Πώς ΔΕΝ θα κολλήσω γρίπη; Ενισχύοντας το ανοσοποιητικό

Το μυστικό για να μην κολλήσεις γρίπη βρίσκεται στο πιάτο σου!

χαρτομάντιλα βουλωμένη μύτη συνάχι ίωση Studio Light and Shade

Από τον Γιάννη Χρύσου, κλινικό διαιτολόγος - διατροφολόγο (giannischrysou.gr)

Πριν ξεκινήσουν τα πρώτα κρούσματα, ενίσχυσε το ανοσοποιητικό σου. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να μην κολλήσεις γρίπη.

Τα «όπλα» για να μην κολλήσεις γρίπη

Η γρίπη, όπως και οι περισσότεροι ιοί, βρίσκουν... εύκολο θύμα το εξασθενημένο ανοσοποιητικό. Η συστηματική σωματική άσκηση, η επαρκής ξεκούραση και, φυσικά, η σωστή διατροφή είναι τα όπλα σου. Ένας οργανισμός που διαθέτει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία μπορεί να αναπτύξει ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, που θα αποτελέσει ασπίδα προστασίας απέναντι στη γρίπη.

Προσλαμβάνεις αρκετές θερμίδες; Ή μήπως το παρακάνεις;

Το ήξερες πως το ανοσοποιητικό λειτουργεί πιο σωστά αν λαμβάνει ο οργανισμός σου τι θερμίδες που έχει ανάγκη; Άτομα που βρίσκονται σε υποθρεψία (αυτοί, δηλαδή, που ακολουθούν διαιτολόγιο πολύ χαμηλής θερμιδικής αξίας - κάτω από 1.100 θερμίδες - με σκοπό το αδυνάτισμα) έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες για ιώσεις και γρίπη. Εάν προσπαθείς να χάσεις βάρος, συζήτησε με τον διαιτολόγο σου τις ανάγκες σου αυτή την περίοδο του χρόνου.

Στην απέναντι όχθη βρίσκονται άτομα παχύσαρκα, με πολύ υψηλή θερμιδική πρόσληψη. Η παχυσαρκία έχει συσχετισθεί με αυξημένο ρυθμό εμφάνισης γρίπης και ιώσεων. Ο λόγος είναι πως η παχυσαρκία δυσχεραίνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, με αποτέλεσμα να κάνει τον οργανισμό ευάλωτο σε ιώσεις.

Τρως (καλά) λιπαρά;

Η μεγάλη κατανάλωση λιπαρών τροφών επίσης σχετίζεται με την εμφάνιση γρίπης. Η μείωση των λιπαρών στη διατροφή σου βελτιώνει τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς αυξάνεται η δραστηριότητα των φαγοκυττάρων, που καταστρέφουν τα βακτήρια-«εισβολείς». Βέβαια, εκτός από την ποσότητα, σημαντικό ρόλο παίζει και το είδος των λιπαρών οξέων που καταναλώνει κανείς. Ιδιαίτερα ευεργετικά για τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα φυτικής προέλευσης.

Πάρε τις βιταμίνες σου!

Βιταμίνες που παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στη μάχη ενάντια στις ιώσεις και τη γρίπη είναι οι βιταμίνες C, E και β-καροτένιο, αλλά και ανόργανα στοιχεία, όπως ο ψευδάργυρος και ο σίδηρος. Σημαντικός αριθμός ερευνών συνδέει τη χαμηλή πρόσληψη των στοιχείων αυτών είτε με την τακτική εμφάνιση γρίπης ή με τον μεγαλύτερο χρόνο ανάρρωσης.

Ο ψευδάργυρος και ο σίδηρος περιλαμβάνονται σε διάφορους καρπούς. Σε συνδυασμό, όμως, με τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, εντοπίζουμε όλα αυτά τα πολύτιμα -για τον οργανισμό- ιχνοστοιχεία στο σουσάμι και φυσικά, στο ταχίνι (που είναι 100% αλεσμένο σουσάμι)! Το ταχίνι, μάλιστα, παρουσιάζει υψηλή περιεκτικότητα σε ω-6 λιπαρά οξέα, ψευδάργυρο και σίδηρο αλλά και σε φυτικές ίνες, οι οποίες φαίνεται ότι εξυπηρετούν τη διατήρηση της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου, η υγεία της οποίας είναι καθοριστική για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Διάβασε επίσης: Γρίπη 2019: Το εμβόλιο της γρίπης και οι οδηγίες από το υπουργείο Υγείας

Διάβασε επίσης: Τι είναι τα τρανς λιπαρά, ποιες είναι οι πηγές τους και πώς να τα μειώσεις;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i