Διακοπές Χριστουγέννων: Να βάλω το παιδί να διαβάσει;

Και φυσικά δεν αναφερόμαστε στα εξωσχολικά βιβλία που διασκεδάζουν και ψυχαγωγούν το μικρό σου.

24.12.2018

εχεις διαβασει

Αν μπορούσαμε όλοι μας να θυμηθούμε έστω για λίγο τα σχολικά μας χρόνια η απάντηση στο ερώτημα θα ήταν σίγουρα αρνητική.

Μα τι σόι διακοπές είναι άραγε αυτές που απαιτούν διάβασμα; Οι πρώτες διακοπές του χρόνου, αυτές των Χριστουγέννων, συμβόλιζαν το ανέμελο παιχνίδι, την «τεμπελιά», την καλώς νοούμενη βαριεστιμάρα, τις οικογενειακές στιγμές…
Με βάση τις παραπάνω σκέψεις λοιπόν και με άξονα την ηλικία και τη σχολική τάξη που βρίσκεται το παιδί αλλά και τις προσωπικές του μαθησιακές ανάγκες, μπορείς να διαχειριστείς καλύτερα τις αντιδράσεις του και να πετύχεις καλύτερα αποτελέσματα με ένα πρόγραμμα που θα αποφασίσετε από κοινού. Να θυμάσαι όμως ότι κάθε παιδί θεωρεί τις σχολικές διακοπές μια μεγάλη ελευθερία από τη συνήθη καθημερινότητά του και κάθε φορά τις περιμένει με μεγάλη ανυπομονησία.

 

shutterstock_465033098
Ωστόσο, σωστή απάντηση δεν μπορεί να υπάρξει στο ερώτημα πόσο να διαβάσει μέσα στις διακοπές του. Γιατί σε αυτό παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες. Οι ειδικοί σε θέματα παιδιών τονίζουν ότι οι σχολικές διακοπές έχουν μεγάλη σημασία για ένα παιδί, του δίνουν την ευκαιρία να απομακρυνθεί από τις υποχρεώσεις του διαβάσματος και να επανέλθει λίγες ημέρες αργότερα πιο δυναμικά στο σχολείο.
Να θυμάσαι: Η χαλάρωση, το πρωινό ξύπνημα αργά, το παιχνίδι, η διασκέδαση με άλλα παιδιά, δεν είναι απλώς αναγκαία αλλά επιβάλλονται.

Περισσότερα από Shape Mama

#shapegreece