Πώς θα γίνουν (λίγο) πιο εύκολες οι πρώτες μέρες με το μωρό στο σπίτι! Οι δοκιμασμένες συμβουλές

Όλες οι νέες μαμάδες έχουμε πελαγώσει τις πρώτες μέρες με το μωρό στο σπίτι. Και όλες ακούσαμε απλές αλλά χρήσιμες συμβουλές, τις οποίες μοιραζόμαστε εδώ μαζί σου!

μωρό νεογέννητο μαμά 510493008

Όλες μας ζήσαμε τη φαντασίωση αυτή... Ωστόσο, η εικόνα σου στην κουνιστή πολυθρόνα να σιγομουρμουρίζεις στο μωρό σου είναι τέλεια, αλλά απέχει πολύ από αυτήν που θα παρουσιάζεις τις πρώτες ημέρες με το μωρό στο σπίτι μετά το μαιευτήριο.

Ένα νεογέννητο μωρό πρέπει να το ταΐζεις, να το αλλάζεις, να το πλένεις, να το κοιμίζεις και να το ηρεμείς, όταν κλαίει. Κι όλα αυτά στον υπερθετικό βαθμό. Κι όλα αυτά, ενώ οι υπόλοιπες δουλειές του σπιτιού περιμένουν τη σειρά τους. Διάβασε αυτά τα απλά αλλά χρήσιμα tips που βοήθησαν όλες εμάς τις μαμάδες του Shape εκείνες τις πρώτες μέρες με το μωρό στο σπίτι. Ελπίζουμε να σου φανούν κι εσένα χρήσιμα.

Step by step

Θηλάζεις σωστά;

Ένα από τα πρώτα που θα σε απασχολήσουν τις πρώτες μέρες με το μωρό στο σπίτι είναι ο θηλασμός. Κράτησε το μωρό σου αγκαλιά, έτσι ώστε να σε βλέπει, ακουμπώντας το απαλά στην κοιλιά σου. Χρησιμοποίησε ένα μαξιλάρι για να ανασηκώσεις το μωρό, ώστε να μη χρειάζεται να σκύβεις πάνω του στη διάρκεια του θηλασμού. Έπειτα, ακούμπησε τη θηλή σου στο στόμα του και περίμενε έως ότου ανοίξει το στόμα του. Σιγουρέψου πως το μωρό κρατά ολόκληρη τη θηλή ώστε να μη ρουφάει αέρα. Θα καταλάβεις ότι θηλάζει σωστά, όταν ακούσεις το γνώριμο ήχο της κατάποσης. Εάν αποκοιμιέται, του χτυπάς με το δάχτυλό σου το μαγουλάκι του.

The Mamagers Update:

Οι καβγάδες κάνουν καλό στην υγεία των ζευγαριών – τσακωθείτε ελεύθερα!

Το απαλό και αργό χάιδεμα του γονιού είναι φάρμακο για το μωρό

Δεν γίνεται να εξακολουθείς να εκπαιδεύεις τα παιδιά σου όλη σου τη ζωή

Κλαίει συνέχεια;

Είναι αναμενόμενο, ειδικά τους πρώτους μήνες. Προτού όμως κατασταλάξεις σε αυτή τη σκέψη, τσέκαρε πρώτα τα παρακάτω: Μήπως ζεσταίνεται; Μήπως πεινάει; Το βλέπεις να μαζεύει τα πόδια του προς την κοιλιά που σημαίνει ότι μπορεί να πονάει; Είναι το δέρμα του ιδρωμένο; Έχει φυσιολογική θερμοκρασία; Έχει λερώσει την πάνα του; Εάν όλα αυτά είναι υπό έλεγχο, τότε απλά το μωρό θέλει την αγκαλιά σου. Πρόσφερέ του την αφού αυτό θα το καθησυχάσει και θα του χαρίσει μια αίσθηση ασφάλειας και ζεστασιάς.

Πρώτες γιορτές με μωρό; Δες πως δε θα στερηθείς τίποτα!

Τα οφέλη του θηλασμού για το μωρό και τη μητέρα – όλα τα νεότερα δεδομένα

Πώς θα κάνεις μπάνιο το μωρό σου

Το ιδανικό και ασφαλέστερο σημείο του σπιτιού για το μπανάκι του είναι ο νιπτήρας του λουτρού. Αυτό γιατί μπορείς να ελέγξεις με ευκολία τη θερμοκρασία του νερού, να κρατήσεις το μωρό χωρίς να χρειαστεί να σκύψεις και, φυσικά, να το ακουμπήσεις σε μια πετσέτα και να το σκουπίσεις αμέσως. Μόλις μεγαλώσει λίγο, μπορείς να χρησιμοποιείς τη μπανιέρα του ή τα ειδικά στρωματάκια μπάνιου που θα βρεις στα καταστήματα με βρεφικά είδη.

