Ξηρός πνιγμός: Μάθε τι είναι και τα συμπτώματά του στα παιδιά

Μάθε τι είναι ο ξηρός πνιγμός και πώς θα αντιδράσεις αν συμβεί ένα ατύχημα στο παιδί την ώρα που κολυμπάει στη θάλασσα ή την πισίνα.

παιδί κολύμπι πισίνα Imgorthand

Συνεργάστηκε ο Ηλίας Γ. Χαραμαράς, παιδίατρος (iliascharamaraspediatrician.eu).

Τόσο ο ξηρός όσο και δευτερεύον/δευτερογενής πνιγμός θεωρούνται άτυποι τύποι πνιγμού, καθώς δε συμβαίνουν όσο το παιδί βρίσκεται μέσα στο νερό, αλλά ενδεχομένως και αρκετές ώρες μετά την απομάκρυνσή του από το υδάτινο στοιχείο. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Σχολή Ναυαγοσωστικής, κατά τον ξηρό ή το δευτερεύοντα πνιγμό «συμβαίνουν σοβαρές αιμοδυναμικές και βιοχημικές διαταραχές, ικανές να οδηγήσουν στο θάνατο έως και 72 ώρες μετά το περιστατικό». Αυτή η περίπτωση πνιγμού μπορεί να διαδραματιστεί είτε σε πισίνα είτε στη θάλασσα, σε ποτάμι ή σε λίμνη, αλλά και μέσα στην μπανιέρα, αφού η αιτία έχει να κάνει με την κατάποση μικρής ποσότητας εισπνεόμενου νερού, το οποίο δρα ως ερεθιστικός παράγοντας προκαλώντας φλεγμονή και διαρροή υγρού στους πνεύμονες.

Ο ξηρός και ο δευτερεύων πνιγμός: Η διαφορά

Αν και στις δύο περιπτώσεις χρειάζεται να θυμόμαστε ότι το ατύχημα συμβαίνει εκτός νερού, καλό είναι να γνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά κάθε κατάστασης. Στον ξηρό πνιγμό το νερό που καταπίνει το παιδί δεν εισέρχεται στους πνεύμονες. Αμέσως ο λάρυγγας κλείνει ως άμυνα, δεν επιτρέπει στο νερό να εισέλθει, ταυτόχρονα, όμως, δεν εισέρχεται και καθόλου αέρας.

Ο δευτερογενής πνιγμός, από την άλλη, συμβαίνει όταν το νερό εισέρχεται μέσα στους πνεύμονες. Το νερό αναρροφάται μέσα στους πνεύμονες και συγκεντρώνεται εκεί, μπορεί και για αρκετές ώρες, μέχρι για 3 ημέρες. Το αποτέλεσμα είναι το παιδί να εμφανίζει σταδιακά ολοένα και μεγαλύτερη κόπωση, ενώ ο γονιός εύκολα παρατηρεί ότι η αναπνοή του δυσχεραίνεται ολοένα και περισσότερο καθώς περνούν οι ώρες. Αυτή η δυσκολία στην αναπνοή μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα δυνητικά και απειλητικά για τη ζωή. Ο αμερικανικός φορέας υγείας και πρόληψης Centers for Disease Control and Prevention αναφέρεται στο θέμα αυτό ως μια πολύ σοβαρή περίπτωση ατυχήματος, το οποίο μπορεί να αποφευχθεί εφόσον οι γονείς ή οι συνοδοί του παιδιού έχουν την προσοχή τους στο παιδί όσο βρίσκονται στη θάλασσα. Ο ίδιος φορέας αναφέρει στις στατιστικές του ότι για κάθε παιδί που πεθαίνει από αυτό τον τύπο πνιγμού υπάρχουν πέντε περιπτώσεις παιδιών που εισήχθησαν στην εντατική.

Τα συμπτώματα

Γιατροί και ναυαγοσώστες χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου όταν, κατά τους θερινούς μήνες, τότε που φυσιολογικά μέσα στις ασχολίες του παιδιού βρίσκεται το κολύμπι, αυτό εμφανίζει βήχα που επιμένει, χωρίς άλλα συμπτώματα κρυολογήματος. Αν το παιδί έχει βήχα δείχνοντας, μάλιστα, σημάδια έντονης κόπωσης και δυσχέρειας στην αναπνοή, θα πρέπει να μεταφερθεί άμεσα στο νοσοκομείο. Επίσης, αν εμφανίζει δυσκολία στην ομιλία ή στη συγκέντρωση, μην επαναπαύεσαι, αλλά κατευθύνσου στο πλησιέστερο νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας. Μπορεί να μη σου περνά καν από το μυαλό ότι το παιδί πνίγεται –πόσο μάλλον εφόσον έχουν περάσει πολλές ώρες μετά από κάποιο περιστατικό κατάποσης νερού στη θάλασσα–, όμως η καλή γνώση των αναγνωριστικών σημείων θα το σώσει στην κυριολεξία. Η έγκαιρη αναγνώριση του περιστατικού και η μεταφορά του στο νοσοκομείο μπορεί να είναι σωτήρια εκείνη τη στιγμή.

Τι θα κάνεις εάν συμβεί

Όσο ασήμαντο κι αν ήταν το συμβάν κατάποσης, ακόμα κι αν το παιδί συνήλθε, έχε το υπό παρακολούθηση και μετάφερέ το στα επείγοντα περιστατικά για τη γνώμη του ειδικού, που θα λειτουργήσει καταλυτικά. Ο δευτερογενής πνιγμός προκύπτει ώρες ή ακόμα και 3 μέρες μετά την επαφή με το νερό.

Μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του πνιγμού είναι η πρόληψη. Εφόσον όμως υπάρξει ένα περιστατικό ξηρού πνιγμού, θα μεταφέρεις όσο πιο άμεσα γίνεται το παιδί στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί θα ελέγξουν τα ζωτικά του σημεία. Εάν τα επίπεδα του οξυγόνου είναι χαμηλά ή υπάρχει αναπνευστική ανεπάρκεια, θα γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες με στόχο να αυξηθεί η ροή του αίματος στους πνεύμονες και να αποκατασταθεί η αναπνοή του παιδιού.

Διάβασε επίσης: Ποιο άθλημα ταιριάζει στο παιδί αν είναι μικροκαμωμένο, αν έχει σκολίωση, άσθμα ή αν είναι παχύσαρκο;

Διάβασε επίσης: Άνοιξε η μύτη του παιδιού; Γνωρίζεις τη σωστή κίνηση για τη ρινορραγία;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i