Ευαγγελία Παπάζογλου και Ευαγγελία Πλατανιώτη: Στο δρόμο για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο 2021 με στόχο την πρόκριση στην 8άδα

Οι δύο πρωταθλήτριες της συγχρονισμένης κολύμβησης μιλούν στο shape.gr!

Ευαγγελία Πλατανιώτη και Ευαγγελία Παπάζογλου Credit: Νίκος Καρανικόλας

Η Ευαγγελία Πλατανιώτη και η Ευαγγελία  Παπάζογλου συμμετείχαν ως ντουέτο της Εθνικής Ομάδας Συγχρονισμένης Κολύμβησης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο του 2016 και κατέκτησαν την 10η θέση. Τον Ιούλιο του 2019 κατέλαβαν την 9η θέση στον τελικό του τεχνικού προγράμματος στο Ντουέτο, στο πρόσφατο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Γκουανγκζού και πλέον βρίσκονται στο δρόμο για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο το 2021, έχοντας ως στόχο την πρόκριση στην 8άδα.

Η Ευαγγελία Πλατανιώτη, στα 18 της χρόνια, είχε την πρώτη της συμμετοχή στους Ολυμπιακούς αγώνες όπου στέφθηκε και 8η Ολυμπιονίκης. Από την άλλη, η Εβελίνα Παπάζογλου είναι μέλος της εθνικής ομάδας από το 2008 και η πρώτη της συμμετοχή σε πανελλήνιο πρωτάθλημα ήταν το 2003. Μαζί, εδώ και πολλά χρόνια αποτελούν ένα από τα πιο γνωστά αθλητικά ντουέτα και πλέον βρίσκονται σε πυρετώδεις προετοιμασίες για το Τόκιο! Το shape.gr μίλησε με τις δύο αθλήτριες για τις προετοιμασίες και τα όνειρά τους. 

courtesy of herbalife
Credit: Νίκος Καρανικόλας

Συμμετείχατε ως ντουέτο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο του 2016 και κατακτήσατε την 10η θέση, ποιοι οι στόχοι σας και τα όνειρα για  τους Ολυμπιακούς του Τόκιο το 2021;

E.Παπάζογλου: Τα όνειρά μας για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο είναι να προκριθεί το ομαδικό, για πρώτη φορά στους ολυμπιακούς αγώνες, μετά το 2004 που ήμασταν διοργανώτρια χώρα. Και να καταφέρει το ντουέτο να έχει ένα πολύ καλό πλασάρισμα στον τελικό και μία θέση στην οκτάδα.

E.Πλατανιώτη: Η αλήθεια είναι πως οι Ολυμπιακοί αγώνες από μόνοι τους σαν στόχος είναι το μεγαλύτερο όνειρο για έναν Ολυμπιακό αθλητή. Αυτή τη φορά όμως, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας μας. Καθώς πέρα από την πρόκριση του ντουέτου, προπονούμαστε σκληρά και καθημερινά για την πρόκριση του ομαδικού. Εάν τα καταφέρουμε η Ελλάδα θα γράψει ιστορία. Καθώς πέρα από το 2004, όπου ήμασταν η οικοδεσπότρια  χώρα, ποτέ άλλοτε η Ελλάδα δεν έχει λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες με το ομαδικό.

Για να πετύχει μια ομάδα πρέπει να έχει "δέσει". Πως βλέπετε η μία την άλλη ως ντουέτο στη συγχρονισμένη κολύμβηση;

E.Παπάζογλου: Σίγουρα η Ευαγγελία και εγώ είμαστε δύο εντελώς διαφορετικοί χαρακτήρες όμως έχουμε καταφέρει να βρούμε τα πατήματά μας και συνεργαζόμαστε άψογα. Είμαστε πολλά χρόνια ντουέτο και έχουμε βρει τον δικό μας κώδικα επικοινωνίας. Όπως λένε τα αντίθετα έλκονται κι εμείς έχουμε καταφέρει να κολλήσουμε και να γίνει μία πάρα πολύ ωραία συνεργασία και μαζί μπορούμε να καταφέρουμε τους στόχους μας και να υλοποιήσουμε τα όνειρά μας.

