Μίνι οδηγός: Επεμβάσεις μιας ημέρας στα παιδιά

Ο παιδοχειρουργός μας εξηγεί όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε για τις επεμβάσεις μιας ημέρας στα παιδιά.

ιώσεις παιδί ίωση υγεία μαμά πυρετός AngelinaDimitrova

Συνεργάστηκε ο Ηλίας Γ. Αλεξίου, παιδοχειρουργός (opaidoxeirourgos.gr)

Σε όλο τον κόσμο γίνεται μια τεράστια προσπάθεια μείωσης του χρόνου νοσηλείας, είτε μιλάμε για παιδιά είτε για ενήλικες. Αλλά και στη χώρα μας είναι όλο και περισσότερα τα παιδιά που χειρουργούνται το πρωί και το βράδυ κοιμούνται στο κρεβάτι τους – αυτό που λέμε επεμβάσεις μιας ημέρας ή χειρουργείο μιας ημέρας.

Επεμβάσεις μιας ημέρας στα παιδιά

Συνεχώς περισσότερα παιδιά και γονείς δέχονται με ανακούφιση τη γνώμη του γιατρού για χειρουργική επέμβαση ή ιατρική πράξη «μιας ημέρας». Για την ακρίβεια αυτή είναι η δεύτερη ερώτηση που κάνουν οι γονείς στους γιατρούς όπως επισημαίνει ο παιδοχειρουργός Ηλίας Αλεξίου. Αυτό στην ουσία σημαίνει πως το παιδί θα μπει το πρωί στο χειρουργείο και το ίδιο βράδυ θα επιστρέψει στο σπίτι του. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη στον τομέα της ιατρικής για την οποία υπάρχουν μόνο πλεονεκτήματα, τόσο πρακτικά όσο και ψυχολογικά. Σαφώς βέβαια οι περιπτώσεις χειρουργείου μιας ημέρες είναι κατά κανόνα απλές χειρουργικές επεμβάσεις ή ιατρικές πράξεις.

Ποιες είναι οι συχνότερες επεμβάσεις μιας ημέρας στα παιδιά;

  • Ορθοπεδικά προβλήματα π.χ. αφαίρεση ξένων σωμάτων από πληγές, αφαίρεση επιφανειακών ογκίδιων του δέρματος (μυρμηγκιά), εφαρμογή, αφαίρεση ή αλλαγή γύψου, αφαίρεση κυστικών διογκώσεων π.χ. γάγγλιο (ανατάξεις καταγμάτων, αφαιρέσεις ξένων σωμάτων, γύψοι, νάρθηκες, ανοικτά τραύματα).
  • Χειρουργικά περιστατικά (π.χ. κήλη, φίμωση, κρυψορχία, επώδυνο ημιόσχεο).
  • Ωτορινολαρυγγικά περιστατικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις σχεδόν όλα τα χειρουργεία είναι μιας ημέρας.
  • Οφθαλμολογικά π.χ. χαλάζιο ή κριθαράκι, διάνοιξη δακρυϊκού πόρου.

Πριν από το χειρουργείο

Το χειρουργείο μιας ημέρας γίνεται σε υγιή παιδιά ενώ αν υπάρχουν χρόνιες παθήσεις ο γιατρός θα αποφασίσει πιο συγκεκριμένο προεγχειρητικό έλεγχο). Τα παιδιά πηγαίνουν την προηγούμενη ημέρα της επέμβασης στο νοσοκομείο, κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις και επιστρέφουν στο σπίτι τους. Την επομένη γίνεται το προγραμματισμένο χειρουργείο και το βράδυ το παιδί κοιμάται στο σπίτι του! Πριν το χειρουργείο, το παιδί θα πρέπει να έχει μείνει 7 ώρες νηστικό από νερό και φαγητό και συνήθως οι επεμβάσεις γίνονται νωρίς το πρωί ώστε το παιδί να μπορεί να επιστρέψει το νωρίτερο στο σπίτι του.

