Οι φράσεις που παρεξηγούν τα παιδιά μας

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη σού αναλύει πώς άθελά μας τους περνάμε διαφορετικά μηνύματα

13.07.2018

εχεις διαβασει

Ανάλυσέ Το | Οι φράσεις που παρεξηγούν τα παιδιά μας

Όσο μεγαλώνουν οι μικρές συνειδητοποιώ το πόσο πολύ αντιλαμβάνονται τα πάντα, παρατηρούν ακόμη και όταν νομίζουμε ότι δεν το κάνουν και εισπράττουν ό,τι αισθανόμαστε ανά πάσα στιγμή.

Ωστόσο, τα παιδιά επεξεργάζονται τις πληροφορίες μέσα από το δικό τους φίλτρο. Πολλές φορές, άθελά μας τους περνάμε διαφορετικά μηνύματα από εκείνα που επιδιώκουμε.

1. Σταμάτα να κλαις. Μπράβο! Καλό παιδί!

Το παιδί σκέφτεται: Aν κλαίω είμαι κακός/ια. Άρα είμαι κακός/ια (γιατί σίγουρα κάποια στιγμή θα θελήσει να κλάψει για κάτι).

Το πιθανότερο είναι να καταπιέζει το συναίσθημά του ή να το κρύβει όταν για παράδειγμα έγινε κάτι στον παιδικό σταθμό ή στο σχολείο και το έκανε να κλάψει.

Πώς να αντιδρούμε: Αφουγκραζόμαστε το κλάμα του παιδιού. Σίγουρα έχει έναν σοβαρό λόγο για να κλαίει. Δείχνουμε ότι είμαστε εκεί για εκείνο και ότι το καταλαβαίνουμε. Προσπαθούμε να καταλάβουμε το γιατί κλαίει και δείχνουμε κατανόηση στα συναισθήματά του. Σε καμία περίπτωση δεν πάμε να σταματήσουμε το κλάμα του.

2.Που χτύπησες; Θα το κάνω «ντα»

Το παιδί καταλαβαίνει:  Ό,τι δεν μου αρέσει το χτυπάω. Άρα δεν είναι κακό να χτυπάμε.

Έτσι, μην απορήσεις όταν το παιδί θα αρχίσει να χτυπάει κι εσένα την ίδια αν του πεις κάτι που δεν θα του αρέσει. Αν τελικά σε χτυπήσει και προσπαθήσεις να του δείξεις ότι αυτό που κάνει δεν είναι σωστό, το παιδί λαμβάνει ένα μπερδεμένο μήνυμα. Δηλαδή βλέπει τον ίδιο άνθρωπο να του λέει δυο διαφορετικά πράγματα, αντίθετα μεταξύ τους. Αυτό του δημιουργεί σύγχυση και ανασφάλεια. Τα μπερδεμένα, διπλά μηνύματα συνδέονται με την εμφάνιση πολλών ψυχικών διαταραχών στο μέλλον.

Πώς να αντιδρούμε: Μπορούμε όταν θα χτυπήσει απλά να πούμε «Δεν πειράζει»  ή «Δεν πειράζει, καταλαβαίνω τον πόνο σου. Την επόμενη φορά μπορείς να προσέξεις πιο πολύ»  Ή απλά να αγκαλιάσουμε το παιδί και να το φιλήσουμε.

3.Μπράβο! Καλό παιδί!

Το παιδί καταλαβαίνει: Δηλαδή, αν δεν κάνω αυτό που μου λέει είμαι κακό παιδί.

Ωστόσο, σίγουρα το «κακός» το ακούει από εσένα να το χρησιμοποιείς για να χαρακτηρίσεις κάτι πραγματικά κακό. Έτσι, όταν δεν κάνει αυτό που του ζητάς νιώθει άσχημα για τον εαυτό του και όχι για την συμπεριφορά του. Έτσι, σκέφτεται πως είναι κακό παιδί όποτε δεν κάνει αυτό που θέλει η μαμά. Επειδή σίγουρα θα έρθουν στιγμές που δεν θα θέλει να υπακούσει τη μαμά ή τον μπαμπά, τότε θα σκέφτεται πως είναι κακός. Αν αυτό γίνεται σε καθημερινή βάση, υπάρχει ο κίνδυνος να πληγώσουμε την αυτοεκτίμηση του παιδιού.

