Τailor-made διατροφή: Η νέα τάση στην εγκυμοσύνη

Οι δικές σου ανάγκες για το δικό σου μωρό είναι γραμμένες στο DNA σου! Ανακάλυψέ τες.

09.01.2019

εχεις διαβασει

εγκυμοσύνη διατροφή κιλά

Aπό τη Χαρούλα Μαθιοπούλου Μπιλάλη, BSc, MmedSc, μοριακή βιολόγο με εξειδίκευση στην ανθρώπινη αναπαραγωγή (www.healthgenomics.grwww.harroulabilali.gr).

 

Φολικό οξύ: Ναι. Αλλά πόσο; Σίδηρος: Ναι. Αλλά πόσο; Ω3 λιπαρά οξέα: Ναι. Αλλά πόσο; Ασβέστιο; Μαγνήσιο; Βιταμίνη D; Ιώδιο; Q10; Σελήνιο; B6; Μπορείς να γνωρίζεις τι και πόσο χρειάζεσαι για να προσφέρεις στο μωρό σου το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα για τη ζωή του; Η διατροφή της μητέρας πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία του βρέφους μέχρι την ενήλικη ζωή του.

Ο ρόλος της διατροφής σου στην υγεία του εμβρύου

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το έμβρυο βιώνει μια κρίσιμη περίοδο αλλαγών. Στη φάση αυτή μια διαδικασία, που ονομάζεται επιγενετική μεθυλίωση του DNA, παίζει σπουδαίο ρόλο θέτοντας τις βάσεις για την καλύτερη υγεία του μωρού σου. Η διατροφή
σου έχει τον πρώτο λόγο στη διαδικασία μεθυλίωσης του DNA, μέσα από τα μικροθρεπτικά συστατικά που λαμβάνεις, επηρεάζοντας θετικά τη διαδικασία, η οποία μπορεί να καθορίσει την υγεία του μωρού ακόμα και μέχρι την ενηλικίωσή του.

Οι εξατομικευμένες διατροφικές ανάγκες σου

Υπάρχει όμως τρόπος μια έγκυος να γνωρίζει εξατομικευμένα ποιες είναι οι πραγματικές διατροφικές ανάγκες της και να προσφέρει ό,τι καλύτερο στο μωράκι της; Πλέον, η επιστήμη είναι σε θέση να απαντήσει σ’ αυτό το ερώτημα με τη διατροφογενωμική και τα νέα γονιδιακά τεστ που μπορούμε να πραγματοποιήσουμε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η διατροφογενωμική συνδυάζει την επιστήμη της γενετικής με αυτήν της διατροφολογίας για να ανακαλύψει τους τρόπους με τους οποίους οι διαφορετικοί οργανισμοί αντιδρούν διαφορετικά στην τροφή που καταναλώνουν σύμφωνα με τα γονίδιά τους. Γνωρίζουμε ήδη πως απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία, όπως το φολικό οξύ,
ο σίδηρος, το ασβέστιο και τα Ω3 λιπαρά οξέα, παίζουν σπουδαίο ρόλο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κάθε έγκυος όμως μπορεί να έχει διαφορετικές ανάγκες για τα στοιχεία αυτά, ανάλογα με το DNA της.

Tailor-made διατροφή

Έτσι, η εξατομικευμένη διατροφή στην εγκυμοσύνη στηρίζεται πάνω στη στενή της σχέση με τα γονίδια της κάθε εγκύου. Αφενός τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που καταναλώνει επηρεάζουν τον τρόπο που εκφράζονται τα γονίδια, αφετέρου τα γονίδια καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός της θα χρησιμοποιήσει τα πολύτιμα αυτά συστατικά, προς όφελος τόσο της ίδιας όσο και του μωρού της. Καθώς η επιστήμη εξελίσσεται, στόχος είναι να δημιουργηθούν εξατομικευμένα διατροφικά πλάνα που να στηρίζονται πάνω στη μοναδικότητα του DNA μας για τη βέλτιστη υγεία της εγκύου και του μωρού της, σήμερα και στο μέλλον.

Editor's Picks

Περισσότερα από Shape Mama

ιώσεις παιδί ίωση υγεία μαμά πυρετός
Ιώσεις 2019: Ποιες ιώσεις κυκλοφορούν αυτές τις μέρες;

Οι ιώσεις είναι κάτι σαν μόδα… Ένα παιδί κολλάει τη μία μέρα, πέντε λείπουν από το σχολείο την επομένη! Μάθε ποιες ιώσεις κυκλοφορούν αυτές τις μέρες και πώς θα προστατέψεις το μικρό σου. 

μαμά παιδί νήπιο
Η ζωή με ένα νήπιο: Όσα δεν θα σου πει κανείς, μέχρι να τα διαπιστώσεις από μόνη σου

Η ζωή με ένα νήπιο είναι συναρπαστική, γεμάτη εκπλήξεις και κουραστική! Διάβασε όσα έμαθα μεγαλώνοντας τα παιδιά μου και συμπλήρωσε με τις δικές σου εμπειρίες!

Η μεγάλη τύχη για ένα παιδί να έχει τους παππούδες και τις γιαγιάδες στη ζωή του
Η μεγάλη τύχη για ένα παιδί να έχει τους παππούδες και τις γιαγιάδες στη ζωή του

Αυτή η μεγάλη αγκαλιά των παππούδων δεν κάνει το παιδί μαλθακό και κακομαθημένο, το κάνει δυνατό

#ShapePeople: Η μαμά blogger Έλενα Πάκου απαντά σε ερωτήσεις μαμάδων! Η τεχνική της που ηρεμεί τα παιδιά και το 1 πράγμα που της έχει λείψει

Η μαμά blogger Έλενα Πάκου από το MommyStyle.gr απαντά σε όλες μας τις ερωτήσεις και παίζει το παιχνίδι του SHAPE “Τι θα προτιμούσες;” Γνώρισέ την!

πίτα σπιτική πίτα κοτόπιτα μαμά διατροφή
Κοτόπιτα με λίγα λιπαρά: Σπιτικό σνακ για το σχολείο με «κρυμμένα» λαχανικά

Αυτή η κοτόπιτα έχει δύο αγαπημένα μου «χαρακτηριστικά»: Λίγα λιπαρά και κρυμμένα λαχανικά! Με άλλα λόγια, είναι το ιδανικό σνακ για το σχολείο.

#shapegreece