Ώρα για παιδικό σταθμό - η ομαλή ένταξη και η μετάβαση από την οικογένεια στο σχολικό περιβάλλον

Πολλά παιδάκια ξεκινούν την άνοιξη τον παιδικό σταθμό. Δες εδώ τις συμβουλές της ειδικού για ομαλή ένταξη.

παιδικός σταθμός SeventyFour

Από τη Βεατρίκη Γλυνού, ψυχολόγος -Μs Ειδικής Αγωγής

Η πρώτη περίοδος κοινωνικοποίησης του παιδιού είναι ουσιαστικά η ένταξη στο κέντρο προσχολικής αγωγής, καθώς αποτελεί πέρασμα από το κλειστό και οριοθετημένο οικογενειακό περιβάλλον, στο σχολικό περιβάλλον. Γι` αυτό το λόγο η μετάβαση στο σχολικό περιβάλλον αποτελεί μια διαδικασία καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη του παιδιού. Είναι πολύ σημαντικό η μετάβαση αυτή να γίνει ομαλά για το παιδί και οι γονείς παίζουν ζωτικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία.

Σωστή προετοιμασία

Ιδιαίτερα σημαντική για την επίτευξη της καλύτερης δυνατής προσαρμογής είναι η προετοιμασία του παιδιού για την αλλαγή που πρόκειται να υπάρξει στη ζωή του.

● Το πιο σημαντικό είναι οι ίδιοι οι γονείς αρχικά να προετοιμαστούν ψυχολογικά και να αποδεχτούν τη νέα πραγματικότητα για να μπορέσουν να προετοιμάσουν με τη σειρά τους κατάλληλα το παιδί. Σε αυτό το σημείο βοηθάει πολύ η συζήτηση μεταξύ τους και να μοιραστούν σκέψεις και συναισθήματα.

● Είναι πολύ ωφέλιμο να έχει προηγηθεί συζήτηση με το παιδί, ώστε να έχει προετοιμαστεί και να έχει ενημερωθεί για την ένταξή του στο νέο σχολικό περιβάλλον.

● Η συζήτηση θα ήταν καλό να γίνει με θετικό τρόπο και να συνδεθεί με τα όμορφα πράγματα που θα κερδίσει μέσα από την καινούρια του εμπειρία, (δασκάλα, νέα παιχνίδια, φίλους κ.α.)

● Προετοίμασε το παιδί για την ιδέα του αποχωρισμού ως μια διαδικασία φυσιολογική μέσα στο παιχνίδι. Μπορείς να βρεις παραμύθια που να σχετίζονται με την αναχώρηση του παιδιού για τον παιδικό σταθμό. Το παραμύθι ασκεί θετική επιρροή στη σκέψη και την ψυχολογία του παιδιού και το βοηθάει να κάνει συσχετισμούς με την πραγματικότητα.

● Η επίσκεψη του παιδιού στο χώρο του σχολείου θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στην ομαλή ένταξή του, καθώς θα δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσει το σχολικό περιβάλλον. Ας μην ξεχνάμε πω σε αυτήν την ηλικία η εικόνα και το οπτικό ερέθισμα κερδίζουν τη θεωρία και τα λόγια.

● Σε περίπτωση που έρχεται νέο μωρό στην οικογένεια είναι προτιμότερο η ένταξη στο κέντρο προσχολικής αγωγής να γίνει 1 – 2 μήνες πριν από τη γέννηση, ώστε να μην αισθανθεί το παιδί ότι το απομακρύνουμε λόγω του νέου μέλους.

Κατά την περίοδο της ένταξης-προσαρμογής

● Οι γονείς πρέπει να είναι σταθεροί και σίγουροι στο ότι γίνεται κάτι πολύ καλό και μη διαπραγματεύσιμο σχετικά με τη μετάβαση του παιδιού στο νέο του σχολείο.

