Περιγεννητικό πένθος: Η πρώτη Ελληνίδα που ειδικεύθηκε στη στήριξη γυναικών που έχασαν το μωρό τους πριν τη γέννα μιλά στο Shape.gr

Η απώλεια του μωρού της οδήγησε τη Μαρία Στραγαλινού να ειδικευθεί στο περιγεννητικό πένθος. Σκοπός της, να βοηθήσει τις γυναίκες να αντιμετωπίσουν την απώλεια ενός αγέννητου μωρού.

12.06.2018

εχεις διαβασει

έγκυος εγκυμοσύνη θλίψη άγχος φόβος

Η Μαρία Στραγαλινού είναι η πρώτη βοηθός μητρότητας στην Ελλάδα με ειδίκευση στο περιγεννητικό πένθος (birth and bereavement doula SBD), μια πιστοποίηση που πήρε από τον διεθνή μη κερδοσκοπικό οργανισμό βοηθών μητρότητας Stillbirthday για εξ αποστάσεως εκπαίδευση για βοηθούς μητρότητας με τη συγκεκριμένη ειδίκευση. Θα την βρεις και στο blog της mamaprosmama.gr

 

Η Μαρία μας διηγείται πώς πήρε την απόφαση να ακολουθήσει αυτή τη διαδρομή και πώς μπορεί να βοηθήσει γυναίκες που έχουν χάσει το μωρό τους πριν γεννηθεί.

«Τον Αύγουστο του 2017 ήμουν έγκυος στο δεύτερό μου γιο…

Έμπαινα στον 8ο μήνα της κύησης, κι ενώ ήμουν στην παραλία, σκέφτηκα ότι δεν έχω νιώσει το μωρό να κλωτσάει εδώ και 1-2 μέρες. Στο δρόμο για το εφημερεύον νοσοκομείο της περιοχής ήμουν ήρεμη. Δεν πήγαινε το μυαλό μου στο κακό. Μερικές ώρες μετά όμως, ένα υπερηχογράφημα και η σπασμένη φωνή του γιατρού άλλαξαν τη ζωή μου για πάντα: “Λυπάμαι… Δε βρίσκω καρδιακό παλμό”. Γέννησα το άλλο πρωί φυσιολογικά.
Η εμπειρία αυτή ήταν τόσο δυνατή, που μόλις λίγους μήνες μετά, αποφάσισα να γίνω βοηθός περιγεννητικού πένθους, για να στηρίζω τις γυναίκες που βιώνουν απώλειες σαν τη δική μου.

Η βοηθός περιγεννητικού πένθους…

…μια εξειδίκευση των βοηθών μητρότητας (doulas), προσφέρει συναισθηματική και πρακτική στήριξη στις μητέρες και σε ζευγάρια σε περίπτωση απώλειας εγκυμοσύνης, νεογνικής απώλειας, προωρότητας και υπογονιμότητας. Ακούει, επικυρώνει συναισθήματα, προσφέρει επιλογές και πιθανές πρόσθετες πηγές βοήθειας.

Διατροφή για διαβήτη κύησης: Δες το πρόγραμμα διατροφής στην εγκυμοσύνη

Όσα θες να ξέρεις για τα τεστ εγκυμοσύνης

Πιστεύω πολύ στη θεραπευτική δύναμη των χεριών…

..κι έτσι χρησιμοποιώ διάφορα μέσα όπως πηλός, πλέξιμο, ζωγραφική κλπ. που συμβάλλουν στην υγιή και απελευθερωτική διαχείριση της απώλειας.

Η περιγεννητική απώλεια είναι πολύ ιδιαίτερη…

…γιατί δεν έχεις προλάβει να ζήσεις με το μωρό σου παρά μόνο λίγους μήνες. Κι έτσι δεν έχεις πολλά σημεία αναφοράς, μνήμες, αντικείμενα, για να εναποθέσεις πάνω σε αυτά τον πόνο σου. Επίσης, είναι μια παραγνωρισμένη απώλεια, μια απώλεια-ταμπού: δύσκολα συζητιέται ανοιχτά, ενώ ο περίγυρός μας συνηθίζει να την υποβιβάζει με συμβουλές όπως «νέα είσαι, θα κάνεις άλλο», «μην κλαις πια, να είσαι δυνατή».

