Έρευνα: Επικίνδυνα τα πολλά κιλά στην εγκυμοσύνη

Ποιες είναι οι κατευθυντήριες οδηγίες για τα κιλά στην εγκυμοσύνη;

16.10.2019

Γράφει: Ελένη Δασκαλάκη

εχεις διαβασει

εγκυμοσύνη βάρος κιλά

Το υποψιαζόμασταν, νέα έρευνα όμως το επιβεβαιώνει. Τα πολλά παραπάνω κιλά στην εγκυμοσύνη είναι επικίνδυνα για την υγεία της μητέρας.

Τα κιλά στην εγκυμοσύνη και οι πιθανές επιπλοκές

Επικίνδυνα είναι πλέον, τεκμηριωμένα τα επιπλέον κιλά στην εγκυμοσύνη. Πρόσφατη μελέτη (μπορείς να τη διαβάσεις εδώ στα αγγλικά) είναι αποκαλυπτική. Έδειξε πως οι έγκυοι που είχαν πάρει 9 ή περισσότερα κιλά από τα συνιστώμενα είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρδιακή ανεπάρκεια, σοβαρή υπέρταση (εκλαμψία) και πνευμονικό οίδημα. Η μελέτη, που εξέτασε πάνω από μισό εκατομμύριο τοκετούς έδειξε ακόμα ότι οι γυναίκες αυτές διέτρεχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο να χρειασθούν μετάγγιση αίματος και υποστήριξη της αναπνοής.

Διάβασε επίσης: Είσαι έγκυος; Να κάνεις γυμναστική; Τι να αποφεύγεις;

Διάβασε επίσης: Πολλαπλή σκλήρυνση και εγκυμοσύνη: Τα ΚΑΛΑ ΝΕΑ αν πάσχεις από τη νόσο και θέλεις να μείνεις έγκυος

Οι ισχύουσες οδηγίες

Σύμφωνα με αυτές, μία έγκυος γυναίκα μπορεί έως το τέλος της εγκυμοσύνης της να πάρει 13-18 κιλά αν είναι λιποβαρής (έχει πολύ χαμηλό σωματικό βάρος). Τα «επιτρεπτά» κιλά γίνονται 11-16 αν έχει φυσιολογικό σωματικό βάρος. Αν όμως είναι υπέρβαρη πρέπει να περιοριστεί σε 7-11 κιλά και αν είναι παχύσαρκη σε 5-9 κιλά. Αντίστοιχα, οι γυναίκες που κυοφορούν δίδυμα μπορούν να πάρουν 17-24 κιλά αν έχουν χαμηλό ή φυσιολογικό βάρος, 14-23 κιλά αν είναι υπέρβαρες και 11-19 κιλά αν είναι παχύσαρκες.

Συμβουλέψου το γυναικολόγο σου για τη διατροφή στην εγκυμοσύνη. Αν δεν είσαι σίγουρη ότι μπορείς να το διαχειριστείς, ζήτησε τη συμβουλή ειδικού στη διατροφή.

The Mamagers Update

«Όταν η μαμά στο σπίτι γελά, όλα είναι καλά!»

Mε απόφαση αντιδημάρχου στη Λέσβο δεν επιτρέπεται ο δημόσιος θηλασμός

Editor's Picks

Περισσότερα από Shape Mama

Best of network

#shapegreece