Ποιο άθλημα ταιριάζει στο παιδί αν είναι μικροκαμωμένο, αν έχει σκολίωση, άσθμα ή αν είναι παχύσαρκο;

Αν αναρωτιέσαι ποιο άθλημα ταιριάζει στο παιδί σου ανάλογα με το χαρακτήρα του, διάβασε τις συμβουλές της καθηγήτριας φυσικής αγωγής και αθλητισμού, Ζίνας Τασούλα.

12.07.2018

εχεις διαβασει

παιδί κολύμπι πισίνα

Συνεργάστηκε η Zίνα Τασούλα, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού ΤΕΦΑΑ, υπεύθυνη διπλώματος Tae Box by StudiοOne.

Σχεδόν από τη στιγμή που θα περπατήσει, σκέφτεσαι ποιο άθλημα ταιριάζει στο παιδί σου. Κι αυτό δεν έχει να κάνει στη βάση του τόσο με την ανάγκη για άθληση, όσο με όλα τα (πολλά) οφέλη που έχει η φυσική δραστηριότητα για την υγεία και τη συναισθηματική εξέλιξη του κάθε παιδιού. Ένα λογικό ερώτημα που προκύπτει είναι ποιο σπορ κρίνεται πιο κατάλληλο για το κάθε παιδί.

Οι επιλογές είναι πολλές και σίγουρα θα ανακαλύψεις το άθλημα που θα βοηθήσει το παιδί σου να αγαπήσει τη φυσική  δραστηριότητα και να βγάλει στην επιφάνεια τον καλύτερο εαυτό του.

Ξεκίνα με επιτόπια «έρευνα»

Πριν καταλήξεις στο άθλημα με το οποίο θα ασχοληθεί το παιδί, κάνε μια μικρή «έρευνα», μίλα με άλλες μαμάδες, με νηπιαγωγούς, επισκέψου το σύλλογο ή το αθλητικό κέντρο στο οποίο σκοπεύεις να το γράψεις για να παρακολουθήσεις μια προπόνηση. Όλα τα παραπάνω είναι σημαντικά για να είσαι σίγουρη πως υπάρχει η σωστή αθλητική υποδομή, αλλά κυρίως  πως οι προπονητές γνωρίζουν και σέβονται την ιδιαιτερότητα της παιδικής ηλικίας και την
προσωπικότητα κάθε παιδιού.

Πώς έμαθε ο γιος μου ποδήλατο και πώς θα μάθει και το δικό σου παιδί (και πότε)

Παιχνίδι με το παιδί: Τι είναι τα αισθητηριακά κουτιά και πως θα φτιάξεις τα δικά σου

Ένας από τους παράγοντες που μπορεί να προσδιορίζει το ποιο άθλημα ταιριάζει περισσότερο στο παιδί σου, είναι ο σωματότυπος του κάθε παιδιού. Διάβασε το παρακάτω βοηθητικό πινακάκι και πάρε ιδέες για τα αθλήματα που θα ταίριαζαν περισσότερο στο δικό σου παιδί.

▶ Aν είναι παχύσαρκο

Δυστυχώς, πολλά μικρά παιδιά είναι παχύσαρκα και η άσκηση σε συνδυασμό με μια πιο ισορροπημένη διατροφή είναι το «κλειδί» για καλύτερη υγεία και ευεξία. Στα παιδιά που έχουν παραπάνω κιλά ταιριάζουν ιδανικά τα αθλήματα στο νερό, όπως το πόλο και η κολύμβηση, που βοηθούν το νευρομυϊκό συντονισμό και δεν επιβαρύνουν τις αρθρώσεις,
και όχι αθλήματα με πολλούς κραδασμούς, όπως το μπάσκετ ή το βόλεϊ.

▶ Αν έχει σκολίωση

Εάν το παιδί έχει διαγνωσμένη σκολίωση, ο παιδο-ορθοπαιδικός θα σε κατευθύνει σχετικά με τα αθλήματα που θα βοηθήσουν στην ευθυγράμμιση της σπονδυλικής του στήλης. Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν πως η κολύμβηση και η γυμναστική εδάφους με ανοίγματα και διατάσεις είναι μια καλή επιλογή, που συμβάλλει στην υιοθέτηση καλύτερης στάσης σώματος, ενώ πολύ καλά για παιδιά με σκολίωση θεωρούνται τα αθλήματα με άλματα, όπως το βόλεϊ και το μπάσκετ.

