Παιδική κακοποίηση: Τα σημάδια που θα σε βάλουν σε υποψία και τι μπορείς να κάνεις

Πώς μπορείς να αναγνωρίσεις την παιδική κακοποίηση; Ποια είναι τα «συμπτώματα» σε ένα παιδί που κακοποιείται και μπορείς να κάνεις για να το προστατέψεις;

13.06.2018

εχεις διαβασει

παιδί παιδική κακοποίηση φόβος τιμωρία

Η παιδική κακοποίηση είναι ένα φαινόμενο που δυστυχώς υπάρχει – και γεγονότα που βγαίνουν κάθε τόσο στη δημοσιότητα μας το υπενθυμίζουν με τον πιο δύσκολο τρόπο. Και κάθε φορά που με κάποια αφορμή το σκεφτόμασε, αναρωτιόμαστε όλοι αν υπάρχει τρόπος να υποψιαστούμε την παιδική κακοποίηση και τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατέψουμε το παιδί;

Για τις δύσκολες αυτές ερωτήσεις, ζητήσαμε τις απαντήσεις από την Αφροδίτη Στάθη, Διοικητική Διευθύντρια της Εταιρίας κατά της Κακοποίησης του Παιδιού – ΕΛΙΖΑ και την Τίνια Απέργη, Κλινική Ψυχολόγο, Καθηγήτρια Ψυχολογίας και Επιστημονικό συνεργάτη του ΕΛΙΖΑ.

Ποια είναι τα «συμπτώματα» της παιδικής κακοποίησης

Η παιδική κακοποίηση μπορεί να είναι σωματική ή σεξουαλική. Η σωματική κακοποίηση μπορεί να παρουσιάζει συχνά πιο εμφανή σημεία, σε αντίθεση με τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις δεν παρουσιάζουν αντικειμενικά ευρήματα. Ένα πολύ συχνό σημάδι της παιδικής κακοποίησης, κάθε μορφής, είναι οποιαδήποτε απότομη αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού που σημαίνει ότι το παιδί έχει αγχωθεί για κάποιο λόγο, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει απαραίτητα πως το παιδί έχει κακοποιηθεί.

Κακοποιείται το παιδί; Τα στοιχεία που σοκάρουν και να γιατί κάνουν πολλές ερωτήσεις στο νοσοκομείο αν χτυπήσει κάποιο παιδί

6 λόγοι που από τότε που έγινα μαμά θαυμάζω τους γονείς πιο πολύ

Επίσης, σε περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης το παιδί παρουσιάζει ξαφνικά γνώσεις σεξουαλικού περιεχομένου, αναζητά σεξουαλικό παιχνίδι (και ειδικά όταν αυτό περιλαμβάνει βία) και αναπτύσσει συμπεριφορές σεξουαλικού περιεχομένου μη αναμενόμενες από την ηλικία του.

Εάν παρατηρήσεις τις παραπάνω ενδείξεις σε ένα παιδί στο περιβάλλον σου, θα μπορούσαν να σημαίνουν πως το παιδί έχει εκτεθεί σε σεξουαλική παρενόχληση ή ακατάλληλη συμπεριφορά για την ηλικία του. Αντίστοιχα, τα παιδιά που βιώνουν φυσική ή λεκτική κακοποίηση παρουσιάζονται πιο φοβισμένα, γιατί αντιλαμβάνονται πιο γρήγορα τι συμβαίνει και παράλληλα βλέπουν και το θύτη εκτός εαυτού.

Να γιατί τα μωρά δεν κοιμούνται όλη τη νύχτα

4 τρόποι για να σταματήσετε τη γκρίνια του παιδιού

H μία και μοναδική ερώτηση που θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα tantrums

Υποψιάζεσαι παιδική κακοποίηση; Τι μπορείς να κάνεις

Πολύ συχνά, αν και η κακοποίηση συμβαίνει πίσω από κλειστές πόρτες, υπάρχει ένας πυρήνας ανθρώπων, στο έμμεσο ή έμμεσο περιβάλλον του παιδιού, που αντιλαμβάνεται με σχετική ακρίβεια, αυτό που συμβαίνει. Μικρές ή μεγάλες ενδείξεις πάντοτε υπάρχουν. Όπως τονίζουν οι ειδικοί, αυτό που συχνά ξεχνάμε είναι πως εμείς, οι γείτονες, οι φίλοι, οι συγγενείς, δεν καλούμαστε να αποφανθούμε για το τι συμβαίνει.

Η υποψία αρκεί για να κινητοποιηθείς. Τι μπορείς να κάνεις; Μία λύση είναι η ανώνυμη ή επώνυμη καταγγελία. Αυτή θα κινητοποιήσει το μηχανισμό προστασίας του παιδιού και στη συνέχεια οι αρμόδιες αρχές είναι αυτές οι οποίες, αφού ενημερωθούν, θα προχωρήσουν στις απαραίτητες διαδικασίες.

