Γονιμότητα μετά τα 40; Τι λένε οι ειδικοί!

Θέλεις να γίνεις μαμά; Εδώ θα βρεις όλες τις απαντήσεις από τους ειδικούς για τη γονιμότητα μετά τα 40!

Όλο και περισσότερο αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών 40 ετών και άνω που απευθύνονται στα ιατρεία υπογονιμότητας και ζητούν βοήθεια για την επίτευξη εγκυμοσύνης. Αυτές είναι κάποιες από τις πιο σύχνες απορίες τους:


«Γνωρίζω ότι έχω ωοθυλακιορρηξία. Γιατί έχω πρόβλημα να συλλάβω;»


Οι γυναίκες έχουν συγκεκριμένο αριθμό ωαρίων που δημιουργούνται στην εμβρυϊκή ζωή και παραμένουν στις ωοθήκες. Στις 20 εβδομάδες της εμβρυϊκής ηλικίας ο αριθμός των ωαρίων είναι 6 εκατομμύρια, ενώ μειώνεται περίπου στο 1 εκατομμύριο στη γέννηση. Η μείωσή τους είναι συνεχόμενη και στην ηλικία των 37 ετών έχουν μείνει 25.000 ωάρια. Στα 50 δε έτη έχουν παραμείνει περίπου 1.000 ωάρια στις ωοθήκες και σχεδόν καμία από αυτές τις γυναίκες δε θα συλλάβει. Εντούτοις, στη γονιμότητα παρουσιάζεται μείωση μετά την ηλικία των 35, που αντανακλά τη μείωση της ποσότητας και της ποιότητας των ωαρίων.


«Πώς ελέγχω αν τα ωάριά μου είναι καλά;»


Υπάρχουν κάποιες εξετάσεις που μπορεί να γίνουν για να αξιολογηθεί η ωοθηκική επάρκεια: θυλακιοτρόπος ορμόνη (FSH), οιστραδιόλη, αντιμυλλέριος ορμόνη (AMH), μέτρηση καταβολών ωοθυλακίων. Άλλες εξετάσεις  είναι η δοκιμασία με κλομιφαίνη και η ινχιμβίνη Β.


«Τι επιλογές έχω όσον αφορά τη θεραπεία;»


Στις γυναίκες μετά τα 40 δε θα πρέπει να καθυστερεί καθόλου η θεραπεία. Θα πρέπει να γίνεται γρήγορα μία αξιολόγηση και να προχωράει σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, προκειμένου να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος και επέρχεται επιπλέον μείωση της ποσότητας και ποιότητας των ωαρίων.


Έχεις σκεφτεί την περίπτωση δανεικού ωαρίου;



«Η προεμφυτευτική διάγνωση αυξάνει το ποσοστό επιτυχίας της κύησης;»


Φαίνεται λογικό ότι αν γινόταν προεμφυτευτικός έλεγχος σε όλα τα έμβρυα των γυναικών που είναι μεγαλύτερες από 40 ή σε αυτές που έχουν επαναλαμβανόμενες αποβολές, θα μεταφέραμε μόνο τα υγιή έμβρυα και θα είχαμε υψηλότερο ποσοστό κύησης. Εντούτοις, κατά τη διαδικασία της βιοψίας κάποια έμβρυα μπορεί να καταστραφούν και έτσι καταλήγουμε να έχουμε λιγότερα έμβρυα. Γι’ αυτό συμβαίνει το «παράδοξο» οι γυναίκες άνω των 40 που κάνουν προεμφυτευτική διάγνωση να έχουν χαμηλότερο ποσοστό κύησης από αυτές που δεν κάνουν.


«Πότε θα πρέπει να σκεφτώ για δανεικό ωάριο;»


Στις περιπτώσεις όπως:

  • Ωοθηκικής ανεπάρκειας.

  • Παραγωγής κακής ποιότητας ωαρίων.

  • Επαναλαμβανόμενων αποτυχημένων προσπαθειών εξωσωματικής.

«Ποιο είναι το καθεστώς των δοτριών ωαρίων;»


Στην Ελλάδα υπάρχει νομικό πλαίσιο που καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις στη δωρεά ωαρίων. Είναι μια διαδικασία εντελώς ανώνυμη. Οι δότριες θα πρέπει να είναι νεότερες από 35 έτη και υποβάλλονται υποχρεωτικά σε εξετάσεις. Η συμμετοχή των δοτριών είναι εθελοντική και οι ίδιες υπογράφουν συναίνεση ότι τα ωάριά τους δίνονται σε άλλο ζευγάρι. Επειδή τα ωάρια θεωρούνται ανθρώπινος ιστός, δεν προβλέπεται αμοιβή για τις δότριες, αλλά αποζημίωση για το χρόνο τους και τις μετακινήσεις τους, το οποίο καθορίζεται επίσης από το νόμο.


Η τεκνοποίηση μετά τα 40 είναι εφικτή. Θα πρέπει όμως οι γυναίκες χωρίς καθυστέρηση να καταφεύγουν σε κάποιον ειδικό, ο οποίος θα τους κατευθύνει σωστά ώστε να συλλάβουν σύντομα χωρίς χάσιμο χρόνου.


Νίκος Κανακάς, M.D., Ph.D., Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Heidelberg Γερμανίας, Κέντρο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής «Embryoland», nkanakas@hol.gr. Μιλτιάδης Πίτσος, M.D., Ph.D., Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Κέντρο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής «Embryoland», pitsos@embryoland.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

ΥΓΕΙΑ Τρι, 23 Απρ 2024

Κατάθλιψη: Είμαστε πιο κοντά από ποτέ στο τέλος;

Νεότερα δεδομένα από τους ειδικούς της ψυχικής υγείας, έρευνες προς καινούριες κατευθύνσεις και μια πρωτοποριακή γενιά φαρμάκων δείχνουν πως ήδη ζούμε τα πρώτα βήματα μιας επανάστασης στη θεραπεία της ασθένειας. Με τα τελευταία στατιστικά της προηγούμενης χρονιάς να βγάζουν την Ελλάδα στην πρώτη θέση -με επιπολασμό κατάθλιψης 6,52%, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη-, φαίνεται πως αυτά τα καλά νέα τα χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ.

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i