▶ Αν έχει πλατυποδία

Δεν πρόκειται για πάθησηπου μπορεί να το δυσκολέψει στα αθλήματα, ωστόσο να θυμάσαι πως το περπάτημα στις μύτες των ποδιών βοηθά πολύ στη διόρθωση της πλατυποδίας. Σκέψου πολεμικές τέχνες, όπως το τζούντο ή το καράτε, μοντέρνο χορό και χιπ χοπ, καθώς και ποδηλασία, που με την κίνηση που κάνει το πόδι στο πετάλι γυμνάζεται το πέλμα.

▶ Αν είναι μικροκαμωμένο

Όχι πως ο σωματότυπος περιορίζει ένα μικροκαμωμένο παιδί, εκτός ίσως από αθλήματα όπως το μπάσκετ. Ωστόσο, ένα μικρόσωμο παιδί μπορεί να διασκεδάζει και να διαπρέψει σε αθλήματα που θα «εκμεταλλευτούν» τη σωματική του διάπλαση. Κάποια από αυτά είναι
η ρυθμική και η ενόργανη γυμναστική, το τραμπολίνο, η κωπηλασία.

▶ Αν έχει άσθμα

Το άσθμα δε θεωρείται πλέον πάθηση που αποτρέπει την άσκηση και το παιδί μπορεί να  ασχοληθεί με ό,τι το ευχαριστεί. Ωστόσο, το κολύμπι –ειδικά στη θάλασσα– θεωρείται το
κατεξοχήν άθλημα για τη βελτίωση του άσθματος. Είναι, επίσης, μια εξαιρετική αερόβια
άσκηση, που βελτιώνει την αναπνευστική ικανότητα του παιδιού και την καρδιακή του λειτουργία και το βοηθά να αναπτύξει δύναμη και αντοχή, αφού δεν καταπονεί το σώμα και μπορεί το παιδί να κολυμπάει με το δικό του ρυθμό για αρκετή ώρα.

 

Editor's Picks

Περισσότερα από Shape Mama

εγκυμοσύνη τεστ
Από τα 20 στα 40: Πώς θα παραμείνεις γόνιμη και υγιής σε κάθε ηλικία

Διάβασε τις συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να κρατήσεις σε φόρμα το αναπαραγωγικό σου σύστημα για όσα χρόνια χρειάζεται, για σούπερ γονιμότητα αλλά και ορμονική ισορροπία και ευεξία.

Στην παραλία πριν κάνεις παιδιά και αφού γίνεις μαμά: Βρες τις 5 διαφορές

Στην παραλία πριν και μετά το παιδί! Τι αλλάζει στη ζωή της νέας μαμάς και πώς θα αντιμετωπίσουμε χιουμοριστικά τη νέα πραγματικότητα.

Τι τρώει ο 1,5 έτους γιος του διαιτολόγου-σεφ Μάνου Δημητρούλη;

Τι τρώνε τα παιδιά των διατροφολόγων; Ανακρίναμε το διαιτολόγο-σεφ Μάνο Δημητρούλη!

παιδί παιχνίδι
Παιχνίδια στην αυλή: Η μία φράση που ΔΕΝ πρέπει να πεις στο παιδί!

Αυτή είναι η καλύτερη εποχή για παιχνίδια στην αυλή, στον κήπο ή ακόμη και στη βεράντα. Αρκεί να θυμάσαι να μην πεις μία φράση-κλειδί στο παιδί σου!

παιδί αθλήματα αγώνες σπορ
Ποιο άθλημα ταιριάζει στο παιδί αν είναι εξωστρεφές, αν είναι ντροπαλό ή ανταγωνιστικό;

Η καθηγήτρια φυσικής αγωγής και αθλητισμού Ζίνα Τασούλα μας λέει ποιο άθλημα ταιριάζει στο παιδί ανάλογα με το χαρακτήρα του.

Τι τρώει ο 2,5 ετών γιος της vegetarian διατροφολόγου Δέσποινας Μαρσέλου (χωρίς να καταναλώνει κρέας)

Τι τρώει ένα νήπιο 2,5 ετών; Ανακρίναμε την διατροφολόγο Δέσποινα Μαρσέλου και μάθαμε τι τρώει ο γιος της!

#shapegreece