Μετά την προσωπική μου εμπειρία…

…κατάλαβα πόσο μόνες μας είμαστε οι γυναίκες που βιώνουμε κάτι τέτοιο στη ζωή μας. Κι ένιωσα έντονη την ανάγκη να κάνω κάτι για να το αλλάξω αυτό. Η περιγεννητική απώλεια φέρνει ένα πένθος στη ζωή της μητέρας και του ζευγαριού που βιώνεται στα σιωπηλά, πίσω από πόρτες κλειστές, χωρίς την αποδοχή και το αγκάλιασμα από την κοινωνία μας. Εγώ θέλω να ανοίξω την αγκαλιά μου στην μητέρα της απώλειας, και να της πω ότι έχει το δικαίωμα να πενθήσει στο δικό της χρόνο, και με τους δικούς της όρους.

Εάν έχεις στο περιβάλλον σου μια μητέρα που πενθεί…

…και δεν ξέρεις πώς να τη βοηθήσεις, το μόνο που θα σου έλεγα είναι να είσαι δίπλα της, να την ακούς και να την αποδέχεται όπως είναι την κάθε στιγμή. Και να την αγκαλιάζεις – πολύ».

Οι μαμάδες και τα ζευγάρια που μπορεί να χρειάζονται βοήθεια και στήριξη για το περιγεννητικό πένθος μπορούν να βρουν τη Μαρία Στραγαλινού στο blog της mamaprosmama.gr ή στη σελίδα του blog στο Facebook.

 

Editor's Picks

Περισσότερα από Shape Mama

σωστή διατροφή μετά τη γέννα
Μόλις γέννησα: Πώς να αντέξεις την κόπωση τις πρώτες εβδομάδες που θα ξυπνάς κάθε ώρα

Ξέχνα την αυπνία της εγκυμοσύνης. Οι επόμενες μέρες σε θέλουν δυνατή!

Νέος μπαμπάς; Αυτά είναι τα 8 παράπονα που θέλει ΣΙΓΟΥΡΑ να κάνει (τους ρωτήσαμε και ιδού τι μας είπαν)

Είσαι νέα μαμά; Ένας νέος μπαμπάς θα σου πει τι κάνεις και τον εκνευρίζεις ειδικά το πρώτο δύσκολο διάστημα με το μωρό στο σπίτι. Άνοιξε τ’ αυτιά σου.

Είναι κολικός; Και αν ναι, πώς θα βοηθήσεις το μωρό σου

Είναι κολικός; Αυτό είναι από τα άρθρα που με πολλή ειλικρίνεια θα ονόμαζα βιογραφικά, αφού παρά τα χρόνια, θυμάμαι ακόμη τους κολικούς του γιου μου.

8 πράγματα που πρέπει να κάνεις όταν το μωρό είναι άρρωστο (και 3 που δεν πρέπει): Τα έμαθα και στα λέω

Η εποχή των κρυολογημάτων έχει φτάσει και έχει χτυπήσει αναπόφευκτα την πόρτα αλλά και το μωρό σου. Η mother of two, Κατερίνα Πατούλια, δίνει οδηγίες

Παιδιά στο κρεβάτι των γονιών; Πώς θα κόψεις τη συνήθεια

Το μωρό σου θέλει να κοιμάται μαζί σας; Η συνήθεια με τα παιδιά στο κρεβάτι των γονιών είναι συχνά αλλά υπάρχουν λύσεις για να την αντιμετωπίσεις.

8 σημαντικά βήματα για να μεγαλώσουμε συναισθηματικά υγιή αγόρια
8 σημαντικά βήματα για να μεγαλώσουμε συναισθηματικά υγιή αγόρια

Πολλά αγόρια καθώς μεγαλώνουν και γίνονται άντρες μαθαίνουν πώς να είναι ανεξάρτητοι, σκληροί, αυταρχικοί

#shapegreece