Πότε θα μάθει το παιδί να κάθεται; Πότε θα μπουσουλήσει;

Το μικρό σου βρέφος μεγάλωσε, κι ανησυχείς για το πότε θα κάθεται ή πότε θα αρχίσει να μπουσουλάει. Μην ανησυχείς, σου έχουμε τα κατάλληλα τιπς.

moro-kathetai

Πότε θα αρχίσει να κάθεται το μωρό; Τα περισσότερα μωρά αρχίζουν να κάθονται στηρίζοντας τον κορμό τους μεταξύ του τέταρτου και του έβδομου μήνα, καθώς δυναμώνουν οι μύες του αυχένα, των ώμων, της πλάτης και του στομαχιού και αναπτύσσεται ο έλεγχος του κεφαλιού.

Σ’ αυτή τη φάση πρόσεχε τις πτώσεις. Είναι πιθανό να πέφτει στο πλάι ξανά και ξανά καθώς θα εξασκεί την καινούρια του δεξιότητα.

Shape mama tip: Όταν κατακτήσει την καθιστή θέση, είναι πολύ πιθανό πως θα περάσει στο επόμενο σημαντικό ορόσημο: το μπουσούλημα!

Αν δεν έχεις κάνει το σπίτι σου ασφαλές για το μωρό, κάν’ το τώρα και προετοιμάσου να το κυνηγάς. Αν θέλεις να το ενθαρρύνεις να μπουσουλήσει, που πρόκειται για το επόμενο βήμα, σου έχουμε τιπς

Θέλεις να βοηθήσεις το μωρό σου να μπουσουλήσει πιο γρήγορα;

Μη γελάσεις, αλλά το έχω δοκιμάσει! (Έχουμε κάνει και χειρότερα ως γονείς, π.χ. έχουμε προσπαθήσει να μάθουμε -!!!!- στο νεογέννητο μωρό μας πώς να κλαίει!) Ας ξεκινήσουμε όμως από τι ΔΕΝ πρέπει να κάνεις αν προσπαθείς να βοηθήσεις το μωρό σου να μάθει να μπουσουλάει.

Αντίθετα με ότι λέμε μεταξύ μας οι μαμάδες ένα παχουλό μωρό δεν θα αργήσει να μπουσουλήσει ή να σηκωθεί εξαιτίας του βάρους του. Αν το κάνει θα είναι για άλλους λόγους. Οπότε δεν πρέπει να βάλεις το μωρό σε δίαιτα! Άλλωστε όλα τα μωρά χάνουν τα παχάκια και τα φουσκωτά μάγουλα μόλις αρχίσουν να περπατάνε.

Τι μπορείς να κάνεις

Το μωρό σου μαθαίνει πολλά από τη μίμηση. Δείξε του λοιπόν τον τρόπο για να μάθει να μπουσουλάει! Ξάπλωσε μαζί του στο πάτωμα και μπουσούλησε ή σήκω στα τέσσερα. Το ίδιο -και περισσότερο- αποτελεσματικό είναι να φέρνεις τακτικά το μωρό σου σε επαφή με άλλα μωρά της ηλικίας του που μπουσουλάνε ή περπατάνε ώστε να λειτουργήσει το ένστικτο της μίμησης.

Βάζε συχνά το μωρό στο πάτωμα (σε μια χοντρή κουβέρτα, χαλάκι δραστηριοτήτων ή πάπλωμα) και σκόπρισε γύρω του παιχνίδια ενθαρρύνοντάς το να τα πλησιάσει.

Μην αγχώνεσαι! Κανείς δεν μπορεί να πιέσει ένα μωρό να κάνει κάποια πράγματα γρηγορότερα απ’ ότι είναι στη φύση του να κάνει. Ασκώντας πίεση στο μωρό το μόνο που καταφέρνεις είναι να αγχώνεσαι εσύ και να το εκνευρίζεις.

Αν παρόλα αυτά έχουμε σοβαρές ανησυχίες για την ανάπτυξη του μωρού σου ο μόνος ειδικός να σου δώσει απαντήσεις είναι ο παιδίατρος που το παρακολουθεί.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i