Να θυμάσαι πως αυτό που σήμερα σου φαίνεται πολύπλοκο και... βουνό, αύριο θα είναι παιχνιδάκι για σένα! Το μόνο SOS που πρέπει να έχεις στο νου σου είναι πως δεν αφήνουμε ούτε μια στιγμή -κυριολεκτικά- το μωρό μόνο του στο νερό.

Πώς θα βάλεις το μωρό για ύπνο - θεωρητικά!

Το βασικότερο είναι να δημιουργήσεις μια «ρουτίνα ύπνου» που να επαναλαμβάνεται κάθε βράδυ. Πώς μοιάζει μια ρουτίνα: Ξεκινάς με ένα ζεστό χαλαρωτικό μπάνιο. Μεταφέρεις στο δωμάτιό του, στο οποίο υπάρχει χαμηλός φωτισμός. Το σκουπίζεις με ταμποναριστές κινήσεις χρησιμοποιώντας μια αφράτη πετσέτα. Αφού σιγουρευτείς πως το μωρό σου αισθάνεται άνετα να είναι γυμνό στη θερμοκρασία του δωματίου, του κάνεις απαλό μασάζ σε όλο του το σώμα με ένα παιδικό λάδι - αν γκρινιάζει ή κλαίει μην συνεχίσεις με αυτό το βήμα της ρουτίνας. Του φοράς τα πιτζαμάκια του, το ταΐζεις, και έχει παραδοθεί στην αγκαλιά του Μορφέα σχεδόν πριν προλάβει να πιει το γάλα του.

Ομολογουμένως, όλα τα παραπάνω είναι η θεωρία. Στην πράξη, μπορεί η παραπάνω ρουτίνα ύπνου να είναι εντελώς άκυρη και για το μωρό και για σένα, σύμφωνα με το πρόγραμμά σου και τις συνήθειες της οικογένειας. Αυτό που έχει πραγματικά σημασία είναι να βρεις μια ρουτίνα που ταιριάζει στο δικό σας πρόγραμμα. Τις πρώτες εβδομάδες -και μήνες- το μωρό σου περνά πολλές μεταβατικές φάσεις και δεν μπορεί να ξεχωρίσει τη μέρα από τη νύχτα. Αυτό σημαίνει πως πιθανότατα το μωρό σου θα μένει ξύπνιο πολλές ώρες τη νύχτα. Απλά κάνε υπομονή και να θυμάσαι πως η φάση αυτή είναι κοινή σε όλες σχεδόν τις οικογένειες και δεν θα αργήσει να περάσει. Οπότε φτάνουμε στην τελευταία και πιθανώς πιο σημαντική συμβουλή...

Μαμά και μπαμπάς, μία ομάδα

Μην αφήνεις τον σύντροφό σου έξω από τη φροντίδα του μωρού αυτές τις πρώτες μέρες με το μωρό στο σπίτι. Μπορεί κάποιοι νέοι μπαμπάδες νιώθουν μπερδεμένοι και δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις ενός μωρού, αλλά αυτό δεν είναι ο κανόνας. Να έχεις στο μυαλό σου ότι ο σύντροφός σου είναι εξίσου ικανός με σένα στη φροντίδα του μωρού σας - και πιθανότατα εξίσου φοβισμένος και πρωτάρης! Προσπαθήστε να κάνετε μαζί κάποια πράγματα και να μοιράζεστε τη φροντίδα του μωρού το πρώτο διάστημα ώστε να μάθετε και οι δύο τι χρειάζεται το μωρό σας, τι του αρέσει, τι το εκνευρίζει, τι το ηρεμεί.

Κι αν νιώθεις πως δεν σε βοηθάει αρκετά ή όπως έχεις ανάγκη, αν έχεις άγχος, φόβους ή εκνευρισμό, μην κρατάς τα συναισθήματα αυτά μέσα σου. Μοιράσου τα με τον σύντροφό σου και ενθάρρυνέ τον να εκφράσει κι αυτός τα δικά του. Και μόνο που θα τα μοιραστείτε θα νιώσετε πιο έντονη την αίσθηση της ομάδας - και της οικογένειας, όπως είστε τώρα πια.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i