«Γιατί κανείς δεν μιλάει για τα κλειστά Πανεπιστήμια;» Η διευθύντρια του SHAPE, και μητέρα φοιτητών, Ελένη Δασκαλάκη αναρωτιέται...

Τα κλειστά Πανεπιστήμια και η έλλειψη ενημέρωσης γι' αυτά είναι ένα πρόβλημα που επηρεάζει φοιτητές και οικογένειες.

γυναίκα υπολογιστής υγεία agrobacter

Πριν από λίγες ημέρες είχα βγει να περπατήσω με την (τριτοετή φοιτήτρια) κόρη μου. Και η συζήτηση μαζί της μου «άνοιξε» τα μάτια για περισσότερα από ένα θέματα που προκύπτουν από τα κλειστά πανεπιστήμια.

Γιατί κάποια από τα προβλήματα της κλειστής εκπαίδευσης λόγω του κορονοϊού -που φυσικά καλώς έχει κλείσει εάν αυτή είναι η επιστημονική συμβουλή της επιτροπής των λοιμωξιολόγων- τα βλέπουμε όλοι οι γονείς στο σπίτι μας: παιδιά ανήσυχα, σημάδια ψυχικής κόπωσης, κατάθλιψη, έλλειψη ενδιαφέροντος για τα μαθήματα. Κάποια άλλα όμως δεν τα βιώνουμε όλοι, όπως για παράδειγμα το να πρέπει να πληρώνουν οικογένειες φοιτητών από την επαρχία τα έξοδα ενός σπιτιού σε άλλη πόλη, ενώ το παιδί τους έχει επιστρέψει στο πατρικό του και φοιτά εξ αποστάσεως.

Τα καλά νέα

Ο Άγγελος Συρίγος, υφυπουργός Παιδείας για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης, μίλησε σήμερα σε τηλεοπτικές εκπομπές και είπε ότι θα τεθεί το ερώτημα του αν θα ανοίξουν και πότε τα Πανεπιστήμια, στην αρμόδια επιτροπή των λοιμωξιολόγων. Μια καλή πρώτη κίνηση, αν θέλεις τη γνώμη μου, καθώς μόλις πριν από λίγες ημέρες ανέλαβε καθήκοντα.

Μάθαμε επίσης ότι η εξεταστική περίοδος που ξεκινά τις επόμενες ημέρες θα γίνει σε όλες τις Σχολές διαδικτυακά και πως η πρόθεσή του είναι να υπάρξει οριζόντια απάντηση για το εαρινό εξάμηνο: Εάν αποφασιστεί πως είναι ασφαλές να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια, αυτό θα πρέπει να ισχύει για όλο το επόμενο διάστημα.

Δεν ξέρω αν διάβασε κάποιος υπεύθυνος την ανάρτησή μου στο fb ;) Φαντάζομαι όχι γιατί δεν είμαι «celebrity»!!! Ωστόσο, αυτό που φαντάζομαι είναι πως είναι πολλές χιλιάδες οι γονείς φοιτητών και φυσικά οι ίδιοι οι φοιτητές που αγωνιούν, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, και που νιώθουν «αόρατοι» καθώς για πολλές εβδομάδες, ενώ γίνεται συζήτηση για τα σχολεία, κανείς δεν μιλάει για τα κλειστά Πανεπιστήμια. Όποια κι αν ήταν η αφορμή για τη σημερινή εμφάνιση του κυρίου Συρίγου, τουλάχιστον αυτό άλλαξε και τις επόμενες ημέρες λογικά θα έχουμε περισσότερα νέα σχετικά με τα Πανεπιστήμια.

Το facebook post με τις σκέψεις της μαμάς φοιτητών

«Δεν εκφράζω άποψη, δεν εκφέρω αντίλογο γιατί δεν έχω το επιστημονικό υπόβαθρο γι' αυτό. Ας ανοίξουν , λοιπόν, τα σχολεία εφόσον οι ειδικοί λένε ότι αυτό είναι ασφαλές.

Και -εδώ έχω άποψη- εφόσον κρίνεται ασφαλές, θα είναι σίγουρα καλό για τα παιδιά, για την ψυχική τους υγεία αλλά και για την ψυχική υγεία όλης της κοινωνίας, αφού χρειαζόμαστε όλοι μιας μορφής κανονικότητα.

Έχοντας όμως παιδιά φοιτητές απορώ γιατί δεν γίνεται καμία συζήτηση για τα Πανεπιστήμια. Προσοχή, δεν λέω να ανοίξουν ή να μην ανοίξουν.

Λέω απλά να φανεί ότι κάποιος σκέφτεται εκείνους τους γονείς που πληρώνουν εκατοντάδες ευρώ κάθε μήνα για να συντηρούν κλειστά σπίτια για τα παιδιά τους που σπουδάζουν μακριά από την πόλη καταγωγής τους και τα οποία έχουν επιστρέψει -άγνωστο για πόσο- στα πατρικά τους.

Λέω απλά να ξέρουν τα παιδιά αυτά ότι κάποιος πιστεύει ότι τους αξίζει μια ενημέρωση, αφού δεν έχω ακούσει από το Υπουργείο Παιδείας καμία αναφορά στην ανώτατη εκπαίδευση.

Κι αν κρίνεται επικίνδυνο να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια, μαζί με τους ειδικούς θα συνταχτώ κι εγώ.

Ας υπάρξει όμως μια ενημέρωση, ακόμη κι αν είναι του τύπου «ξεχάστε τα ανοιχτά πανεπιστήμια για το επόμενο εξάμηνο, παιδιά, και κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε με την τηλεκπαίδευση».

Και μέσα σε όλες τις συζητήσεις, ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και αυτά τα παιδιά, οι νέοι ενήλικες για να το πω σωστά, που η ψυχική τους ισορροπία έχει κλονιστεί σοβαρά, που έχουν στερηθεί τη φοιτητική ζωή, που έχουν ξεχάσει τους φίλους τους, τις βόλτες, το φλερτ σε μια ηλικία που όλες αυτές οι «πολυτέλειες» εν μέσω πανδημίας είναι ζωτικής σημασίας, σαν το παιχνίδι στην παιδική χαρά για τα 7χρονα.

Ας δώσει λοιπόν κάποιος απαντήσεις και για την ανώτερη εκπαίδευση, για τα παιδιά αυτά και για τους γονείς τους που ο καθένας τους αγωνιά και περνά την κρίση αυτή κάνοντας τον δικό του αγώνα.

Έτσι, μόνο για να ξέρουν οι φοιτητές και οι οικογένειές τους, ότι κάποιος τους σκέφτεται και, κυρίως, τους σέβεται.

Αυτά.»

Διάβασε επίσης: Η Εύη Στάη είναι φοιτήτρια: Η εμπειρία της τηλε-εκπαίδευσης και το μάθημα ζωής που κρατάει

Διάβασε επίσης: Εξομολόγηση ενός πατέρα που η μεγάλη του κόρη «πέρασε» σε άλλη πόλη

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i