#raceforautismgr: Αθλούμαστε στον αγώνα αγάπης για τον αυτισμό και κάνουμε ορατή την αόρατη αναπηρία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού.

τρέξιμο σε αγώνα istock

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Αυτισμού (2/4) το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μαζί με το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής, δημιούργησαν μία ψηφιακή πλατφόρμα (www.raceforautism.gr) με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του κοινού για την "αόρατη" αναπηρία που θέλουμε να κάνουμε ορατή. 

Race for autism
Race for autism

Ο αυτισμός ανήκει στις νευροαναπτυξιακές διαταραχές που δεν είναι δυνατόν –έως τώρα τουλάχιστον- να διαγνωστούν προγεννητικά. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, 1 στα 50 παιδιά που γεννιούνται σήμερα, βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, ποσοστό που τον καθιστά πιο κοινό από ασθένειες όπως ο παιδικός καρκίνος ή ο διαβήτης.

Αντιμετωπίζοντας το ζήτημα συνολικά δημιουργήθηκαμν 3 βασικοί πυλώνες παρέμβασης: 

1. ΠΡΩΙΜΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ: Από την επόμενη σχολική χρονιά (2021-2022) εισάγεται πιλοτικά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς η πρώιμη ανίχνευση του αυτισμού με την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου από παιδοψυχολόγους, αναπτυξιολόγους και άλλους ειδικούς επιστήμονες και την ενσωματώνουμε στη λειτουργία των σταθμών. 

2. ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Αξιοποιούνται πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για εξειδικευμένα προγράμματα κατάρτισης και στοχευμένης διασύνδεσης ατόμων στο φάσμα του αυτισμού με την αγορά εργασίας – ταυτόχρονα με την οικονομική κινητροδότηση των εργοδοτών.  

3. ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ: Δημιουργούνται εξειδικευμένο ρυθμιστικό πλαίσιο και εξασφαλίζουμε υψηλότερη χρηματοδότηση για μικρές μη-ιδρυματικές δομές εντός του κεντρικού αστικού ιστού (Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης) που φιλοξενούν άτομα στο φάσμα. Έτσι προχωράει η αποιδρυματοποίηση και βοηθιούνται ουσιαστικά οι οικογένειες των συμπολιτών στις μεγάλες αγωνίες τους αναφορικά με την ηλικιακή εξέλιξη και φροντίδα των παιδιών τους. 

O πρώτος πυλώνας του προγράμματος, είναι ένα πρόγραμμα που θα δίνει τη δυνατότητα ισότιμης εκκίνησης σε όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως των οικονομικών απολαβών των οικογενειών τους. Η πρώιμη παρέμβαση θα επιτευχθεί με τη χρήση σταθμισμένων τεστ και εξειδικευμένων ερωτηματολογίων προκειμένου να εντοπίζονται τα παιδιά υψηλής επικινδυνότητας που απασχολούνται στους σταθμούς και τα οποία θα παραπέμπονται για εκτενέστερη αξιολόγηση σε διεπιστημονική ομάδα ώστε να οδηγούνται σε έγκαιρες και έγκυρες διαγνώσεις.

Η πρώιμη διάγνωση και έγκαιρη αντιμετώπιση του αυτισμού είναι μία επένδυση για όλους μας. Μια επένδυση άμεση στις δεξιότητες των ίδιων των παιδιών, στο επίπεδο διαβίωσης των οικογενειών τους αλλά και στο ανθρώπινο δυναμικό και εν τέλει την ανάπτυξη της χώρας μας. Η συμπεριληπτικότητα στη άσκηση κοινωνικής πολιτικής δεν είναι μια μονάχα ανθρωποκεντρική επιλογή αλλά μονόδρομος και για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας.  

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i