Παιδί εκτός γάμου: Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των γονιών προς το παιδί τους

Αν μεγαλώνεις ένα παιδί εκτός γάμου, είναι σημαντικό να γνωρίζεις το νομικό πλαίσιο της σχέσεις του με τον φυσικό του πατέρα. Οι διαμεσολαβήτριες Ελισάβετ Τσέλιου και η Μαρία - Λουΐζα Ανδριακοπούλου απαντούν στις απορίες μας.

μαμά κόρη shapecharge

Αν μεγαλώνεις ένα παιδί εκτός γάμου, είναι σημαντικό να γνωρίζεις το νομικό πλαίσιο της σχέσεις του με τον φυσικό του πατέρα καθώς και τα δικαιώματα τα δικά σου και του παιδιού απέναντι στον πατέρα του.

Ερωτήσεις και απαντήσεις για τα δικαιώματα του παιδιού εκτός γάμου

«Πότε πρέπει να αναγνωρίσει ο πατέρας το παιδί, πριν τη γέννηση, μετά, ή δεν έχει σημασία;»

Η αναγνώριση του παιδιού από τον πατέρα μπορεί να γίνει πριν ή μετά τη γέννηση του  παιδιού, εφόσον συναινέσει και η μητέρα. Η εκούσια αναγνώριση γίνεται με  συμβολαιογραφική πράξη.

«Ποιες είναι οι επιλογές αν ο πατέρας δε θέλει να αναγνωρίσει το παιδί;»

Η μητέρα μπορεί να ζητήσει με αγωγή στο δικαστήριο την αναγνώριση του παιδιού από τον πατέρα μέσα σε 5 χρόνια από τον τοκετό. Το δικαίωμα αυτό έχει και το ίδιο το παιδί μετά την ενηλικίωσή του και εντός προθεσμίας ενός έτους από αυτήν.

«Έχει η μητέρα τη δυνατότητα να μην επιτρέψει την αναγνώριση του παιδιού από τον πατέρα;»

Ναι. Η μητέρα μπορεί να αρνηθεί να συναινέσει στην αναγνώριση του παιδιού από τον  πατέρα. Σε μια τέτοια περίπτωση ο πατέρας είναι αυτός που έχει δικαίωμα ναζητήσει από το  δικαστήριο την αναγνώριση της πατρότητας, με αγωγή κατά της μητέρας.

Δεν είναι το διαζύγιο που πληγώνει τα παιδιά, αλλά η κακή επικοινωνία των γονιών τους

Οι προσπάθειες για εξωσωματική ΔΕΝ αυξάνουν τον κίνδυνο διαζυγίου

«Αν το παιδί πάρει το επίθετο της μητέρας, αλλάζει κάτι αναφορικά με τα δικαιώματά του απέναντι στον πατέρα;»

Αυτό που έχει σημασία για τα δικαιώματα του παιδιού απέναντι στον πατέρα είναι η αναγνώριση και όχι το επώνυμό του. Η αναγνώριση του παιδιού από τον πατέρα σημαίνει πως θα έχει τα ίδια κληρονομικά δικαιώματα από την πατρική του οικογένεια όπως κάθε άλλο παιδί του που έχει ή θα έχει γεννηθεί μέσα σε γάμο.

«Πότε και πώς θα πρέπει να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα των δύο γονιών, για παράδειγμα, με ποιον γονιό θα μένει το παιδί, επισκέψεις και παραμονή στον άλλο γονιό;»

Η γονική μέριμνα του ανήλικου παιδιού που γεννήθηκε και παραμένει χωρίς γάμο των γονέων του ανήκει από το νόμο  μόνο στη μητέρα του. Εφόσον όμως γίνει εκούσια αναγνώριση του παιδιού από τον πατέρα, αποκτά κι αυτός γονική μέριμνα, την οποία μπορεί να ασκεί μαζί με τη μητέρα, εφόσον οι γονείς συμφωνήσουν σ’ αυτό, είτε συμβιώνουν είτε  όχι.

Οι συμφωνίες των γονιών σχετικά με τη διατροφή του παιδιού, με ποιον γονέα θα διαμένει, πότε και πώς θα επικοινωνεί με τον άλλο γονέα μπορούν να επιτευχθούν εξωδικαστικά, με τη διαδικασία της διαμεσολάβησης. Με τη βοήθεια του τρίτου, ουδέτερου και αμερόληπτου,

ειδικά εκπαιδευμένου διαμεσολαβητή, οι γονείς συζητούν και καταλήγουν σε συμφωνία προσαρμοσμένη στις ανάγκες, τις επιθυμίες και τις επιδιώξεις τόσο των ίδιων όσο και του παιδιού τους, εφόσον αυτό είναι σε ηλικία που μπορεί να εκφράσει τη γνώμη του.

Η συμφωνία των γονέων ενσωματώνεται στο πρακτικό διαμεσολάβησης, το οποίο, με απλή  κατάθεσή του στη γραμματεία του αρμόδιου πρωτοδικείου αποκτά ισχύ εκτελεστού τίτλου, δηλαδή ισχύ ισοδύναμη με δικαστική απόφαση. Στην περίπτωση που η διαμεσολάβηση δεν καταλήξει με επιτυχία, όλα τα παραπάνω θέματα μπορούν να ρυθμιστούν με δικαστική  απόφαση.

«Δικαιούται η μητέρα διατροφή για την ανατροφή του παιδιού;»

Το ανήλικο παιδί δικαιούται διατροφή και από τους δύο γονείς του, επομένως και από τον πατέρα του, εφόσον το έχει αναγνωρίσει. Για όσο χρόνο το παιδί είναι ανήλικο η διατροφή καταβάλλεται για λογαριασμό του παιδιού στη μητέρα με την οποία διαμένει και ασκεί τη γονική του μέριμνα.

«Μπορεί η μητέρα να αλλάξει χώρα διαμονής μαζί με το παιδί;»

Εφόσον η μητέρα ασκεί αποκλειστικά τη γονική μέριμνα του παιδιού, εκείνη αποφασίζει για τον τόπο διαμονής του. Επομένως, μπορεί να αλλάξει ακόμα και χώρα διαμονής. Εάν όμως οι γονείς ασκούν μαζί τη γονική μέριμνα, θα πρέπει να συμφωνήσει και ο πατέρας.

Το ίδιο ισχύει και για όλες τις περιπτώσεις όπου εμπίπτουν στον τομέα της γονικής μέριμνας,  όπως π.χ. η έκδοση διαβατηρίου ή η διενέργεια χειρουργικής επέμβασης, περιπτώσεις που  θα πρέπει να συμφωνήσουν και να συνυπογράψουν και οι δύο γονείς.

«Ποιο επίθετο θα πάρει το παιδί;»

Το παιδί που γεννήθηκε εκτός γάμου παίρνει, σύμφωνα με το νόμο, το επίθετο της μητέρας ή και των δύο γονιών του.

Ευχαριστούμε τις Ελισάβετ Τσέλιου και η Μαρία - Λουΐζα Ανδριακοπούλου, διαπιστευμένες

διαμεσολαβήτριες, δικηγόροι και ιδρυτικά μέλη της Διάλογος Εταιρεία Εμπορικής και Οικογενειακής Διαμεσολάβησης (www.dialogosdiamesolavisi.gr).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i