Το σημαντικό όμως που πρέπει να κάνουμε όλοι μας σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να αντιδράσουμε, να προστατέψουμε το παιδί, να σώσουμε το παιδί από τη βία που έχει γίνει καθημερινότητά του.

Πού θα απευθυνθείς

Μπορείς να πραγματοποιήσεις προφορικά αναφορά σε γραμμές όπως για παράδειγμα η γραμμή βοηθείας 115 25 της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», με την οποία συνεργάζεται το ΕΛΙΖΑ, ή στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά 1056 του «Χαμόγελου του Παιδιού». Τέλος, μπορείς να έρθεις σε επικοινωνία με το Συνήγορο του Παιδιού, καθώς και με τις κατά τόπους εισαγγελικές αρχές.

Υποψιάζεσαι ότι το παιδί σου είναι θύμα κακοποίησης;

Μπορεί να το υποψιαστείς ή μπορεί το παιδί να κάνει το ίδιο την αποκάλυψη. Όταν ένα παιδί προχωρά σε αποκάλυψη σε κάποιον ενήλικα που εμπιστεύεται, ο τρόπος με τον οποίο ο ενήλικας αυτός θα το αντιμετωπίσει είναι πολύ σημαντικός. Ουσιαστικά, με αυτή την απόφαση, το παιδί κάνει το πρώτο βήμα για τη θεραπεία του τραύματος που έχει υποστεί, σωματικού και ψυχικού.

Οι γονείς θα πρέπει να παραμείνουν ψύχραιμοι, να ταυτιστούν με την ψυχολογία του παιδιού και να «ακούν» όσα τα παιδιά τους φωνάζουν, πολλές φορές μέσα από τη σιωπή και τη συμπεριφορά τους. Γονείς και φροντιστές θα πρέπει να απευθυνθούν σε ειδικό ή σε κατάλληλη δομή, ώστε να μπορέσουν και οι ίδιοι να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους. Και όπως τονίζουν οι ειδικοί, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε πως τα παιδιά μπορούν να ξεπεράσουν το τραυματικό γεγονός, πρωτίστως όταν τα πιστεύει και τα υποστηρίζει ένας στοργικός και τρυφερός ενήλικας.

Editor's Picks

Περισσότερα από Shape Mama

σωστή διατροφή μετά τη γέννα
Μόλις γέννησα: Πώς να αντέξεις την κόπωση τις πρώτες εβδομάδες που θα ξυπνάς κάθε ώρα

Ξέχνα την αυπνία της εγκυμοσύνης. Οι επόμενες μέρες σε θέλουν δυνατή!

Νέος μπαμπάς; Αυτά είναι τα 8 παράπονα που θέλει ΣΙΓΟΥΡΑ να κάνει (τους ρωτήσαμε και ιδού τι μας είπαν)

Είσαι νέα μαμά; Ένας νέος μπαμπάς θα σου πει τι κάνεις και τον εκνευρίζεις ειδικά το πρώτο δύσκολο διάστημα με το μωρό στο σπίτι. Άνοιξε τ’ αυτιά σου.

Είναι κολικός; Και αν ναι, πώς θα βοηθήσεις το μωρό σου

Είναι κολικός; Αυτό είναι από τα άρθρα που με πολλή ειλικρίνεια θα ονόμαζα βιογραφικά, αφού παρά τα χρόνια, θυμάμαι ακόμη τους κολικούς του γιου μου.

8 πράγματα που πρέπει να κάνεις όταν το μωρό είναι άρρωστο (και 3 που δεν πρέπει): Τα έμαθα και στα λέω

Η εποχή των κρυολογημάτων έχει φτάσει και έχει χτυπήσει αναπόφευκτα την πόρτα αλλά και το μωρό σου. Η mother of two, Κατερίνα Πατούλια, δίνει οδηγίες

Παιδιά στο κρεβάτι των γονιών; Πώς θα κόψεις τη συνήθεια

Το μωρό σου θέλει να κοιμάται μαζί σας; Η συνήθεια με τα παιδιά στο κρεβάτι των γονιών είναι συχνά αλλά υπάρχουν λύσεις για να την αντιμετωπίσεις.

8 σημαντικά βήματα για να μεγαλώσουμε συναισθηματικά υγιή αγόρια
8 σημαντικά βήματα για να μεγαλώσουμε συναισθηματικά υγιή αγόρια

Πολλά αγόρια καθώς μεγαλώνουν και γίνονται άντρες μαθαίνουν πώς να είναι ανεξάρτητοι, σκληροί, αυταρχικοί

#shapegreece