Τι να κάνεις αν το μωρό χάσει τις αισθήσεις του ή δεν αναπνέει;

Ευχόμαστε να μην σου χρειαστούν ποτέ. Ωστόσο οι πρώτες βοήθειες αποτελούν γνώσεις απαραίτητες για κάθε γονιό.

26.01.2017

εχεις διαβασει

Τι να κάνεις αν το μωρό χάσει τις αισθήσεις του ή δεν αναπνέει;

Συνεργάστηκε ο Μάριος Ανδρέου, Παιδίατρος, Διευθυντής Κέντρου Παιδιατρικής Μέριμνας- Παιδιατρικό, Παιδοδοντιατρικό, Παιδορθοδοντικό Τμήμα (WWW.PAIDIATROS.GR).

Τα παιδιά μας… τρομοκρατούν σε πολλές περιπτώσεις. Ο φόβος δε θα μας βοηθήσει, βέβαια, σε αντίθεση με κάποιες βασικές γνώσεις που είναι καλό να έχουμε όλοι οι γονείς.

Έλεγξε αν αναπνέει το παιδί γέρνοντας το κεφάλι του πίσω: Κοίταξε αν ανασηκώνεται το στέρνο του, βάλε το αφτί κοντά στο στόμα του για να ακούσεις την ανάσα του. Εάν αναπνέει, γύρισέ το στο πλάι και γείρε το κεφάλι του προς τα πίσω. Αν είναι μωρό, κράτησε το κεφάλι του λίγο πιο χαμηλά από τους γλουτούς του ή υποστήριξέ το αν είναι μεγαλύτερο παιδί. Εάν δε δεις σημάδια αναπνοής, συνέχισε με τα επόμενα βήματα.

Ζήτησε από κάποιον να καλέσει βοήθεια

Εάν είσαι μόνη σου, συνέχισε για 1 λεπτό την τεχνητή αναπνοή και τις συμπιέσεις θώρακα και μετά κάλεσε το 166.

Κάνε 5 τεχνητές αναπνοές

Γείρε το κεφάλι του μωρού προς τα πίσω, σφράγισε με το στόμα σου το στόμα και τη μύτη του και φύσηξε πέντε φορές. Αν είναι μεγαλύτερο, κλείσε με το χέρι σου τη μύτη του και φύσηξε.

Τι να κάνεις αν το μωρό χάσει τις αισθήσεις του ή δεν αναπνέει;

Κάνε 30 συμπιέσεις θώρακα

Τοποθέτησε τα δύο σου δάχτυλα στο κέντρο του στέρνου του μωρού, περίπου 2 εκ. κάτω από το ύψος των θηλών, πίεσε απότομα και απελευθέρωσε. Σε μεγαλύτερο παιδί τοποθέτησε την παλάμη σου στο κέντρο του θώρακα και πίεσε με τεντωμένο το χέρι.

Δώσε δύο τεχνητές αναπνοές και μετά 30 συμπιέσεις θώρακα

Συνέχισε με ρυθμό 2/30 μέχρι να φτάσει βοήθεια.

[related id="72515"]

Περισσότερα από Shape Mama

Best of network

#shapegreece