Έχει άγχος το παιδί; Πότε να ανησυχήσω για τις… ανησυχίες του παιδιού μου;

Η παιδική ηλικία θεωρείται κατεξοχήν η ηλικία της ανεμελιάς, της ξεγνοιασιάς, απαλλαγμένη από προβλήματα και άγχος. Είναι πράγματι έτσι;

13.02.2018

εχεις διαβασει

Όλα τα παιδιά έχουν φόβους και άγχη. Το μωρό σου μπορεί να πανικοβληθεί εάν ένας ξένος το πάρει ξαφνικά στην αγκαλιά του. Το 5χρονο αγοράκι σου μπορεί να φοβάται τα σκυλιά. Η 10χρονη κόρη σου μπορεί να έχει στομαχόπονο την ημέρα που αρχίζουν τα σχολεία.

Κάποια παιδιά όμως, ανησυχούν πολύ περισσότερο από άλλα…

Αν και το αίσθημα άγχους είναι μια φυσική αντίδραση σε μια αγχωτική ή επικίνδυνη κατάσταση, ένα παιδί μπορεί να χρειαστεί βοήθεια, αν το άγχος του είναι δυσανάλογο, αν επιμένει ή αν παρεμβαίνει στη ζωή του και εμποδίζει την υγιή του ανάπτυξη.

Το παιδί έχει πυρετό: Πότε πρέπει να καλέσω παιδίατρο;

Πηγές του παιδικού άγχους

Το άγχος μπορεί να επηρεάσει όποιον αισθάνεται υπερφορτωμένος από απαιτήσεις – ακόμη και τα παιδιά. Σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, ο αποχωρισμός από τους γονείς μπορεί να προκαλέσει άγχος. Για τα μεγαλύτερα παιδιά, οι ακαδημαϊκές και κοινωνικές πιέσεις προκαλούν άγχος. Πολλά παιδιά έχουν υπερβολικά φορτωμένο πρόγραμμα που τους στερεί χρόνο από το δημιουργικό παιχνίδι ή την απαραίτητη χαλάρωση μετά το σχολείο. Επίσης συχνά υποφέρουν από σχολική φοβία, που ουσιαστικά είναι ο παράλογος φόβος κάποιας πτυχής του σχολικού περιβάλλοντος. Άλλες πηγές παιδικού άγχους μπορεί να είναι: η αλλαγή σχολείου, η γονεϊκή ασθένεια ή θάνατος, κάποιο ατύχημα. Πολλές φορές όμως δεν υπάρχει εμφανής λόγος.


Πως θα καταλάβω αν έχει άγχος;

Δεν είναι πάντα εύκολο να αναγνωρίσεις πότε το παιδί έχει άγχος. Κάποιες ξαφνικές αλλαγές στη συμπεριφορά του – όπως εναλλαγές της διάθεσης, επιθετικότητα, αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου, ενούρηση – μπορεί να είναι ενδείξεις. Μερικά παιδιά βιώνουν σωματικές επιπτώσεις, όπως είναι οι στομαχόπονοι και οι πονοκέφαλοι. Άλλα έχουν πρόβλημα συγκέντρωσης και δεν μπορούν να ολοκληρώσουν την σχολική τους εργασία. Κάποια μπορεί να αποτραβηχτούν και να περνούν πολύ χρόνο μόνα. Ένα παιδί που αγχώνεται μπορεί επίσης να έχει εφιάλτες, να φοβάται να μείνει μόνο, να έχει υπερβολικές αντιδράσεις σε απλά προβλήματα, και πτώση στις σχολικές του επιδόσεις.

Τι πρέπει να κάνω;

  • Να το ενθαρρύνεις να συμμετέχει σε κοινωνικές, αθλητικές  και καλλιτεχνικές δραστηριότητες.
  • Άφησέ το να αναλάβει πρωτοβουλίες
  • Άκουσε “πραγματικά” τα προβλήματά του
  • Απέφυγε την αρνητική κριτική για τα συναισθήματα του παιδιού
  • Και τέλος, αλλά πολύ σημαντικό, μάθε να ελέγχεις τα δικά σου άγχη ειδικά όταν βρίσκεται το παιδί μπροστά.

Editor's Picks

Περισσότερα από Shape Mama

σωστή διατροφή μετά τη γέννα
Μόλις γέννησα: Πώς να αντέξεις την κόπωση τις πρώτες εβδομάδες που θα ξυπνάς κάθε ώρα

Ξέχνα την αυπνία της εγκυμοσύνης. Οι επόμενες μέρες σε θέλουν δυνατή!

Νέος μπαμπάς; Αυτά είναι τα 8 παράπονα που θέλει ΣΙΓΟΥΡΑ να κάνει (τους ρωτήσαμε και ιδού τι μας είπαν)

Είσαι νέα μαμά; Ένας νέος μπαμπάς θα σου πει τι κάνεις και τον εκνευρίζεις ειδικά το πρώτο δύσκολο διάστημα με το μωρό στο σπίτι. Άνοιξε τ’ αυτιά σου.

Είναι κολικός; Και αν ναι, πώς θα βοηθήσεις το μωρό σου

Είναι κολικός; Αυτό είναι από τα άρθρα που με πολλή ειλικρίνεια θα ονόμαζα βιογραφικά, αφού παρά τα χρόνια, θυμάμαι ακόμη τους κολικούς του γιου μου.

8 πράγματα που πρέπει να κάνεις όταν το μωρό είναι άρρωστο (και 3 που δεν πρέπει): Τα έμαθα και στα λέω

Η εποχή των κρυολογημάτων έχει φτάσει και έχει χτυπήσει αναπόφευκτα την πόρτα αλλά και το μωρό σου. Η mother of two, Κατερίνα Πατούλια, δίνει οδηγίες

Παιδιά στο κρεβάτι των γονιών; Πώς θα κόψεις τη συνήθεια

Το μωρό σου θέλει να κοιμάται μαζί σας; Η συνήθεια με τα παιδιά στο κρεβάτι των γονιών είναι συχνά αλλά υπάρχουν λύσεις για να την αντιμετωπίσεις.

8 σημαντικά βήματα για να μεγαλώσουμε συναισθηματικά υγιή αγόρια
8 σημαντικά βήματα για να μεγαλώσουμε συναισθηματικά υγιή αγόρια

Πολλά αγόρια καθώς μεγαλώνουν και γίνονται άντρες μαθαίνουν πώς να είναι ανεξάρτητοι, σκληροί, αυταρχικοί

#shapegreece