Μάθε πως το πεπτικό σύστημα επηρεάζει την ενέργεια και τις επιδόσεις σου

Το πεπτικό σύστημα αποδεικνύεται ο «κυρίαρχος του παιχνιδιού»!

καλές τροφές για το έντερο

Όλο και περισσότερο μελετώνται τα συμπληρώματα διατροφής τα οποία σχετίζονται με την υποστήριξη των λειτουργιών του πεπτικού συστήματος, όπως ένζυμα και προβιοτικά, για τη θετική επίδρασή τους στην συνολική υγεία και στην αθλητική απόδοση.

Ανεξάρτητα από την κατηγορία του αθλήματος και τη γυμναστική μας δραστηριότητα, όλοι χρειαζόμαστε τόσο ενέργεια όσο και δύναμη. 

Τι γνωρίζουμε για τον ορό του γάλακτος;

Ο ορός γάλακτος, η κυρίαρχη καθαρή πρωτεΐνη για τους αθλητές και τους λάτρεις της γυμναστικής, προσφέρει το υψηλότερο ποσοστό απαραίτητων αμινοξέων: Το 25% του αποτελείται από λευκίνη, ισολευκίνη και βαλίνη, το διακλαδισμένης αλυσίδας αμινοξύ που είναι το πιο σημαντικό για την μυϊκή αποκατάσταση. Βέβαια, η απορρόφησή του δεν είναι πλήρης από τους μύες, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Το αποτέλεσμα αυτού; Να μην μπορούν να απορροφηθούν πλήρως τα μεγάλα θραύσματα των πρωτεϊνών και να προκαλούν συμπτώματα, όπως αέρια και φουσκώματα.

Οι επιδράσεις στους αθλητές και όσους γυμνάζονται:

Σε αθλήματα αντοχής, όπως το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων μπορεί να προκληθεί διάτρηση εντέρου στον αθλητή αλλά αυξάνεται και ο κίνδυνος κοινών προβλημάτων στο έντερο, όπως ναυτία, φούσκωμα, κράμπες, πόνος, διάρροια ή αιμορραγία. Σε αθλήματα δύναμης, έχει παρατηρηθεί πως οι αθλητές είναι πιο ευάλωτοι σε βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις για έως και 72 ώρες μετά τον αγώνα ή την έντονη προπόνηση.

Μάθε πως το πεπτικό σύστημα επηρεάζει την ενέργεια και τις επιδόσεις σου - εικόνα 1

Περίπου το 60% των υπεραστικών δρομέων αναφέρουν ότι επηρεάζονται από γαστρεντερική δυσφορία και πολλοί υποφέρουν από περιόδους διάρροιας. (Διάβασε εδώ την αντίστοιχη μελέτη στα αγγλικά.)

Οι αθλητές αντοχής τείνουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα που προκύπτουν από τη μειωμένη ροή αίματος στο γαστρεντερικό σύστημα. Ταυτόχρονα, οι αυξημένες συνθήκες πίεσης που προκαλούνται από την άσκηση τροποποιούν τις ορμόνες και τα μικροβιακά μόρια του εντέρου έχοντας ως αποτέλεσμα γαστρεντερικές διαταραχές, κατάθλιψη και χαμηλή επίδοση.

Αθλητές και ενεργητικά άτομα τείνουν να έχουν υψηλότερες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά από τα άτομα με καθιστική ζωή. Οι απαιτήσεις αυτές πληρούνται όταν βελτιώνεται η πέψη, με τη σωστή αναλογία ωφέλιμων έναντι παθογόνων βακτηρίων στο έντερο. Το κατάλληλο προβιοτικό, επομένως, μπορεί να βοηθήσει αυτούς τους αθλητές προωθώντας τη βέλτιστη πέψη και την ανοσοποιητική λειτουργία.

Μάθε πως το πεπτικό σύστημα επηρεάζει την ενέργεια και τις επιδόσεις σου - εικόνα 2

Φρόντισε σωστά τον οργανισμό σου!

Όταν το σώμα υποβάλλεται σε φυσιολογική πίεση, το ανοσοποιητικό σύστημα επηρεάζεται από την άσκηση πίεσης και stress, προκαλώντας οξείες αλλαγές στην έκκριση αντισωμάτων, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης ασθένειας. Το έντερο περιέχει το 70% των ανοσολογικών κυττάρων του σώματος. Τα προβιοτικά βακτηρίδια προσκολλώνται στο επιθήλιο του εντέρου ενισχύοντας τη λειτουργικότητά του ως «φράγμα» κι εμποδίζοντας την πρόσφυση των παθογόνων μικροοργανισμών.

Όλο και περισσότεροι έχουν εντάξει την άσκηση στη ζωή τους και όλο και περισσότεροι αθλητές αντιλαμβάνονται πως είναι σημαντικό να προστατέψουν τον εαυτό τους ακόμα και μετά από αυστηρό αγώνα ή προπόνηση. Συνδυασμός ενζύμων και προβιοτικών, ειδικά κατά την άσκηση και τις έντονες συνθήκες πίεσης, είναι ο "ορός γάλακτος" που χρειαζόμαστε.

Μάθε πως το πεπτικό σύστημα επηρεάζει την ενέργεια και τις επιδόσεις σου - εικόνα 3

Πηγές:

David B. Pyne, Nicholas P. West, Amanda J. Cox & Allan W. Cripps (2015) Probiotics supplementation for athletes – Clinical and physiological effects, European Journal of Sport Science, 15:1, 63-72, DOI: 10.1080/17461391.2014.971879

Allison Clark, Núria Mach (2016) Exercise-induced stress behavior, gut-microbiota-brain axis and diet: a systematic review for athletes - J Int Soc Sports Nutr., 13: 43. doi: 10.1186/s12970-016-0155-6 PMCID: PMC5121944

Borsheim, E., K. D. Tipton, S. E. Wolf, and R. R. Wolfe (2002) Essential amino acids and muscle protein recovery from resistance exercise. Am.J.Physiol Endocrinol.Metab 283: E648-E657, DOI: 10.1152/ajpendo.00466.2001

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i