Πώς να αντιδρούμε: Όταν κάνει κάτι όμορφο ή σωστό χρειάζεται να είμαστε συγκεκριμένοι. «Τι όμορφη ζωγραφιά που έκανες!» ή «Μου άρεσε που έκανες τόση υπομονή σήμερα στο εμπορικό κέντρο και περίμενες στην σειρά»» «Μπράβο που μίλησες χαμηλόφωνα όταν ήθελες να μου ζητήσεις νερό»

4.Τι θέλεις να κάνουμε μετά;

Το παιδί σκέφτεται: Τι πρέπει άραγε να απαντήσω; Ποιο είναι το σωστό; Γιατί με ρωτάει; Η ίδια δεν ξέρει; Εγώ είμαι αυτός/η που αποφασίζω.

Όταν το παιδί νιώθει ότι έχει εκείνο την εξουσία αναπτύσσει έναν ψευτοδυναμισμό. Το αίσθημα ότι μπορεί να κάνει ό, τι θέλει, κάτι που δεν θα μείνει μόνο για την στιγμή που θα το ρωτήσετε, αλλά θα είναι μια γενική του αίσθηση. Έτσι, αν μια στάση είναι γενικευμένη, μπορεί να δυσκολεύεστε να θέσετε τα όρια, που είναι απαραίτητα για την υγιή ανάπτυξή του.

Επίσης, το παιδί μπερδεύεται όταν έχει πολλές επιλογές και νιώθει ανασφάλεια.

Τι να του λες: Να του ανακοινώνεις  την επόμενη δραστηριότητά του με τόνο σίγουρο, ήρεμο και ευχάριστο. Όσο μεγαλώνει το παιδί, μπορείς  να του δίνεις επιλογές, τις οποίες όμως θα έχεις αποφασίσει εσύ

Topics:

Περισσότερα από Shape Mama

εγκυμοσύνη τεστ
Από τα 20 στα 40: Πώς θα παραμείνεις γόνιμη και υγιής σε κάθε ηλικία

Διάβασε τις συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να κρατήσεις σε φόρμα το αναπαραγωγικό σου σύστημα για όσα χρόνια χρειάζεται, για σούπερ γονιμότητα αλλά και ορμονική ισορροπία και ευεξία.

Στην παραλία πριν κάνεις παιδιά και αφού γίνεις μαμά: Βρες τις 5 διαφορές

Στην παραλία πριν και μετά το παιδί! Τι αλλάζει στη ζωή της νέας μαμάς και πώς θα αντιμετωπίσουμε χιουμοριστικά τη νέα πραγματικότητα.

Τι τρώει ο 1,5 έτους γιος του διαιτολόγου-σεφ Μάνου Δημητρούλη;

Τι τρώνε τα παιδιά των διατροφολόγων; Ανακρίναμε το διαιτολόγο-σεφ Μάνο Δημητρούλη!

παιδί παιχνίδι
Παιχνίδια στην αυλή: Η μία φράση που ΔΕΝ πρέπει να πεις στο παιδί!

Αυτή είναι η καλύτερη εποχή για παιχνίδια στην αυλή, στον κήπο ή ακόμη και στη βεράντα. Αρκεί να θυμάσαι να μην πεις μία φράση-κλειδί στο παιδί σου!

παιδί αθλήματα αγώνες σπορ
Ποιο άθλημα ταιριάζει στο παιδί αν είναι εξωστρεφές, αν είναι ντροπαλό ή ανταγωνιστικό;

Η καθηγήτρια φυσικής αγωγής και αθλητισμού Ζίνα Τασούλα μας λέει ποιο άθλημα ταιριάζει στο παιδί ανάλογα με το χαρακτήρα του.

Τι τρώει ο 2,5 ετών γιος της vegetarian διατροφολόγου Δέσποινας Μαρσέλου (χωρίς να καταναλώνει κρέας)

Τι τρώει ένα νήπιο 2,5 ετών; Ανακρίναμε την διατροφολόγο Δέσποινα Μαρσέλου και μάθαμε τι τρώει ο γιος της!

#shapegreece