Βρες ένα σύμμαχο υγείας στο φλιτζάνι σου

Όλο και περισσότερες μελέτες έρχονται να μας αποδείξουν πως ο καφές, εκτός από αγαπημένη συνήθεια, μπορεί να αποτελέσει και σύμμαχο για την υγεία μας.

IMG_3630

Από την Ιωάννα Παπαδοπούλου Διαιτολόγο-Διατροφολόγο (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών)-MSc in Clinical and Public Health Nutrition (University College London), Επιστημονικός συνεργάτης Nutrimed.

Για τους περισσότερους από εμάς, ο καφές αποτελεί καθημερινή συνήθεια. Kατά τη διάρκεια της ημέρας, ο καφές, με την πλούσια γεύση του, μας συντροφεύει, μας αναζωογονεί και μας δίνει κουράγιο για να συνεχίσουμε.

Τα τελευταία χρόνια, ο καφές έχει υπάρξει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για την επιστημονική κοινότητα. Έτσι, όλο και περισσότερες μελέτες έρχονται να μας αποδείξουν πως εκτός από αγαπημένη συνήθεια, μπορεί να αποτελέσει και σύμμαχο για την υγεία μας, προστατεύοντας τον οργανισμό μας από σοβαρές παθήσεις:

Το… προβάδισμα του ελληνικού καφέ

Πριν από μερικά χρόνια δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα μιας μελέτης που έγινε σε ελληνικό πληθυσμό, και πιο συγκεκριμένα σε ηλικιωμένους κατοίκους της Ικαρίας. Φάνηκε, λοιπόν, πως όσοι συνήθιζαν να πίνουν καθημερινά ελληνικό καφέ- και μάλιστα σε ποσότητα μεγαλύτερη από 450 ml/ημέρα- εμφάνιζαν καλύτερη ενδοθηλιακή λειτουργία. Επιπλέον, φάνηκε πως τα άτομα που κατανάλωναν κατά βάση ελληνικό καφέ παρουσίαζαν καλύτερη καρδιαγγειακή λειτουργία συγκριτικά με όσους κατανάλωναν άλλα είδη καφέ π.χ. καφέ φίλτρου. Αυτό που κάνει τον ελληνικό καφέ να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους καφέδες είναι η σύστασή του, αφού είναι πλούσιος σε πολυφαινόλες, όπως το χλωρογενικό οξύ, που έχουν αντιοξειδωτική δράση και συμβάλλουν στην προάσπιση του καρδιαγγειακού μας συστήματος.

Μακροζωία

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Ικαρία συγκαταλέγεται στις λεγόμενες "Μπλε ζώνες" (Blue Zones), δηλαδή τις περιοχές του πλανήτη των οποίων οι κάτοικοι παρουσιάζουν αξιοπρόσεκτη μακροβιότητα. Όπως φαίνεται, λοιπόν, ένα από τα μυστικά μακροζωίας των Ικαριωτών είναι και ο ελληνικός καφές!

Καρδιαγγειακά

Σύμφωνα με μεγάλο όγκο επιδημιολογικών μελετών, η μέτρια κατανάλωση καφέ έχει συσχετιστεί με μείωση της θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα, γεγονός που πιθανότατα οφείλεται στο υψηλό αντιοξειδωτικό περιεχόμενο του καφέ. Οι περισσότερες μελέτες εστιάζουν στον προστατευτικό ρόλο της κατανάλωσης καφέ στην εμφάνιση στεφανιαίας νόσου, ενώ αρκετές υποστηρίζουν την πιθανότητα ο καφές να συμβάλει στην πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων, ειδικότερα στις γυναίκες.

Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2

Εκτός, όμως, από τα καρδιαγγειακά, η μέτρια κατανάλωση καφέ φαίνεται πως σχετίζεται και με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2. Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας πρόσφατης μεγάλης ανασκόπησης μελετών, η οποία εξέτασε 30 προοπτικές μελέτες και συνολικά 1.185.210 συμμετέχοντες, για κάθε φλιτζάνι καφέ που πίνουμε σε ημερήσια βάση, ο κίνδυνος μειώνεται κατά περίπου 6%. Έτσι, αυτό θα μπορούσε πρακτικά να σημαίνει πως τα άτομα που καταναλώνουν συστηματικά μέτρια ποσότητα καφέ (2-3 φλιτζάνια/ημέρα) παρουσιάζουν περίπου 15% χαμηλότερη πιθανότητα να νοσήσουν.

Κλείνοντας, βλέπουμε πως μέσα σε ένα φλιτζάνι καφέ, μπορούμε να βρούμε πολλά περισσότερα απ' όσα νομίζαμε. Απολαύστε, λοιπόν, το αγαπημένο σας φυσικό ρόφημα και αποκτήστε ένα πολύτιμο σύμμαχο για την υγεία και την ευεξία σας!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i