Είναι επικίνδυνο το κρυολόγημα στην εγκυμοσύνη;

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ποιες συνέπειες μπορεί να υπάρξουν στο μωρό στην περίπτωση που η μητέρα κολλήσει πολλές ιώσεις στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

31.12.2017

εχεις διαβασει

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στην ετήσια επιθεώρηση Annals of Allergy, Asthma and Immunology δείχνει πως το κρυολόγημα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέεται με αυξημένες πιθανότητες το παιδί να αναπτύξει άσθμα.

Για τις ανάγκες της συγκεκριμένης μελέτης, επιστήμονες παρακολούθησαν 500 παιδιά από την εμβρυική ζωή τους μέχρι την ηλικία των 5 ετών, δίνοντας στους γονείς τους να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μια φορά το χρόνο για τα επόμενα πέντε χρόνια. Διαπιστώθηκε, λοιπόν, πως όταν η μητέρα είχε κρυολογήσει περισσότερες από 3 φορές όταν ήταν έγκυος, τα παιδιά είχαν τις διπλάσιες δυνατότητες να αναπτύξουν άσθμα μέχρι την ηλικία των 5 ετών.

Αν και οι ειδικοί δεν έχουν ακόμα αποσαφηνίσει τον ακριβή λόγο, φαίνεται πως υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στις ιώσεις που μπορεί να κολλήσει μια έγκυος και τις πιθανότητες το παιδί να έχει άσθμα.

Ωστόσο, είναι γνωστό ότι μια γυναίκα είναι πιο πιθανό να κρυολογήσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς το ανοσοποιητικό της σύστημα δεν δουλεύει εξίσου αποτελεσματικά προκειμένου να εμποδίσει τον οργανισμό να «επιτεθεί» στο έμβρυο.

Για το λόγο αυτό, είναι ακόμα πιο σημαντικό να ακολουθείς πιστά τους κανόνες υγιεινής και να πλένεις καλά τα χέρια σου με ζεστό νερό και σαπούνι, ιδιαίτερα όταν ακουμπήσεις αντικείμενα όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση μικροβίων, όπως τα πόμολα στις πόρτες, τα κουμπιά των ασανσέρ και οι χειρολαβές στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Επίσης, απόφυγε να ακουμπάς με τα χέρια το πρόσωπο, και κυρίως τη μύτη, τα μάτια και το στόμα που είναι οι πιο συνηθισμένες πηγές εισόδου των μικροοργανισμών στο σώμα.

Άλλος ένας τρόπος να αποφύγεις τις ιώσεις είναι να φροντίσεις να είσαι δραστήρια, αφού η συστηματική άσκηση αυξάνει τις πιθανότητες να αρρωστήσεις κατά 29%, σύμφωνα με έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο Wisconsin-Madison στις ΗΠΑ.

Τέλος, επικοινώνησε με το γιατρό σου στην περίπτωση που έχεις πυρετό, ιδιαίτερα εάν είσαι στο πρώτο τρίμηνο, γιατί η άνοδος της  θερμοκρασίας του σώματος μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες επιπλοκών.

Editor's Picks

Περισσότερα από Shape Mama

εγκυμοσύνη τεστ εγκυμοσύνης
Οι πιο συνηθισμένοι φόβοι της εγκύου και τι πρέπει να ξέρεις

Ποιοι είναι οι πιο κοινοί και οι πιο συνηθισμένοι φόβοι της εγκύου; Αυτοί ήταν οι δικοί μου φόβοι που με κρατούσαν άγρυπνη τις νύχτες – και χωρίς λόγο, όπως απέδειξε η ίδια η ζωή.

παιδί παιδίατρος εξετάσεις
Τι περιλαμβάνει ο προληπτικός έλεγχος για παιδιά και εφήβους από τον παιδίατρο Γιώργο Γλυνό

Ποιος είναι ο απαραίτητος προληπτικός έλεγχος σε παιδιά και εφήβους τώρα που άνοιξαν τα σχολεία;

παιδίατρος εμβόλιο εμβολιασμός
Ανεμβολίαστα παιδιά: Διευκρινήσεις για την εγγραφή τους στα σχολεία ζητούν οι παιδίατροι

Με επιστολή τους τα μέλη της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής καταγγέλλουν πιθανό νομικό «παραθυράκι» για τα ανεμβολίαστα παιδιά αναφορικά με την εγγραφή τους στα σχολεία.

μπαμπάς κόρη
Είναι ο σύντροφός σου ο ιδανικός πατέρας; Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που τον ξεχωρίζουν

Υπάρχει ιδανικός πατέρας και ποια είναι τα γνωρίσματα που θα πρέπει θεωρητικά να έχει;

#shapegreece