Οδηγός: Τι να κάνεις όταν θέλεις να γίνεις μαμά αλλά δεν μπορείς (o έλεγχος, οι διαδικασίες, η εξωσωματική, η ανεξήγητη υπογονιμότητα)

Yπάρχουν λύσεις για την επίτευξη μιας εγκυμοσύνης και να θυμάσαι πως η υπογονιμότητα αντιμετωπίζεται.

εγκυμοσύνη ζευγάρι νέοι γονείς crewcut

Ευχαριστούμε το Μαρίνο Τσιριγώτη, MD, FRCOG, χειρουργό- γυναικολόγο αναπαραγωγής, μέλος του Βασιλικού Κολεγίου των Μαιευτήρων Γυναικολόγων της Βρετανίας, κλινικό διευθυντή του Κέντρου Γυναικολογίας και Αναπαραγωγής ΑΚΕΣΩ, μέλος ESHRE, ASRM, NYAS, HS & AAGE. (www.mtsirigotis.gr).

Πριν αποφασίσεις ότι η επιλογή σου για να αποκτήσεις μωρό είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση ρίξε μια σύντομη ματιά στο σύνολο των επιλογών για να αντιμετωπίσεις την υπογονιμότητα.

Ο έλεγχος πριν...

Τα βήματα ελέγχου περιλαμβάνουν:

  • Ορμονικό έλεγχο της ωοθηκικής λειτουργίας τις πρώτες μέρες του κύκλου, που θα δείξει την επάρκεια και την ποιότητα των ωοθυλακίων.
  • Ενδοκολπικό υπέρηχο, που θα προσδιορίσει την ποσοτική λειτουργία των ωοθηκών, αλλά και την ανατομία της μήτρας και του ενδομητρίου.
  • Σαλπιγγογραφία για την ανάδειξη τυχόν σαλπιγγικής παθολογίας.
  • Παρακολούθηση του κύκλου και εκτίμηση του χρόνου ωορρηξίας (υπερηχογραφικά, ορμονικά ή με τεστ ωορρηξίας των ούρων). Βέβαια, η συχνότητα και η διάρκεια των ερωτικών επαφών, καθώς και η ποιότητα του σπέρματος, πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

Τι είναι το σπερμοδιάγραμμα και πώς μπορεί να βοηθήσει την ανδρική γονιμότητα;

Ανδρική υπογονιμότητα: Σπερμοδιάγραμμα και οι άλλες απαραίτητες εξετάσεις

Οι πολλοί τρόποι της ιατρικής υποβοήθησης για την υπογονιμότητα

Αν η εγκυμοσύνη δεν επιτευχθεί μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα (6-9 μήνες) και εφόσον οι παραπάνω έλεγχοι δεν έχουν αναδείξει κάποια παθολογία για την οποία έχουν γίνει οι σχετικές θεραπευτικές παρεμβάσεις, τότε απαιτείται ιατρική υποβοήθηση. Συγκεκριμένα:

Πρόκληση πολλαπλής ωορρηξίας και επαφή (TSI)

Αφορά στη χρήση ορμονικών σκευασμάτων για την παραγωγή 3-4 ωαρίων και στην επαφή την κατάλληλη χρονική στιγμή.

Σπερματέγχυση (IUI)

Εφαρμόζεται με επιτυχία σε ζευγάρια στα οποία οι παράγοντες που αναφέρθηκαν παραπάνω έχουν αναδείξει υγιές αναπαραγωγικό σύστημα, με οριακό όμως σπέρμα ή σε περιπτώσεις ανεξήγητης υπογονιμότητας.

Στις περιπτώσεις αυτές η παρουσία πολλαπλών ωαρίων, μετά από ορμονική διέγερση των ωοθηκών και η εργαστηριακή προετοιμασία του σπέρματος -παράλληλα με την τοποθέτησή του μέσα στη μήτρα- αυξάνουν τα ποσοστά εγκυμοσύνης. Αυτό συμβαίνει γιατί δίνουν τη δυνατότητα στο σπέρμα να φτάσει πιο εύκολα στην άκρη της σάλπιγγας, που είναι και ο χώρος όπου γίνεται η γονιμοποίηση, έχοντας την ενέργεια, αλλά και τον αριθμό που απαιτείται για το σκοπό αυτό.

Εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF)

Είναι η πιο αποτελεσματική τεχνική στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Αυτό συμβαίνει διότι η IVF:

1. Παρακάμπτει τις σάλπιγγες και γενικά τα πυελικά προβλήματα.

2. Ελέγχει την ποιότητα των παραγόμενων ωαρίων.

3. Αντιμετωπίζει τα προβλήματα του σπέρματος στις περισσότερες περιπτώσεις ανδρικής υπογονιμότητας.

4. Επιτρέπει τη δημιουργία εμβρύων στο εργαστήριο.

5. Eπιλέγει τον αριθμό, την ποιότητα, αλλά και το χρόνο της μεταφοράς των εμβρύων μέσα στη μήτρα, δίνοντας και τη δυνατότητα, αν χρειαστεί, του προεμφυτευτικού ελέγχου.

Εξωσωματική μικρογονιμοποίηση (IVF/ICSI)

Εάν το σπέρμα δεν μπορεί να γονιμοποιήσει τα ωάρια στο εργαστήριο,παρά τη σχετική προετοιμασία και ενεργοποίηση, ένα σπερματοζωάριο - μετά από κατάλληλη επεξεργασία- τοποθετείται ενέσιμα σε κάθε διαθέσιμο ωάριο (Ενδοκυτταροπλασματική Έγχυση Σπέρματος = ICSI).

Δωρεά ωαρίων

Δυστυχώς, υπάρχουν γυναίκες που επιθυμούν να κάνουν παιδιά, αλλά αδυνατούν, λόγω πρόωρης ωοθηκικής ανεπάρκειας (γυναίκες κάτω των 35), ποιοτικής διαταραχής των ωαρίων, μεγάλης ηλικίας (γυναίκες άνω των 45), γενετικών (χρωμοσωμικών) βλαβών και κληρονομικών νοσημάτων, που μπορούν να περάσουν στο έμβρυο, χαμηλής ωοθηκικής παραγωγικότητας, εξαιτίας χημειοθεραπείας, ακτινοβολίας, ενδομητρίωσης ή και χειρουργικών χειρισμών σε μικρότερη ηλικία. Η λύση γι’ αυτές βρίσκεται στη δωρεά ωαρίων, μια διαδικασία πλέον ευρέως διαδεδομένη, νομικά κατοχυρωμένη και ανώνυμη, που εφαρμόζεται με επιτυχία άνω του 60% και στη χώρα μας.

Η διαδικασία στηρίζεται συνοπτικά στα εξής:

1. Η δότρια παίρνει ενέσιμη αγωγή για την παραγωγή ωαρίων.

2. Η λήπτρια παίρνει οιστρογόνα και προγεστερόνη για προετοιμασία της μήτρας για τα έμβρυα, που δημιουργούνται από τα δανεικά ωάρια και το σπέρμα του συντρόφου της.

Η διαδικασία της εμβρυομεταφοράς είναι απλή και τα αποτελέσματα στη χώρα μας είναι εξαιρετικά, ενώ ο χρόνος αναμονής είναι μικρός, λόγω επαρκούς διαθεσιμότητας ωαρίων

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i