Ηχοθεραπεία: Η εναλλακτική λύση στις μαθησιακές δυσκολίες;

Μια εναλλακτική μέθοδος για να βοηθήσεις το παιδί σου στα μαθήματα και στην προσαρμογή του στο σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον.

31.01.2017

Γράφει: Κατερίνα Παπανικολάου

εχεις διαβασει

Ηχοθεραπεία: Η εναλλακτική λύση στις μαθησιακές δυσκολίες;

Δυσλεξία, μαθησιακές δυσκολίες, εφηβική κρίση ταυτότητας, τραυλισμός, προβλήματα άρθρωσης, επιθετικότητα, συναισθηματική φόρτιση, κατάθλιψη, κρίσεις πανικού, διαταραχές ψυχισμού και συμπεριφοράς, επαγγελματική βαρηκοΐα, ίλιγγοι λόγω ηχορύπανσης, δυσκολίες κατανόησης και εκμάθησης ξένων γλωσσών… Αυτά είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα στα οποία βρίσκει εφαρμογή η ηχοθεραπεία.

 

Τι είναι η ηχοθεραπεία

Η ηχοθεραπεία είναι μία θεραπευτική προσέγγιση που στηρίζεται στην παραγωγή πολύ υψηλών ήχων. Ο Γάλλος γιατρός, ωτορινολαρρυγγολόγος φωνίατρος και νευρο-ωτολόγος Αλφρέντ Τοματίς, με μια σειρά πειραμάτων έδειξε ότι το αυτί λειτουργεί για τον εγκέφαλο όπως ακριβώς το δυναμό στην μπαταρία του αυτοκινήτου. Η βασική ιδιότητα του δεν είναι η παθητική ακοή αλλά η επεξεργασία των ήχων και η ηλεκτροχημική ενεργοποίηση του εγκεφάλου μιας και το αυτί ενεργοποιεί τον εγκέφαλο κατά τα 2/3 σε σχέση με όλες τις άλλες αισθήσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα καλό ακουόγραμμα δεν σημαίνει ότι αντιλαμβανόμαστε και αποκωδικοποιούμε σωστά τα «μηνύματα» που λαμβάνουμε από το περιβάλλον μας. Το αυτί πρέπει να μπορεί να επιλέξει, να επεξεργαστεί και να ιεραρχήσει τους ήχους ενεργοποιώντας θετικά τον εγκέφαλό μας.

 

Ηχοθεραπεία: Η εναλλακτική λύση στις μαθησιακές δυσκολίες;

 

Πού απευθύνεται

Οι θεραπευτές που χρησιμοποιούν τους ήχους για να αγγίξουν τις ευαίσθητες χορδές των ανθρώπων που καταφεύγουν σε αυτούς, γνωρίζουν πολύ καλά ποιοι συγκεκριμένοι ήχοι θα βοηθήσουν στα ψυχολογικά τους μπλοκαρίσματα. Και ακόμη, με τον ηχητικό ερεθισμό του εγκεφάλου μειώνουν την παραγωγή στρες πάνω από τα επίπεδα που μπορούν να ωφελήσουν έναν άνθρωπο, ενεργοποιούν τη μνήμη, επιταχύνουν την εκμάθηση (ωφελούνται σημαντικά τα άτομα με δυσλεξία), βοηθούν στην καλύτερη επικοινωνία, στη συναισθηματική ολοκλήρωση και τη βελτίωση της αυτοεκτίμησης, καταπραΰνουν τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας, της άνοιας, τις νευρολογικές διαταραχές, την κατάθλιψη και την επιληψία, όπως και τις διαταραχές του ύπνου.

Πώς γίνεται

Σύμφωνα με το σύστημα που εμπνεύστηκε ο dr. Tomatis, η φωνή του θεραπευτή ανεβαίνει τρεις οκτάβες (από το ντο 3 ως το ντο 6) και έπειτα αρχίζει να κατεβαίνει. Οι τρεις αυτές οκτάβες αντιστοιχούν σε όλο το ανθρώπινο σώμα από τον κόκκυγα μέχρι την κορυφή του κεφαλιού. Η μέθοδος αυτή, ανάλογα πάντα με τη δεκτικότητα του ατόμου, μπορεί να το απογειώσει ενεργειακά. Πολλοί άνθρωποι που έχουν κάνει συνεδρίες ηχοθεραπείας αναφέρουν ότι αισθάνθηκαν μια τρομερή ενεργητικότητα στη δουλειά τους, στα μαθήματά τους και απαράμιλλη δημιουργικότητα.

 

Δες το βίντεο το οποίο παρουσιάζει μια επιστημονική έρευνα, η οποία καταδεικνύει την αποτελεσματικότητα της μεθόδου Tomatis στη μάθηση. Η έρευνα έγινε σε συνεργασία με το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Κολομβίας σε σχολείο της πόλης Μπογκοτά.

 

Περισσότερα από Shape Mama

Best of network

#shapegreece