Q+A: Tι έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια στις θεραπείες γονιμότητας;

Είναι πολλά τα ζευγάρια που υποβάλλονται σε θεραπείες γονιμότητας και οι εξελίξεις τρέχουν.

εξωσωματική γονιμότητα PhonlamaiPhoto

Η εξωσωματική γονιμοποίηση μετράει ήδη 45 χρόνια ενεργής και αποτελεσματικής θεραπείας της υπογονιμότητας όλων των αιτίων. Στις μέρες μας η όλη διαδικασία της εξωσωματικής χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά ποσοστά επιτυχίας (άνω του 50% κατά μέσο όρο) και απλότητα και φιλικότητα για τις ασθενείς.

Τι έχει αλλάξει στις θεραπείες γονιμότητας τα τελευταία χρόνια

«Στα υψηλά ποσοστά επιτυχίας συνέβαλαν τα σύγχρονα ορμονικά σκευάσματα για τη διέγερση των ωοθηκών, προϊόντα ανασυνδυασμένου DNA, που προσφέρουν αυτούσιες τις γυναικείες ορμόνες FSH και LH, είτε συνδυαστικά και τις δύο μαζί είτε ξεχωριστά την καθεμία. Με ειδικές συσκευές διαβαθμισμένης υποδόριας χορήγησης, ο γιατρός έχει τη δυνατότητα να καθορίζει και να προσαρμόζει με ακρίβεια το δοσολογικό σχήμα, ενώ τα τελευταία χρόνια δίνεται μεγάλη έμφαση στην εξατομίκευση της ορμονικής θεραπείας ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες αλλά και τις ανάγκες της κάθε γυναίκας ξεχωριστά» σχολιάζει ο δρ Μηνάς Μαστρομηνάς, γυναικολόγος, ειδικός στη Γονιμότητα και την Εξωσωματική Γονιμοποίηση, υπεύθυνος Μονάδος IVF Eμβρυογένεση.

«Έτσι, επιτυγχάνεται διπλός στόχος. Η αύξηση του αριθμού των παραγόμενων ωαρίων αλλά παράλληλα και η βελτιστοποίηση της ποιότητάς τους. Για παράδειγμα, σε γυναίκες με μεγάλη παραγωγή ωαρίων, όπως αυτές με πολυκυστικές ωοθήκες, προτιμάται η χορήγηση μικρών δόσεων FSH. Σε μεγαλύτερες όμως αναπαραγωγικά γυναίκες, που αποτελούν και την πλειοψηφία, εκτός από την FSH, χρειάζεται και η προσθήκη της LH για να είναι αποτελεσματικότερη η διέγερση των ωοθηκών. Ο γιατρός, λοιπόν, έχει σήμερα στη φαρέτρα του ορμονικά σκευάσματα με τις “φυσικές” ορμόνες FSH και LH ούτως ώστε να σχεδιάσει το πλέον ιδανικό πρωτόκολλο για την κάθε ασθενή του.

Το όλο πρόγραμμα διαρκεί το πολύ 2 εβδομάδες (παλαιότερα διαρκούσε 4 εβδομάδες), οι ασθενείς κάνουν τις ενέσεις μόνες τους και συνεχίζουν χωρίς εμπόδια την καθημερινότητά τους. Εκτός όμως από την απλοποίηση και τη βελτιστοποίηση της όλης διαδικασίας, με τα νέα φαρμακευτικά σκευάσματα είχαμε παράλληλα μείωση, έως και εξάλειψη, των παρενεργειών τους, όπως η υπερδιέγερση των ωοθηκών. Και να τονίσουμε ότι όλα αυτά τα χρόνια τα ορμονικά σκευάσματα της εξωσωματικής έχουν τεκμηριωθεί ως απολύτως ασφαλή για την υγεία της γυναίκας».

Τα ποσοστά της υπογονιμότητας

Η υπογονιμότητα αφορά περίπου το 6% των παντρεμένων γυναικών ηλικίας 15-44 ετών. Περίπου το 12% των γυναικών της ίδιας ηλικίας δυσκολεύονται να συλλάβουν ή να ολοκληρώσουν μια υγιή κύηση. Τα στοιχεία είναι από τις ΗΠΑ, αλλά, αναλογικά, παρόμοια είναι τα δεδομένα και στην Ευρώπη.

Διάβασε επίσης: Ινομυώματα: Τα συμπτώματα, οι θεραπείες και η γονιμότητα και ποιες γυναίκες προτιμούν

Διάβασε επίσης: Q+A: «Έχουμε με το σύντροφό μου πρόβλημα γονιμότητας. Τι θα μας συμβουλεύατε να κάνουμε;»

The Mamagers Update 

4 νέα βιβλία που εμπνέουν τα παιδιά μας να αλλάξουν τον κόσμο

Πώς να μετατρέψετε την αυλή σας σε μοντεσσοριανό χώρο παιχνιδιού

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i