Διάβασε επίσης: Πρώτες βοήθειες για έγκαυμα – και tips για την ασφάλεια όλης της οικογένειας

Διάβασε επίσης: Πνίγεται κάποιος; Μάθε βήμα βήμα τη μέθοδο Heimlich για να ξέρεις τι να κάνεις

Αναισθησία στα παιδιά

Οι αναισθησιολόγοι στα νοσοκομεία Παίδων που είναι απόλυτα εξειδικευμένοι και με μεγάλη εμπειρία γνωρίζουν καλά πως για τα παιδιά δεν υπάρχει ειδική αναισθησία για αυτές τις μικρές επεμβάσεις. Πρόκειται για την ίδια γενική νάρκωση με φάρμακα υγρά και αέρια, τα οποία δίνονται σε τέτοια ποσότητα ώστε να είναι μικρότερη χρονικά η δράση τους. Μια σημαντική διαφορά με τα κανονικά χειρουργεία σε ότι αφορά στην αναισθησία είναι πως αν η επέμβαση πρόκειται να διαρκέσει μερικά λεπτά το παιδί δεν διασωληνώνεται αλλά τα φάρμακα του παρέχονται μέσω φλεβών και μάσκας που μπαίνει στο πρόσωπο (είτε με μέθη είτε με λαρυγγική μάσκα, που δεν είναι ουσιαστικά διασωλήνωση). Σε αυτές τις περιπτώσεις η νάρκωση είναι πιο ελαφριά, το παιδί ξυπνά πιο εύκολα και μπορεί να φύγει από το νοσοκομείο γρηγορότερα. Ακόμη όμως κι αν χρειαστεί διασωλήνωση για τη νάρκωση δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, απλά ίσως είναι λίγο μεγαλύτερη η ταλαιπωρία του παιδιού.

Η παραμονή στο νοσοκομείο

Μετά το τέλος της επέμβασης, το παιδί παρακολουθείτε για λίγο στη μονάδα μιας ημέρας και αφού το εξετάσει ο γιατρός που το χειρούργησε ή έκανε την ιατρική πράξη και ο αναισθησιολόγος, θα δοθούν οδηγίες στους γονείς και πιθανώς αντιβίωση ή παυσίπονη αγωγή. Μετά την επιστροφή του στο σπίτι, το παιδί πρέπει να είναι ήρεμο, να μείνει στο κρεβάτι του το πρώτο 24ωρο, με ελαφρύ φαγητό. Αν το παιδί παρουσιάσει ανησυχία, πυρετό ή ευερεθιστότητα οι γονείς θα επικοινωνήσουν με το γιατρό όπως θα τους έχει συστήσει.

Τα υπέρ και τα κατά

Πλεονεκτήματα

Μειωμένο κόστος νοσηλείας

Μειωμένη ψυχολογική επιβάρυνση

Ευνοϊκή στην ψυχολογία του παιδιού και της οικογένειας, αφού τόσο τα παιδιά όσο και οι γονείς δεν θα ήθελαν την παραμονή στο νοσοκομείο.

Μειωμένη έκθεση των παιδιών σε νοσογόνους νοσοκομειακούς παράγοντες μικρόβια, ιώσεις.

Μειονεκτήματα

Από τη στιγμή που οι γονείς είναι συνεργάσιμοι και ακολουθούν τις οδηγίες των γιατρών ουσιαστικά δεν υπάρχουν μειονεκτήματα. Η καλή επικοινωνία με τον χειρουργό είναι πολύ σημαντική.

The Mamagers Update 

7 χαρακτηριστικά που θέλω να έχει το κατάλληλο νηπιαγωγείο για το παιδί μου

Η πρώτη εφαρμογή κινητού που μπορεί να «ακούσει» τις ωτίτιδες χωρίς διάγνωση από γιατρό

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i