E.Πλατανιώτη:  Με την Εβελίνα προπονούμαστε μαζί από πολύ μικρή ηλικία, πριν καν επιλεχθούμε από την εθνική ομάδα. Με γνωρίζει και την γνωρίζω καλύτερα από τον καθένα, και ενώ είμαστε τόσο διαφορετικοί σαν χαρακτήρες, μέσα στο νερό, η μία συμπληρώνει την άλλη. 

courtesy of herbalife
Credit: Νίκος Καρανικόλας

Υπήρξε ποτέ κάποιος αθλητής που να έχετε θεωρήσει πρότυπο και σας έδωσε την ψυχική ώθηση να φτάσετε μέχρι εδώ;

E.Παπάζογλου: Μεγάλο πρότυπο για μένα είναι ο Σπύρος Γιαννιώτης. Δεν είναι μόνο ένας αθλητής είδωλο για τις ικανότητές του, αλλά και για την ψυχή του και το πάθος του. Η πορεία του Σπύρου μέσα στα χρόνια μας έχει δείξει ότι όπου υπάρχει θέληση και πείσμα, μπορείς να καταφέρεις τα πάντα.

E.Πλατανιώτη: Δε θα πω ότι είχα κάποιο συγκεκριμένο πρότυπο, αλλά στόχος μου πάντοτε ήταν, σε ό,τι κάνω να προσπαθώ να είμαι η καλύτερη. Κίνητρό μου είναι η καλύτερη εξέλιξη του εαυτού μου και η ανταγωνιστικότητά μου έναντι των αντιπάλων, είναι αυτή που με παρακινεί κάθε φορά να θέλω να γίνομαι όλο και πιο καλή. 

courtesy of herbalife
Credit: Νίκος Καρανικόλας

Ποιος είναι ο ρόλος της διατροφής για έναν αθλητή;

E.Παπάζογλου: Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή ενός αθλητή. Η διατροφή μας πρέπει να είναι ισορροπημένη και πλούσια σε πρωτεΐνη και λαχανικά. Σίγουρα το σώμα μας έχει περισσότερες ανάγκες από εκείνες ενός απλού ανθρώπου ο οποίος δεν κάνει πρωταθλητισμό και 12ωρη προπόνηση την ημέρα. Σε αυτό έχει συμβάλει σημαντικά και μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ η Herbalife Nutrition με την αθλητική σειρά διατροφής Herbalife24, που στηρίζει τις καθημερινές μου διατροφικές ανάγκες μου με όλα τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός μου  πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προπόνηση.

E.Πλατανιώτη: Το σώμα ενός αθλητή είναι το εργαλείο του και η διατροφή τα καύσιμά του. Γι’ αυτό φροντίζω να τρέφομαι όσο τον δυνατόν καλύτερα και σωστά με την αθλητική σειρά Herbalife24 της Herbalife Nutrition, η οποία που προσφέρει τα απαραίτητα στοιχεία σε βιταμίνες και μέταλλά ώστε να μπορώ να ανταποκριθώ πλήρως στις ανάγκες των πολύωρων προπονήσεων.

Πόσο σημαντική είναι η χορηγία της Herbalife Nutrition με την αθλητική σειρά διατροφής Herbalife24 στην ελληνική ολυμπιακή ομάδα;

E.Παπάζογλου:  Είναι πολύ σημαντική χορηγία διότι καλύπτει όλες τις ημερήσιες διατροφικές ανάγκες που έχουμε και βοηθάει στο να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις πολύωρες και καθημερινές προπονήσεις. Είναι πολύ σημαντικό για έναν αθλητή να έχει δυνατό και ενυδατωμένο σώμα. Η Herbalife Nutrition είναι επίσημος Επίσημος Υποστηρικτής Διατροφής της Ελληνικής Ολυμπιακής Ομάδας από το 2019 και θα είναι μέχρι το 2024, και την ευχαριστούμε πολύ που είναι δίπλα μας σε ό,τι χρειαστούμε και συμβάλλει στο να πραγματοποιήσουμε τα όνειρα μας και να πετύχουμε τους στόχους μας.

