Κοκκύτης: Τα συμπτώματα της νόσου, η μετάδοση και το εμβόλιο

Ο καθηγητής Παιδιατρικής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος μας ενημερώνει για τα συμπτώματα και τις πιθανές επιπλοκές του κοκκύτη και για το εμβόλιο για τη νόσο.

12.06.2018

εχεις διαβασει

μωρό παιδίατρος

Ο κοκκύτης διακρίνεται από τον χαρακτηριστικό έντονο βήχα που κάνει παροξυσμούς, δυσκολεύοντας ακόμη και την αναπνοή του παιδιού στις στιγμές της κρίσης. Πρόκειται για μία οξεία μόλυνση του αναπνευστικού που οφείλεται στον αιμόφιλο του κοκκύτη. Η νόσος θεωρείται πολύ σοβαρή για τα μωρά και τα μικρά νήπια ενώ σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κάθε τρία με τέσσερα χρόνια παρουσιάζονται επιδημίες, μικρότερες ή μεγαλύτερες.

Συμπτώματα

Ξεκινά σαν κρυολόγημα, με βήχα, χαμηλό πυρετό και εκκρίσεις από τη μύτη. Μετά τις 2 πρώτες εβδομάδες ακολουθούν επεισόδια παροξυσμικού βήχα που μπορεί να ακολουθείται από εμετό. Το στάδιο αυτό διαρκεί 2-4 εβδομάδες.

Πώς να επιλέξω παιδικό σταθμό; Όλες οι ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις, όπως τις συστήνει η παιδαγωγός

10 +1 ερωτήσεις για τα εμβόλια: Μπορεί να αρρωστήσει το παιδί; Είναι πιο βαριά τα πολυδύναμα; Προσφέρουν 100% προστασία;

Διάρκεια

Η νόσος διαρκεί περίπου 2 μήνες μέχρι την πλήρη ανάρρωση.

Πιθανές επιπλοκές

Η συχνότερη επιπλοκή του κοκκύτη είναι η πνευμονία και ακολουθούν οι σπασμοί, οι αιμορραγίες από τη μύτη ή αιμορραγίες στον εγκέφαλο.

Πώς και πότε μεταδίδεται

Από σταγονίδια μόλις αρχίσει ο παροξυσμικός βήχας και για περίπου 3 εβδομάδες και έχει υψηλό βαθμό μεταδοτικότητας (80-100%).

Το εμβόλιο

Στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών συμπεριλαμβάνεται το ακκυταρικό εμβόλιο του κοκκύτη. Η αποτελεσματικότητά του κυμαίνεται από 80% ως 85% αλλά προτιμάται καθώς έχει πολύ λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες από το προηγούμενης γενιάς ολοκυτταρικό εμβόλιο, ενώ η προστατευτική του δράση εξασθενεί μετά την πάροδο 5 ετών. Το ακυτταρικό εμβόλιο του κοκκύτη χορηγείται είτε σε συνδυασμό με τα εμβόλια διφθερίτιδας και τετάνου ως τριπλό εμβόλιο (DTaP) είτε σε πολυδύναμα εμβόλια κατά τον 2ο, 4ο, 6ο, 15ο-18ο μήνα ζωής και ακόμη στα 4-6 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορεί επίσης τριπλό ακυτταρικό εμβόλιο (TdaP) ως αναμνηστική δόση για εφήβους και ενήλικες.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη σελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ για τη σοβαρή αυτή νόσο, ουσιαστική εκρίζωση του κοκκύτη πρέπει να αναμένεται μόνον όταν δημιουργηθεί εμβόλιο που προκαλεί ανοσία μεγαλύτερης διάρκειας και είναι δυνατή η επανάληψή του στην ενήλικο ζωή.

Συνεργάστηκε ο Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας.

Editor's Picks

Περισσότερα από Shape Mama

σωστή διατροφή μετά τη γέννα
Μόλις γέννησα: Πώς να αντέξεις την κόπωση τις πρώτες εβδομάδες που θα ξυπνάς κάθε ώρα

Ξέχνα την αυπνία της εγκυμοσύνης. Οι επόμενες μέρες σε θέλουν δυνατή!

Νέος μπαμπάς; Αυτά είναι τα 8 παράπονα που θέλει ΣΙΓΟΥΡΑ να κάνει (τους ρωτήσαμε και ιδού τι μας είπαν)

Είσαι νέα μαμά; Ένας νέος μπαμπάς θα σου πει τι κάνεις και τον εκνευρίζεις ειδικά το πρώτο δύσκολο διάστημα με το μωρό στο σπίτι. Άνοιξε τ’ αυτιά σου.

Είναι κολικός; Και αν ναι, πώς θα βοηθήσεις το μωρό σου

Είναι κολικός; Αυτό είναι από τα άρθρα που με πολλή ειλικρίνεια θα ονόμαζα βιογραφικά, αφού παρά τα χρόνια, θυμάμαι ακόμη τους κολικούς του γιου μου.

8 πράγματα που πρέπει να κάνεις όταν το μωρό είναι άρρωστο (και 3 που δεν πρέπει): Τα έμαθα και στα λέω

Η εποχή των κρυολογημάτων έχει φτάσει και έχει χτυπήσει αναπόφευκτα την πόρτα αλλά και το μωρό σου. Η mother of two, Κατερίνα Πατούλια, δίνει οδηγίες

Παιδιά στο κρεβάτι των γονιών; Πώς θα κόψεις τη συνήθεια

Το μωρό σου θέλει να κοιμάται μαζί σας; Η συνήθεια με τα παιδιά στο κρεβάτι των γονιών είναι συχνά αλλά υπάρχουν λύσεις για να την αντιμετωπίσεις.

8 σημαντικά βήματα για να μεγαλώσουμε συναισθηματικά υγιή αγόρια
8 σημαντικά βήματα για να μεγαλώσουμε συναισθηματικά υγιή αγόρια

Πολλά αγόρια καθώς μεγαλώνουν και γίνονται άντρες μαθαίνουν πώς να είναι ανεξάρτητοι, σκληροί, αυταρχικοί

#shapegreece