5 λάθη που κάνεις με τα δόντια του παιδιού

Ακόμα κι αν επιμένεις να τα βουρτσίζει κάθε βράδυ, πηγαίνεις τακτικά στον παιδοδοντίατρο και φροντίζεις να τρέφεται σωστά, υπάρχουν κι άλλα πράγματα που πρέπει να κάνεις για να έχει το παιδί γερά δόντια!

03.10.2016

Γράφει: Ελένη Καραγιάννη

εχεις διαβασει

5 λάθη που κάνεις με τα δόντια του παιδιού

Ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών έχει τερηδόνα στα νεογιλά δόντια, ενώ ένα ακόμα μεγαλύτερο αρχίζει να κάνει σφραγίσματα πριν ακόμα μάθε απέξω την αλφαβήτα και την προπαίδεια. Εάν θέλεις να βοηθήσεις το παιδί να έχει γερά δόντια για πολλά πολλά χρόνια, αυτά είναι τα λάθη που πρέπει να αποφύγεις:

Το αφήνεις να βουρτσίζει τα δόντια μόνο του

Τα περισσότερα παιδιά δεν διαθέτουν ακόμα τις δεξιότητες που είναι απαραίτητες για να μπορέσουν να καθαρίσουν σωστά τα δόντια τους πριν την ηλικία των 8 ετών. Αλλά ακόμα και μετά, είναι σημαντικό να υπάρχει η επίβλεψη του γονιού, ώστε να είναι βέβαιο ότι έχει καθαρίσει καλά κάθε επιφάνεια.

Βάζεις το μωρό στην κούνια με το μπιμπερό

Αυτός είναι ο πιο σίγουρος τρόπος να αποκτήσει το παιδί τερηδόνα, κι όμως πολλοί γονείς εξακολουθούν να το κάνουν. Το πρόβλημα με αυτή τη συνήθεια είναι ότι τα σάκχαρα από το γάλα μένουν στο στόμα του παιδιού για πολλές ώρες και τα μικρόβια αυξάνονται. Κανονικά, θα πρέπει να καθαρίζετε το στόμα του μωρού με γάζα (ή να βουρτσίζετε εάν έχει αποκτήσει δόντια) ακόμα και μετά τα νυχτερινά ταΐσματα.

Το πηγαίνεις για πρώτη φορά στον οδοντίατρο όταν έχει μεγαλώσει αρκετά

Η πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο θα πρέπει να γίνεται αμέσως μόλις βγει το πρώτο δοντάκι του μωρού, για να πάρουν οι γονείς λεπτομερείς οδηγίες για το πώς να φροντίζουν δόντια του παιδιού αλλά και εκείνο να εξοικειώνεται με την οδοντιατρική εξέταση. Στη συνέχεια, θα πρέπει ο γιατρός να βλέπει το παιδί κάθε έξι μήνες, ώστε να προλάβει το όποιο πρόβλημα μπορεί να προκύψει σε αρχικό στάδιο.

Editor's Picks

Περισσότερα από Shape Mama

Best of network

#shapegreece