E.Πλατανιώτη: Όπως προανέφερα η διατροφή είναι η βάση της πυραμίδας για να έρθει το αποτέλεσμα ενός αθλητή. Η βοήθεια της Herbalife Νutrition  με την αθλητική σειρά διατροφής Herbalife 24 μάς προσφέρει το μέγιστο δυνατό μιας ολοκληρωμένης διατροφής και την ευχαριστούμε πολύ γι αυτό. 

courtesy of herbalife
Credit: Νίκος Καρανικόλας

Πόσο έχει επηρεάσει η πανδημία την πορεία σας αλλά και γενικά τον ελληνικό αθλητισμό;

E.Παπάζογλου: Σίγουρα αυτό που ζούμε είναι κάτι πρωτόγνωρο και έχει επηρεάσει όχι μόνο εμάς τους αθλητές αλλά και όλο τον κόσμο. Τον προηγούμενο χρόνο κι εμείς αντιμετωπίσαμε αρκετά προβλήματα. Λόγω πανδημίας δεν είχαμε που να κάνουμε προπόνηση και αναγκαστήκαμε να κάνουμε μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας καθημερινά γυμναστήριο. Όλη αυτή η κατάσταση δε μας πτόησε, γίναμε πιο δυνατές και δεν το βάλαμε ποτέ κάτω. Τώρα η προετοιμασία μας πραγματοποιείται ομαλά και καθημερινά στο ολυμπιακό αθλητικό κέντρο. Σίγουρα η πανδημία έχει επηρεάσει τον ελληνικό αθλητισμό. Όμως από όλα αυτό πρέπει να βγούμε πιο δυνατοί.

E.Πλατανιώτη:  Η πανδημία του covid-19 πέρα από τον ελληνικό και παγκόσμιο αθλητισμό, έχει επηρεάσει τους πάντες και τα πάντα σε πολύ μεγάλο βαθμό. Εμάς συγκεκριμένα έχει αναβληθεί ήδη δυο φορές το προ-ολυμπιακό τουρνουά και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε για τρίτη φορά, ένα μήνα πριν τον αγώνα της πρόκρισης όπου θα μας δώσει το εισιτήριο για το Τόκιο. Παρόλα αυτά με το δεύτερο lockdown δεν απείχαμε καθόλου από την προπόνησή  μας, ενώ στο πρώτο lockdown, και εμείς όπως και όλοι είχαμε σταματήσει εντελώς την προετοιμασία μας. 

Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίσατε μέχρι να φτάσετε εδώ;

E.Παπάζογλου: Σίγουρα η ζωή ενός αθλητή δεν είναι ποτέ εύκολη οι δυσκολίες είναι πολλές όμως, αυτός που έχει επιμονή, υπομονή και κουράγιο, καταφέρνει να τα ξεπεράσει όλα και να βγει νικητής μέσα σε όλες τις δύσκολες καταστάσεις και σε όλους τους αγώνες που δίνει καθημερινά.
 

E.Πλατανιώτη: Το άθλημα της καλλιτεχνικής - συγχρονισμένης κολύμβησης, είναι ένα δύσκολο άθλημα το οποίο απαιτεί τόσο ψυχολογική όσο και σωματική δύναμη. Κάνουμε καθημερινά 10 με 12 ώρες προπόνηση και αυτό από μόνο του είναι μια θυσία και κάτι πάρα πολύ δύσκολο. Έχουμε φτάσει σε σημείο να κοιμόμαστε λιγότερες ώρες από αυτές που προπονούμαστε.

