Τι έχει αλλάξει στην εξωσωματική γονιμοποίηση μετά την πανδημία του κορονοϊού; O Δρ Ηλίας Γάτος απαντά

Εάν πρόκειται να υποβληθείς σε εξωσωματική γονιμοποίηση, σε ενδιαφέρει!

εγκυμοσύνη μωρό υπογονιμότητα σύλληψη HASLOO

Από τον δρα Ηλία Γάτο, χειρουργό γυναικολόγο-μαιευτήρα, ειδικό στην εξωσωματική γονιμοποίηση και ενδοσκοπική χειρουργική, διευθυντή emBIO medical center (eliasgatos.gr, embio-med.gr).

Σύμφωνα με τις πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ESHRE και της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΕΑΙΥΑ), έχει επιτραπεί να ξεκινήσει η κανονική λειτουργία των Μονάδων Εξωσωματικής Γονιμοποίησης τηρώντας κανόνες που επικεντρώνονται στην αποφυγή μετάδοσης του Covid-19 τόσο στους άλλους ασθενείς όσο και στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Παράλληλα, ενθαρρύνεται η επικοινωνία με τη χρήση τεχνολογίας (video conference) ώστε να ελαχιστοποιούνται οι επισκέψεις και ο προγραμματισμός των επισκέψεων να γίνεται με επαρκή μεσοδιαστήματα.

Ποιες είναι οι νέες επικαιροποιημένες οδηγίες για την επόμενη ημέρα στην εξωσωματική

▶ Κάθε Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής οφείλει να έχει πρωτόκολλο, το οποίο θα περιλαμβάνει την τήρηση των οδηγιών του ΕΟΔΥ και της ESRHE, το ερωτηματολόγιο διαλογής (triage questionnaire), για το προσωπικό και τα ζευγάρια, την ενημέρωση των ζευγαριών για τους κινδύνους του Cοvid-19 στη διάρκεια της κύησης και δήλωση συναίνεσης σχετικά με την έναρξη της θεραπείας, καθώς και αναβολή έναρξης της θεραπείας σε γυναίκες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

▶ Το προσωπικό της Μονάδας θα πρέπει να χρησιμοποιεί μέσα ατομικής προστασίας και σε περίπτωση που υπάρχουν ύποπτα συμπτώματα από το ερωτηματολόγιο διαλογής να υποβάλλεται σε μοριακό έλεγχο (RT-PCR). Εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό, πρέπει να ενημερώνεται ο ΕΟΔΥ. Επίσης, συνιστάται να εργάζεται το ελάχιστο δυνατό προσωπικό και να υπάρχει κυκλική εναλλαγή.

▶ Για τους ασθενείς που προσέρχονται στη Μονάδα χρειάζεται συμπλήρωση του ερωτηματολογίου διαλογής 2 εβδομάδες πριν από την έναρξη θεραπείας και την παραμονή της έναρξης της θεραπείας. Σε περίπτωση που υπάρχουν ύποπτα συμπτώματα (από το ερωτηματολόγιο διαλογής), θα πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο RT-PCR και οι δύο σύντροφοι. Εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό, θα πρέπει να απευθύνονται στον ΕΟΔΥ και να αναβάλλεται ή/και να διακόπτεται η θεραπεία.

Μερικές ακόμα βασικές οδηγίες για την ασφάλεια όλων

▶ Ασθενείς που έχουν νοσήσει με Covid-19 θα πρέπει να προσκομίζουν δύο αρνητικές εξετάσεις RT-PCR πριν ξεκινήσουν θεραπεία.

▶ Κατά την προσέλευση στη Μονάδα θα πρέπει η γυναίκα να χρησιμοποιεί μέσα ατομικής προστασίας και να προσέρχεται μόνη της.

▶ Έλεγχος της γυναίκας με RT-PCR πριν από την έναρξη της θεραπείας πρόκλησης ωοθυλακιορρηξίας.

▶ Υποχρεωτικός έλεγχος της γυναίκας με RT-PCR πριν από την ωοληψία.

▶ Έλεγχος της γυναίκας με RT-PCR πριν από την εμβρυομεταφορά κατεψυγμένων εμβρύων, για την αποφυγή έναρξης εγκυμοσύνης σε περίπτωση ασυμπτωματικής ή προσυμπτωματικής λοίμωξης Covid-19.

Διάβασε επίσης: «Παίζει όντως ρόλο η διατροφή στην ανεξήγητη υπογονιμότητα;»

Διάβασε επίσης: Ανδρική υπογονιμότητα: Σπερμοδιάγραμμα και οι άλλες απαραίτητες εξετάσεις

The Mamagers Update

Ένα καταπληκτικό κρεβάτι για τη μαμά και το μωρό – Γιατί, όμως, δεν το βλέπουμε στα μαιευτήρια;

Εγκυμοσύνη: Υπάρχουν δύσκολες στιγμές, μην πιέζεσαι να νιώθεις μόνο ωραία συναισθήματα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i