμπληρωμάτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας", είπε ο Hellberg. "Όποτε υπάρχει αύξηση της ζήτησης, υπάρχει επίσης αυξημένη πιθανότητα να υπάρχει απάτη".

Η μεθοδολογία της έρευνας

Η ομάδα συνέλεξε 54 συμπληρώματα που περιέχουν αγιουρβεδικά βότανα, τα οποία αναφέρονται σε εναλλακτική ιατρική με καταγωγή από την Ινδία. Επέλεξαν συγκεκριμένα βότανα που είχαν χρησιμοποιηθεί για την υποτιθέμενη θεραπεία του COVID-19. Αυτά περιελάμβαναν ashwagandha, κανέλα, τζίντζερ, κουρκουμά, tulsi, vacha, amla, guduchi και tribulus. 

Οι ερευνητές ανέλυσαν με τεχνικές barcoding DNA τα φυτικά είδη σε συμπληρώματα για να καθορίσουν τη γνησιότητα των προϊόντων. Η γραμμική κωδικοποίηση DNA είναι μια μέθοδος που επιτρέπει στους επιστήμονες να χρησιμοποιήσουν ένα σύντομο τμήμα μιας αλληλουχίας DNA για να αναγνωρίσουν το είδος ενός οργανισμού.

Τα ευρήματα και οι επιπτώσεις της μελέτης: Τα αποτελέσματα της μελέτης αποκάλυψαν αρκετές ανησυχίες που υποδεικνύουν την ανάγκη για αυξημένο έλεγχο αυτών των προϊόντων. Στο 60% των προϊόντων, οι ερευνητές δεν εντόπισαν το αναμενόμενο συστατικό. 

Τι θα πρέπει να προσέχεις όταν αγοράζεις συμπληρώματα

  • Επίλεγε μια αξιόπιστη μάρκα: Αναζήτησε συμπληρώματα από εταιρείες με καλή φήμη που τηρούν αυστηρά πρότυπα παραγωγής. Έλεγξε την ιστοσελίδα της εταιρείας για να βεβαιωθείς ότι είναι διαφανής σχετικά με τις πρακτικές της και ότι διενεργεί δοκιμές ποιότητας στα προϊόντα της.
  • Έλεγχε την ετικέτα: Διάβαζε προσεκτικά την ετικέτα για να γνωρίζεις τι περιέχει το συμπλήρωμα. Βεβαιώσου ότι η δόση των θρεπτικών συστατικών είναι κατάλληλη για τις ανάγκες σου και ότι δεν υπάρχουν συστατικά στα οποία είσαι αλλεργική ή που μπορεί να αλληλεπιδράσουν με φάρμακα που λαμβάνεις.
  • Προσοχή στους ισχυρισμούς υγείας: Μην εμπιστεύεσαι ισχυρισμούς υγείας που φαίνονται πολύ καλοί για να είναι αληθινοί. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, επομένως δεν υπάρχει εγγύηση ότι είναι ασφαλή ή αποτελεσματικά.
  • Συμβουλεύσου τον γιατρό σου: Πριν πάρεις οποιοδήποτε συμπλήρωμα, μίλα με τον γιατρό σου για να βεβαιωθείς ότι είναι κατάλληλο για εσένα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν είσαι έγκυος, θηλάζεις, παίρνεις φάρμακα ή έχεις οποιαδήποτε ιατρική πάθηση.

Συμπληρώματα: Ποια φάρμακα εμποδίζουν την αποτελεσματικότητά τους;

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i