Διατροφή για γονιμότητα; 6 απλές συνήθειες που θα βελτιώσουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης

Έχει παρατηρηθεί ότι ορισμένες μεταβολές στις καθημερινές συνήθειες και γενικότερα στον τρόπο ζωής ενός ζευγαριού αυξάνουν τα ποσοστά των επιθυμητών κυήσεων.

τεστ εγκυμοσύνης πιπίλα wragg

Αν έχεις βάλει στο πρόγραμμα να γίνεις μαμά, διάβασε αυτές τις 6 συμβουλές για διατροφή για γονιμότητα.

1. Πρόσεξε τι βάζεις στο πιάτο σου

Τόσο οι υπέρβαρες όσο και οι υπερβολικά αδύνατες γυναίκες παρουσιάζουν διαταραχές στην ωορρηξία, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να συλλάβουν. Επίσης και στις δυο περιπτώσεις αυξάνεται ο κίνδυνος για αποβολή. Επιπλέον, η σωστή και ισορροπημένη διατροφή κατά το διάστημα των προσπαθειών σύλληψης, ιδιαίτερα ένα τρίμηνο πριν την έναρξη των προσπαθειών, αυξάνει τις πιθανότητές να γίνεις μαμά.

Λιπαρές τροφές (έλαια, γλυκά) πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Από τα υπόλοιπα τρόφιμα, σε ημερήσια βάση, πρέπει να δίνεται προτεραιότητα στην αυξημένη κατανάλωση ψωμιού, δημητριακών, ρυζιού, ζυμαρικών, μέτρια να είναι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και μικρότερη η κατανάλωση γαλακτοκομικών, κρέατος, πουλερικών, ψαριών, αυγών, και ξηρών καρπών. Και φυσικά θα πρέπει εδώ να τονίσουμε ότι το αλκοόλ θα πρέπει να αποφεύγεται εντελώς.

2. Τσιγάρο τέλος

Διακοπή καπνίσματος και από τους δυο συντρόφους. Οι γυναίκες καπνίστριες εμφανίζουν νωρίτερα εμμηνόπαυση, συνεπώς μικρότερη αναπαραγωγική περίοδο, ενώ τα ωάριά τους παρουσιάζουν συχνότερα ανωμαλίες και άρα δυσκολία να γονιμοποιηθούν. Στους άνδρες το κάπνισμα ελαττώνει τόσο τον αριθμό όσο και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων.

3. Φάρμακα μόνο με συνταγή γιατρού

Διάφορα φάρμακα (αντιβιοτικά, αντιμυκητιασικά, αντιυπερτασικά, αντικαταθλιπτικά κ.α) επηρεάζουν το σπέρμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα σκευάσματα αυτά μπορούν να αντικατασταθούν με άλλα που δεν έχουν αυτή την παρενέργεια. Οι γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν, κατά την περίοδο της ωορρηξίας, πρέπει να αποφεύγουν τη λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων που ενδέχεται να τη αναστείλουν, όπως επίσης και τη χρήση λιπαντικών ουσιών στον κόλπο που επιβραδύνουν την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων και προκαλούν κολπικές μυκητιάσεις.

Διάβασε επίσης: Ο χυμός ρόδι εκτοξεύει την ανδρική γονιμότητα και την τεστοστερόνη των ανδρών!

Διάβασε επίσης: Γιατί δεν μένω έγκυος; Πότε μιλάμε για υπογονιμότητα και οι επιλογές

4. Μείωσε όσο μπορείς το στρες

Το έντονο στρες διαταράσσει την ορμονική ισορροπία και μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα. Πώς; Επηρεάζοντας την ορμονική ισορροπία με συνέπεια μεταβολές στη διάρκεια του κύκλου, αναστολή της ωορρηξίας κ.α.. Επιπλέον, οι συμπεριφορές που συνδέονται με την κακή ψυχική κατάσταση (όπως το πολύ κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η μειωμένη ερωτική διάθεση) επιβαρύνουν περισσότερο την επιτυχία της σύλληψης. Προκαλείται λοιπόν ένας φαύλος κύκλος όπου η υπογονιμότητα τροφοδοτεί το στρες το οποίο με τη σειρά του επηρεάζει την γονιμότητα.

5. Κάνε “καλό και σωστό” σεξ

Αν είσαι σε περίοδο που προσπαθείς να μείνεις έγκυος σίγουρα θα γνωρίζεις ότι οι μεγαλύτερες πιθανότητες για σύλληψη εντοπίζονται μεταξύ της 11ης και της 16ης ημέρας του κύκλου πριν την αναμενόμενη περίοδο (σε φυσιολογικό κύκλο 28–32 ημερών). Το πολύ συχνό σεξ μειώνει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων.

Η αποχή ωστόσο από το σεξ για διάστημα μεγαλύτερο των 5 ημερών μπορεί μεν να αυξήσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, αλλά μειώνει την κινητικότητα τους. Έτσι η ιδανική συχνότητα επαφών είναι κάθε δεύτερη ημέρα κατά το πρώτο μισό του κύκλου και (εφόσον είναι δυνατή η σωστή πρόβλεψη) απαραίτητα την ημέρα της ωορρηξίας. Επιπλέον, η κλασική στάση της σεξουαλικής επαφής (δηλαδή η γυναίκα ξαπλωμένη σε ύπτια θέση και ο σύντροφος από πάνω) είναι και η ιδανικότερη αφού έτσι τα σπερματοζωάρια έχουν να διανύσουν μικρότερη απόσταση μέσα στο εχθρικό περιβάλλον του κόλπου.

The Mamagers Update

Η απάντηση στο «δεν δίνω κομματάκια, για να μην πνιγεί»

Μητέρα θα πει να θες να προστατέψεις το παιδί σου από κάθε κίνδυνο, ορατό και μη

6. Μην αμελείς το check–up σου

Η εκτίμηση της κατάστασης της υγείας του ζευγαριού, σκοπό έχει τόσο τον αποκλεισμό όσο και τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν παθολογικών καταστάσεων, που σε αρχικά στάδια είναι συνήθως εύκολα αντιμετωπίσιμα (π.χ. παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i