Έφηβοι και ναρκωτικά: Όσα πρέπει να γνωρίζεις

Το κεφάλαιο «έφηβοι και ναρκωτικά» σηκώνει πολλή συζήτηση και είναι μείζονος σημασίας για τους γονείς. 

έφηβοι εφηβεία ναρκωτικά pixelfit

Έφηβοι και ναρκωτικά: Ένα μεγάλο θέμα που απασχολεί τους περισσότερους γονείς. Σε κάθε περίπτωση, σήμερα τα ναρκωτικά αποτελούν μείζον πρόβλημα υγείας, με σοβαρές επιπτώσεις στη νοσηρότητα και θνησιμότητα. Κι αυτό είναι ακόμη πιο σοβαρό όταν μιλάμε για εφήβους, καθώς το πρόβλημα μπορεί να έχει παράλληλες προεκτάσεις στην οικονομία και την κοινωνία, πολλές από αυτές μάλιστα να επιτείνονται από το καθεστώς παρανομίας που ισχύει στην παραγωγή, τη διακίνηση και τελικά την χρήση των ουσιών αυτών.

Ποιες είναι οι εξαρτησιογόνες ουσίες;

Πολλές ουσίες θεωρούνται κατ’ εξοχήν διεγερτικές και όχι ναρκωτικές με την έννοια του κατασταλτικού, όπως για παράδειγμα η κοκαΐνη ή οι αμφεταμίνες. Με τον όρο ωστόσο «εξαρτησιογόνες ουσίες», περιλαμβάνουμε κάθε ουσία που προκαλεί εθισμό και σε αυτές μπορούμε να κατατάξουμε το αλκοόλ, τον καπνό και άλλου είδους ουσίες που χρησιμοποιούνται καθημερινά και προκαλούν εξάρτηση στο χρήστη. Στον αντίποδα ωστόσο, υπάρχει και η άποψη πως ναρκωτικά κοινής χρήσης όπως το χασίς, δεν μπορούν να προκαλέσουν εξάρτηση.

Γιατί οι έφηβοι κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών;

Τα τελευταία χρόνια, το υγιές οικογενειακό περιβάλλον ανατροφής και διαπαιδαγώγησης, έχει διαταραχθεί εκ θεμελίων. Τα νεαρά άτομα συχνά εκτίθενται από τις παιδικές ηλικίες με πρότυπο τους ίδιους τους γονείς τους, σε βλαβερές για τον ανθρώπινο οργανισμό συνήθειες, όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ. Η προαγωγή υγείας από τους γονείς και τον περίγυρο και η υιοθέτηση υγιεινών στάσεων συμπεριφοράς υποβιβάζονται στα μάτια των ανηλίκων, που σε συνδυασμό με τον μιμητισμό που διακατέχει τις νεαρές ηλικίες, έχει άμεση συνέπεια την αύξηση κινδύνου εμπλοκής ενός παιδιού με τα ναρκωτικά κατά την δύσκολη περίοδο της εφηβείας. Καλώς ή κακώς, οι πράξεις έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στη συμπεριφορά των παιδιών σε σχέση με τον προφορικό αφορισμό. Επιπλέον, κατά την ηλικία αυτή, οι ακατάλληλες παρέες των οποίων τα μέλη κάνουν χρήση ουσιών που προκαλούν εξάρτηση, μπορούν να αποτελέσουν σημείο σταθμό στη ζωή ενός εφήβου, ειδικά αν το αίσθημα του «ανήκειν» σε μια παρέα ζητά άμεσα επιβεβαίωση.

