Προετοίμασε το σώμα σου πριν την εγκυμοσύνη

Ενημερώσου για το τι πρέπει να κάνεις πριν μείνεις έγκυος και πώς μπορείς να ενισχύσεις τη γονιμότητα σου.

Αν και θα έπρεπε, οι περισσότερες γυναίκες δεν προσέχουν την υγεία τους πριν την εγκυμοσύνη. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατάσταση της υγείας της γυναίκας πριν μείνει έγκυος, παίζει καθοριστικό ρόλο στην εγκυμοσύνη και διευκολύνει τον τοκετό.


Βρες τη γραμμή σου


Σύμφωνα με μελέτες, οι παχύσαρκες γυναίκες κινδυνεύουν να έρθουν αντιμέτωπες με την υπογονιμότητα, ενώ η απώλεια βάρους μπορεί να αυξήσει την ωορρηξία. Αν πρέπει να χάσεις βάρος καλύτερα να ξεκινήσεις ένα πρόγραμμα διατροφής και γυμναστικής έξι ή και περισσότερους μήνες πριν την εγκυμοσύνη, ανάλογα πάντα με τα κιλά που θέλεις να χάσεις. Με το να είσαι υπερβολικά αδύνατη (ΔΜΣ λιγότερο από 18.5) ή παχύσαρκη (ΔΜΣ περισσότερο από 25), θέτεις το μωρό σου σε κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών και περιορισμένης ανάπτυξης.


Υιοθέτησε υγιεινές συνήθειες στη διατροφή σου


Αν σκέφτεσαι να μείνεις έγκυος, ξεκίνα μία ισορροπημένη διατροφή (αν δεν το κάνεις ήδη) με λαχανικά, φρούτα, γαλακτοκομικά, προϊόντα ολικής άλεσης, χαμηλή σε λιπαρά και ζάχαρη. Αύξησε τις τροφές που είναι πλούσιες σε φυλλικό οξύ και ενίσχυσε τον οργανισμό σου με ένα συμπλήρωμα διατροφής  ένα μήνα πριν αρχίσεις τις προσπάθειες σύλληψης.


Κάνε μια επίσκεψη στον γιατρό σου


Οι περισσότερες γυναίκες που ετοιμάζονται να μείνουν έγκυες, δεν επισκέπτονται τον γιατρό τους. Μια αναγνωριστική επίσκεψη στον γυναικολόγο σου κρίνεται απαραίτητη αφού θα σε συμβουλεύσει κατάλληλα και θα ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας σου. Είναι πολύ πιθανό αν ακολουθείς κάποια φαρμακευτική αγωγή, να σου ζητήσει να τη διακόψεις αν δεν είναι αναγκαία.


Σταμάτα τα αντικαταθλιπτικά (αν γίνεται)


Οι γυναίκες που πάσχουν από ελαφριά ή μέτρια κατάθλιψη, πρέπει να συμβουλευτούν οπωσδήποτε τον γιατρό τους, 3 με 6 μήνες πριν τη σύλληψη, ώστε να σταματήσουν τα αντικαταθλιπτικά. “Οι γυναίκες με βαριά κατάθλιψη, είναι προτιμότερο να μη διακόψουν τη φαρμακευτική αγωγή, γιατί η ασθένεια μπορεί να βλάψει εκείνες ή το έμβρυο” υποστηρίζει ο διδάκτωρ καθηγητής του Πανεπιστημίου Harvard, Lee Cohen.


Υπάρχουν μερικά πραγματάκια ακόμη...



Κάνε τα απαραίτητα εμβόλια


Αν έχεις παραλείψει να κάνεις κάποια εμβόλια, όπως αυτό κατά της Ηπατίτιδας Β, ρισκάρεις να θέσεις σε κίνδυνο την υγεία του εμβρύου, γι' αυτό εμβολιάσου τουλάχιστον τρεις μήνες πριν μείνεις έγκυος.


Κάνε προγενετικό έλεγχο

 

Αν η οικογένειά σου ή του συζύγου σού έχει ιστορικό με κληρονομικές ασθένειες, είναι καλό να κλείσετε ραντεβού με έναν γενετιστή, ώστε να σας παραπέμψει στις απαραίτητες εξετάσεις. Αλλιώςμπορείς πάντα να συμβουλευτείς τον γυναικολόγο σου για τον έλεγχο ασθενειών όπως Σύνδρομο Ντάουν ή αναιμία.


Απόφυγε το υπερβολικό άγχος


“Το υπερβολικό άγχος μπορεί να οδηγήσει στην υπογονιμότητα” τονίζει ο καθηγητής γυναικολογίας Richard J. Paulson. Για παράδειγμα, νέες γυναίκες, οι οποίες έδιναν εξετάσεις είχαν ασταθή κύκλο περιόδου. Αν λοιπόν είσαι έτοιμη να μείνεις έγκυος, προσπάθησε να αποφύγεις καθετί που σου προκαλεί έντονο άγχος.


Κόψε το κάπνισμα, το αλκοόλ και τον καφέ


Σύμφωνα με μια μελέτη, στην οποία πήραν μέρος 124 γυναίκες, όσες  απέφυγαν αυτό το τρίπτυχο κατάφεραν επιτυχή σύλληψη σε ποσοστό 27 κυήσεις ανά 100 έμμηνες ρύσεις. Εκτός από το ότι  επηρεάζει τη γονιμότητα, το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει αποβολή, αιμορραγικές επιπλοκές, διάφορες ανωμαλίες και χαμηλό βάρος γέννησης στο έμβρυο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i