Επίσης, τα τελευταία 10 χρόνια, μέχρι να αλλάξουμε προπονητικό κέντρο, η πισίνα ήταν διαρκώς παγωμένη. Οι συνθήκες στις οποίες κάναμε προπόνηση ήταν αντίξοες και ακατάλληλες για μια εθνική ομάδα. Τον τελευταίο χρόνο προπονούμαστε στο ΟΑΚΑ όπου τουλάχιστον ευτυχώς το θέμα της θερμοκρασίας και τον εγκαταστάσεων είναι αντάξιο των προσδοκιών. 

courtesy of herbalife
Credit: Νίκος Καρανικόλας

Οι θυσίες που σίγουρα κάνει ένας αθλητής αυτού του επιπέδου είναι μεγάλες. Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες θυσίες για εσάς; 

E.Παπάζογλου: Δεν θα έλεγα ότι έχουμε κάνει θυσίες. Ο αθλητισμός μας έχει προσφέρει πολλά και έχουμε μάθει πάρα πολλά πράγματα από εκείνον. Η ζωή μας είναι ιδιαίτερη, όμως, κάνουμε κάτι που μας αρέσει και μας γεμίζει. Σίγουρα, υπάρχουν και στιγμές δύσκολες όμως όλος ο κόπος και η προσπάθεια ανταμείβονται.

E.Πλατανιώτη: Οι μεγαλύτερες θυσίες που έχω κάνει ήταν στο σχολείο και το πανεπιστήμιο, όπου έχανα ώρες εκπαίδευσης και φρόντιζα να τις αναπληρώνω με ιδιαίτερα μαθήματα. Επίσης, σαν παιδί έχω στερηθεί εκδρομές με το σχολείο και βόλτες με φίλους μου, τα οποία βέβαια στερήθηκα από επιλογή, καθώς η αγάπη μου για το άθλημά μου και τον αθλητισμό ήταν μεγαλύτερη από αυτά. 

Ποια συμβουλή θα δίνατε σε ένα πολύ νεαρό άτομο που τώρα ξεκινάει το άθλημα της συγχρονισμένης κολύμβησης;

E.Παπάζογλου: Όλοι μας πρέπει να κυνηγάμε τα όνειρα μας κι αυτά που επιθυμούμε και θέλουμε. Δεν πρέπει να φοβόμαστε να ονειρευτούμε, να προσπαθήσουμε αλλά και να κοπιάσουμε για τους στόχους και τα όνειρά μας. Πάντα πρέπει να κάνουμε κάτι που αγαπάμε διότι με αγάπη όλα τα εμπόδια προσπερνιούνται.

E.Πλατανιώτη: Ο αθλητισμός είναι κάτι πολύ όμορφο, γι΄αυτό σε όλους τους νεαρούς αθλητές- αθλήτριες θα έλεγα να κάνουν το άθλημα που αγαπάνε με πάθος και όλη τους την καρδιά. Εάν έχουν θέληση, πείσμα και υπομονή, είμαι σίγουρη πως θα τα καταφέρουν.

Η αθλητική σειρά διατροφής Herbalife24 της Herbalife Nutrition φροντίζει για την 24ωρη ενίσχυση, ενυδάτωση και αποκατάστασή τους. Η σειρά Herbalife24 περιλαμβάνει 6 διαφορετικά προϊόντα που μπορούν να προσαρμοστούν σε ένα εξατομικευμένο μοναδικό πρόγραμμα για τις  ανάγκες κάθε αθλητή ξεχωριστά, τους βοηθά να αγγίξουν το μέγιστο τον δυνατοτήτων τους,  φροντίζοντας έτσι για τις βέλτιστες επιδόσεις τους στους επερχόμενους αγώνες.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκέψου το herbalife.gr.

Facebook

Instagram

YouTube

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i