Πώς αντιμετωπίζεται η ακμή στην εγκυμοσύνη;

Γιατί εμφανίζεται συχνά ακμή στην εγκυμοσύνη και πώς θα την αντιμετωπίσεις.

ακμή στην εγκυμοσύνη iStock

Η ακμή στην εγκυμοσύνη δεν είναι καθόλου σπάνιο φαινόμενο. Υπολογίζεται ότι περίπου οι μισές έγκυες θα έρθουν αντιμέτωπες με τα σπυράκια κάποια στιγμή στη διάρκεια της κύησης, αν και τις περισσότερες φορές η κατάσταση είναι ήπια.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό έχει κυρίως να κάνει με την αυξημένη έκκριση ορμονών που αυξάνουν τη λιπαρότητα του δέρματος και παρουσιάζεται συχνότερα στο πρώτο τρίμηνο. Αν και είναι συχνό πρόβλημα στην εγκυμοσύνη, οι γυναίκες που είναι πιο πιθανό να το εμφανίσουν είναι όσες έχουν ιστορικό ακμής ή όσες βγάζουν συνήθως σπυράκια στην αρχή του κύκλου τους.

Τι μπορώ να κάνω;

Η αντιμετώπιση της ακμής στην εγκυμοσύνη δεν είναι εύκολη υπόθεση, γιατί τα περισσότερα σκευάσματα –τόσο εκείνα που δίνουν οι δερματολόγοι, όσο κι εκείνα που μπορεί κανείς να πάρει στο φαρμακείο χωρίς ιατρική συνταγή- αντενδείκνυνται στην περίοδο της κύησης, καθώς τα συστατικά τους (ισοτρετινοΐνη, ρετινοειδή, σαλικυλικό οξύ, τετρακυκλίνες) συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών στο έμβρυο. Τα καλά νέα, πάντως, είναι ότι η ακμή υποχωρεί άμεσα όταν τα επίπεδα των ορμονών επιστρέψουν στα φυσιολογικά.

Διάβασε επίσης: Η ζωή με την έγκυο γυναίκα μου: Η σειρά κόμικ που έγινε viral

Διάβασε επίσης: Τι σχέση έχει ο μήνας που έμεινες έγκυος με τον πρόωρο τοκετό;

Εάν το πρόβλημα είναι πολύ έντονο και πάντα σε συνεργασία με το γυναικολόγο σου μπορείς να χρησιμοποιήσεις τοπικά ένα προϊόν με γλυκολικό οξύ ή υπεροξείδιο του βενζολίου. Υπολογίζεται ότι μόνο το 5% από τις δραστικές ουσίες που απλώνονται στο δέρμα απορροφώνται από τον οργανισμό και σ’ αυτή την ποσότητα τα συγκεκριμένα συστατικά θεωρούνται ασφαλή.

Αντιμετώπισε χωρίς φάρμακα την ακμή στην εγκυμοσύνη

Σε κάθε περίπτωση όμως και επειδή για τα περισσότερα φαρμακευτικά σκευάσματα δεν έχουν γίνει εκτεταμένες έρευνες σε περίοδο εγκυμοσύνης, εάν το πρόβλημα δεν είναι ιδιαίτερα έντονο, είναι προτιμότερο να το αντιμετωπίσεις με απλές μεθόδους χωρίς φάρμακα, όπως:

  • Μην πλένεις πολύ συχνά το πρόσωπό σου. Καθάρισέ το μόνο δύο φορές την ημέρα, πρωί και βράδυ. Το συχνό πλύσιμο κινητοποιεί τους αδένες να παράξουν περισσότερο σμήγμα.
  • Για τον καθαρισμό του προσώπου χρησιμοποίησε ένα απαλό καθαριστικό, χωρίς έλαια και οινόπνευμα.
  • Σκούπισε το πρόσωπό σου κάθε φορά με καθαρή πετσέτα, με απαλές κινήσεις και χωρίς να το τρίβεις.
  • Εάν έχεις λιπαρό δέρμα, καλό είναι να λούζεσαι κάθε μέρα για να μην εμφανίζονται σπυράκια στην περιοχή κοντά στις ρίζες των μαλλιών.
  • Ποτέ μην προσπαθείς να σπάσεις τα σπυράκια, γιατί μπορεί να προκαλέσεις μόνιμα σημάδια. Αν έχεις κλειστούς πόρους, μπορείς αν θέλεις να κάνεις έναν επαγγελματικό καθαρισμό προσώπου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i