Έφηβοι και ναρκωτικά: Οι αλλαγές στη συμπεριφορά

Οι αλλαγές στη συμπεριφορά ενός εφήβου αποτελούν χαρακτηριστικό της ηλικίας αυτής. Ωστόσο, ειδοποιό διαφορά μπορούν να αποτελέσουν συμπεριφορές όπως ο συνδυασμός υπερβολικού θυμού, επιθετικότητας, κακής απόδοσης στις σχολικές υποχρεώσεις, επαναστατική συμπεριφορά που διαρκεί ή ακόμη και σημάδια κατάθλιψης. Ειδικότερα, αν αυτές οι συμπεριφορές δεν χαρακτήριζαν μέχρι πρότινος τη συμπεριφορά του παιδιού. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι γονείς πρέπει να εφιστούν την προσοχή τους και να παρατηρούν σημαντικές αλλαγές που μπορούν να επιβεβαιώσουν τη χρήση εξαρτησιογόνων ναρκωτικών ουσιών.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς;

Σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχή πως η συζήτηση και η εδραιωμένη επικοινωνία των νεαρών με τους γονείς τους αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την μείωση του κινδύνου εμπλοκής του εφήβου με τα ναρκωτικά. Για τον σκοπό αυτό, η ηλικία των 10- 12 ετών αποτελεί ορόσημο για την γνωστοποίηση των συνεπειών της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών από μέρους των γονέων προς τους ανηλίκους. Ο σημαντικότερος παράγοντας για την αποτροπή των εφήβων από την χρήση ουσιών, αλλά και για κάθε άλλο σοβαρό ζήτημα στη ζωή των νέων, είναι η ενεργή παρουσία των γονέων μέσω της επικοινωνίας στην καθημερινότητα των παιδιών. Οι γονείς θα πρέπει οι ίδιοι να γίνονται φωτεινά παραδείγματα αποφεύγοντας την κατανάλωση καπνού , αλκοόλ ή ακόμη και ναρκωτικών ουσιών, σε συνδυασμό με την εξασφάλιση ενός ήρεμου οικογενειακού περιβάλλοντος θαλπωρής. Είναι επίσης χρήσιμο οι γονείς να γνωρίζουν τις παρέες των παιδιών τους και τα μέρη όπου συχνάζουν, θέτοντας κανόνες συμπεριφοράς οι οποίοι προστατεύουν τους εφήβους από την άσκηση πίεσης για δοκιμή παράνομων ουσιών. Επιπλέον, η ώθηση των νεαρών ατόμων από τους οικείους σε αθλητικές δραστηριότητες και τέχνες ( μπάσκετ, θέατρο, χορό και μουσική), μπορεί να φανεί σημαντικός αρωγός στην προαγωγή της ομαδικότητας και τελικά, στην ψυχική ενδυνάμωση και θωράκιση του εφήβου κατά την δύσκολη αυτή ηλικιακή περίοδο.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών

Στην χώρα μας και σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά, ένας στους τρεις εφήβους έχει δοκιμάσει κάποια παράνομη ναρκωτική ουσία και ένας στους έξι έχει κάνει χρήση τουλάχιστον τρεις φορές στη ζωή του, με ουσίες όπως η κάνναβη και η κοκαΐνη να κερδίζουν τα πρωτεία. Χιλιάδες νέοι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από τη μάστιγα των ναρκωτικών ουσιών και εκατοντάδες ακόμη παλεύουν να κερδίσουν πίσω την χαμένη τους ζωή σε έναν σκληρό αγώνα, που όμως μπορεί να έχει νικητές με ισχυρή θέληση να χαμογελάσουν ξανά.

Σε τι βοηθά η ιδιωτική έρευνα

Οι ιδιωτικές έρευνες σε περιπτώσεις αυτού του τύπου ισοδυναμούν με τη σωτηρία. Η έγκυρη παρέμβαση των οικείων με αποδεδειγμένα στοιχεία που θα τους αποφέρει η ιδιωτική έρευνα μπορεί να επιβεβαιώσει ή να απορρίψει τις υπόνοιες για την χρήση ναρκωτικών από το νεαρό άτομο, οδηγώντας την οικογένεια στη λήψη σωστών αποφάσεων για το μέλλον και για τον χειρισμό της κατάστασης. Τα στοιχεία αυτών των ερευνών μπορούν να φανούν αρωγός σε δικαστικές αίθουσες, φωτίζοντας περισσότερο την υπόθεση. Η εταιρία Παπαδόπουλος, με γραφεία έμπειρων ιδιωτικών ερευνητών - ντετέκτιβ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα, μπορούν να φέρουν εις πέρας κάθε αποστολή, με συνέπεια, επαγγελματισμό και υπευθυνότητα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i