Γιατί υπάρχει ραγδαία αύξηση στην ανδρική υπογονιμότητα

Σε ποιες περιπτώσεις η δυσκολία ενός ζευγαριού να αποκτήσει παιδί οφείλεται στον άντρα; Πώς μπορεί να ξεπεραστεί η ανδρική υπογονιμότητα;

polles-prospathies-ivf

Η εξωσωματική γονιμοποίηση τις τελευταίες δεκαετίες έχει λύσει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα της υπογονιμότητας των ζευγαριών. Ωστόσο, επικεντρώνεται κυρίως στο γυναικείο παράγοντα και η έλλειψη σπερματοζωαρίων (ή η πα- ρουσία τους αλλά σε όχι καλή ποιότητα) αντιμετωπίζεται με τη λύση του δότη

σπέρματος.

Η έρευνα σε ό,τι αφορά τα προβλήματα που προκαλούν υπογονιμότητα και σχετίζονται με τον άνδρα δεν έχει προχωρήσει όσο τα ανάλογα θέματα που αφορούν τη γυναίκα και μετράει μόλις δύο δεκαετίες περίπου.

Τι φταίει για την ανδρική υπογονιμότητα;

Για να επιτευχθεί μια φυσιολογική σύλληψη, απαιτούνται περίπου 15.000.000 σπερματοζωάρια – αυτή είναι και η τιμή αναφοράς στο σπερμοδιάγραμμα, που σημαίνει ότι αν υπάρχουν λιγότερα, τότε προκύπτει πρόβλημα. Όμως, αυτό που κρίνεται πιο σημαντικό από την ποσότητα είναι η ποιότητά τους. Αυτή επηρεάζεται από διάφορες απλές συνήθειες, όπως η καθιστική ζωή, η υπερβολική κατανάλωση λιπαρών τροφών ακόμα και η χρήση κάποιων συστατικών καθημερινών προϊόντων, όπως τα σαμπουάν, αλλά και από παθολογικές καταστάσεις, όπως η παχυσαρκία, η κακή στοματική υγεία κ.λπ.

Επιπλέον, ένας στους δύο άνδρες άνω των 45 απειλείται από μεταβολικό σύνδρομο, ακρογωνιαίος λίθος του οποίου είναι η πρώιμη ελάττωση των επιπέδων της τεστοστερόνης (όψιμος υπογοναδισμός) – κάτι που επίσης προκαλεί υπογονιμότητα. Μάλιστα, έχει δράση αθροιστική που σημαίνει ότι όσο πιο πολλά χρόνια υφίσταται τόσο μεγαλύτερο μπορεί να γίνει το πρόβλημα.

Πόσο μάλλον με δεδομένο ότι και στην Ελλάδα η απόφαση για την απόκτηση παιδιού λαμβάνεται όλο και πιο συχνά στην ηλικία των 30 ή και 40 ετών. Αν αναλογιστούμε ότι το σπερματοζωάριο περιέχει τις μισές γενετικές πληροφορίες, συνειδητοποιούμε ότι η ποιότητά του είναι εξίσου σημαντική με αυτήν του ωαρίου. Σήμερα γνωρίζουμε ότι οι περισσότερες από τις μικρές διαταραχές στη μορφολογία του, που συχνά περνούν απαρατήρητες αλλά ενδέχεται να φανερώσουν διαταραχές του μεταβολισμού, μπορούν να διορθωθούν.

Οι σχετικές θεραπείες, συχνά ορμονικές, που πριν μερικά χρόνια αποκαλούνταν «εμπειρικές», θεωρούνται πλέον ασφαλείς και έγκυρες. Φαίνεται, λοιπόν, πως έχουμε πια τα μέσα να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα υπογονιμότητας που σχετίζονται με τον ανδρικό παράγοντα.

Έρευνα που έγινε από το 1965 εως το 2013 στη Γαλλία, έδειξε ότι οι άντρες έχουν χάσει το 30% της αναπαραγωγικής τους ικανότητας.

Ευχαριστούμε τον Πέτρο Δρέττα, χειρουργό ουρολόγο-ανδρολόγο, διδάκτορα του Πανεπιστημίου

Αθηνών, διευθυντή του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Πειραιά, διευθυντή της Ουρολογικής

Κλινικής του Νοσοκομείου «Νέο Αθήναιον», μέλος των Γιατρών του Κόσμου

(www.andologikopeiraia.gr).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i