● Το πρωινό ξύπνημα ιδανικά πρέπει να γίνεται με ευχάριστη διάθεση και αρκετά έγκαιρα πριν από την αποχώρηση του παιδιού γιατί αποτρέπει το ξεκίνημα της μέρας με άγχος και πίεση χρόνου.

● Η ήρεμη χροιά στην φωνή και διάθεσή σου, ακόμα και αν το ίδιο διαμαρτύρεται ή κλαίει, θα κάνουν το παιδί να αισθανθεί σταδιακά αντίστοιχα συναισθήματα για το σχολείο. Θυμήσου ότι οι αντιδράσεις σου θα πρέπει να είναι σταθερές, όχι σκληρές.

● Είναι προτιμότερο οι γονείς να χρησιμοποιούμε μια ρουτίνα αποχαιρετισμού η οποία θα είναι πολύ τρυφερή και γλυκιά αλλά μη διαπραγματεύσιμη (δεν θα επιστρέφουμε ξανά και ξανά όταν βλέπουμε το παιδί να αντιδρά γιατί αυτό θα παρατείνει τον χρόνο προσαρμογής του παιδιού στον χώρο).

● Η ένταξη του παιδιού στο σχολικό περιβάλλον αποτελεί ένα σημαντικό βήμα αυτονόμησης  και εξοικείωσής του με καταστάσεις αλλαγής περιβάλλοντος, αποχωρισμού και προσαρμογών. Γι’ αυτό είναι πιο ωφέλιμο να κυριαρχεί ο ενθουσιασμός και η χαρά για την εξέλιξη του παιδιού ακόμη κι αν αυτό συνεπάγεται, κάποιες φορές, δύσκολες καταστάσεις και έντονα συναισθήματα.

● Η συνεργασία με το σχολείο είναι βασική. Για να χτιστεί σχέση εμπιστοσύνης παιδιού και παιδαγωγών, θα πρέπει πρώτα να χτιστεί σχέση εμπιστοσύνης γονέων και σχολικού περιβάλλοντος.

● Η ενημέρωση του σχολείου για σημαντικά οικογενειακά γεγονότα (εγκυμοσύνη, διαζύγιο, απώλεια σημαντικού προσώπου κ.α) που επηρεάζουν άμεσα το παιδί συναισθηματικά και συμπεριφορικά, θα βοηθήσει στην εξομάλυνση των δυσκολιών.

Να θυμάσαι ότι ακόμα και αν η όλη διαχείριση της ένταξης του παιδιού γίνει με τον καταλληλότερο τρόπο, είναι πιθανόν να υπάρξουν δυσκολίες σχετικά με την προσαρμογή του στο νέο περιβάλλον. Αυτές οι δυσκολίες δε χρειάζεται να μας πανικοβάλλουν γιατί είναι απόλυτα φυσιολογικές και αναμενόμενες αφού εκφράζουν μια υγιή αντίδραση που οφείλεται στο άγχος αποχωρισμού.

Πόσο διαρκεί η περίοδος προσαρμογής

Το πόσο θα διαρκέσει η περίοδος προσαρμογής στο σχολικό περιβάλλον, είναι κάτι υποκειμενικό για το κάθε παιδί και εξαρτάται από το συνδυασμό πολλών παραγόντων (ο χαρακτήρας του παιδιού, η ωριμότητά του, η στάση και η συναισθηματική κατάσταση των γονέων).

Διάβασε επίσης: Πόση ζάχαρη τρώει το παιδί; Η διαιτολόγος μας δίνει 3 σπιτικές συνταγές για γλυκά ΧΩΡΙΣ ζάχαρη

Διάβασε επίσης: Πυρετός στο παιδί: Να γιατί ΔΕΝ χρειάζεται να ανησυχούμε!

The Mamagers Update

Βάλε το παιδί στο πάτωμα!

Κικίλιας: Υποχρεωτικά εμβόλια σε παιδιά έως 4 ετών

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i